Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Az anthrax kezelése, gyógyulási esélyek

Medukáció 2014.07.20. 15:32

Mivel az anthraxnak több formája is van (lásd előzőeket), így azok kezelése kissé eltérő.

Ennek az életveszélyes, több formában is megjelenhető betegségnek a kezelésére nemzetközi protokollokat dolgoztak ki, melyek állandóan frissítésre kerülnek.

Egyik legfontosabb pontjuk az, hogy mit kell tenni akkor, ha például az érintett egyén inhaláció útján fertőződött meg. Ilyenkor függetlenül attól, hogy valaki részesült-e már előtte oltásban vagy sem, 60 napig megelőző kombinált antibiotikus kezelésben kell részesülnie.

Ha az illetőnél agyhártya érintettség merül fel, akkor nála legalább 3 fajta antibiotikum egyidejű alkalmazására van szükség.

Akiknél szisztémás anthrax merül fel, náluk a baktérium által termelt toxin ellen is kell antitoxint adni. Azok a betegek, akik a keringés összeomlás állapotában vannak és/vagy, akiknek légzési elégtelenségük van és/vagy vérzéses szövődményeik vannak, azok mindenképp intenzív osztályon helyezendőek el, arra megfelelő, anthrax-fertőzés ellátására alkalmas intézményben.

A fentiekkel szemben a szövődménymentes bőranthraxot elég csak 1 féle antibiotikummal kezelni, és még folyamatos kórházi bennfekvés sem feltétlenül szükséges, ha a kezelőorvos úgy ítéli meg.

 

Azok, akik anthrax fertőzött, vagy arra gyanús személlyel érintkeztek, mindenképpen mossanak kezet, és vizsgáltassák ki magukat. Anthraxos beteggel csak megfelelő védőöltözetben lehet érintkezni, és csak az arra alkalmas intézményben lehet kezelni. Az otthoni tárgyakat, amikkel a beteg érintkezett fertőtleníteni kell a kezelőszemélyzet utasítása alapján. Ennek mindig kérdezzünk utána!

 

Akinél gyanú van arra, hogy beteg, vagy biztosan anthrax fertőzött személlyel érintkezett, annak a fent leírt módon megelőző antibiotikus terápiát kell kezdenie az orvos utasítása alapján, ami tünetmentesség esetén is végig kell csinálnia. Ez általában 60 nap.

 

Milyen gyakori az anthrax-fertőzés?

 Nyugat- Európában, valamint az USA-ban nem gyakori, a Közel-Keleten, Afrikában, Dél-Amerikában, Ázsiában és Indiában viszont nem ritka. A védőoltási program ellenére az antrax elég gyakori mind Ázsiában, mind Afrikában. Az esetek száma megnövekszik katonai helyzetekben és mezőgazdasági problémák esetén.

 

Milyenek a gyógyulási esélyek?

 

A bőranthrax ugye a leggyakoribb típus, és ez a legjobb indulatú is. Időben elkezdett antibiotikummal történő kezeléssel a halálozás 1% alatt van. Az antibiotikus kezelés elengedhetetlen, mert különben vérmérgezés alakulhat ki, mely nagyon gyakran már halálos.

A száj-garat-anthrax és a bélanthrax jobb kórjoslatú, mint a tüdő-, de rosszabb mint a bőranthrax. Száj-garat érintettség esetén légzési nehézség, fulladás alakulhat ki. Ilyenkor azonnal hívjunk mentőt! Antibiotikus kezelés mellett a száj-garat-anthrax 3 hét alatt gyógyul általában.

Bélanthrax kezelés nélkül magas halálozással jár!

A tüdőanthrax, illetve a vérmérgezéses, agyhártyagyulladásos esetek kezelés nélkül szinte mindig halálosak. Ha a fertőzést még a tünetek megjelenése előtt, a lappangási időszakban (baktérium bejutása kb. 1-6 nappal korábban) kezdjük el kezelni, akkor jobbak sokkal az esélyek a túlélésre. Ezért alapvető az, hogy azonnal orvoshoz forduljunk akkor, ha arra bármilyen gyanúnk is van, hogy fertőzött személlyel érintkeztünk. Ilyenkor, ahogy azt fent leírtam megelőző antibiotikus kezelés fogunk kapni, amit akkor is végig kell csinálni, ha semmilyen tünetünk nincs, mert a tünetek megjelenése már egy elkésett állapotot jelezhet. Ha tünetmentesen abbahagyjuk idejekorán, orvosi utasítás nélkül az antibiotikum szedését, akkor is kialakulhat egy halálos fertőzés, amin már nem biztos, hogy lehet segíteni.

Súlyos esetek kezelésére néha nem elég csak az egyszerű kórházi ellátás, hanem a beteget át kell vinni intenzív osztályra, ahol a vérnyomását, pulzusát, szívműködését, oxigénszintjét folyamatosan lehet nézni minden percben a nap 24 órájában, illetve ezen az osztályon vannak a legmegfelelőbb feltételek a lélegeztetésre, a megfelelő, jól kiszámolt folyadékpótlásra, sokktalanításra és egyéb életmentő beavatkozásra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr546527055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása