Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Egy új vérvizsgálattal egy órán belül kimutatható a májkárosodás mértéke

Medukáció 2018.05.09. 14:32

Amerikai kutatók olyan vérvizsgálatot fejlesztettek ki, amellyel már a tünetek jelentkezése előtt kimutatható a májkárosodás, ami megkönnyítené a májbetegségek korai diagnózisát.

38663453_l.jpg

A kutatás összefoglalója leírja a májfibrózis kimutatásának új módját, ami 30-45 perc alatt képes eredményt szolgáltatni.

„A májbetegségek Angliában a harmadik leggyakoribb okai a korai halálozásnak, és a közé a néhány vezető halálozási ok közé tartoznak, amelyeknek a gyakorisága emelkedik. A fő probléma az, hogy a betegség gyakorlatilag tünetmentes, vagyis csak a késői stádiumban kerül felismerésre, amikor a károsodás már irreverzibilis” – mondta a kutatócsoport vezetője.

A nyugati országokban élő felnőttek közel 50 százalékánál emelkedett a májbetegség kockázata, főként elhízás és túlzott alkoholfogyasztás következtében, de súlyos májkárosodás csak kevés betegnél alakul ki.

„Várakozásaink szerint az új teszt rutinszerűen alkalmazható lesz a háziorvosi és a kórházi ellátásban, és alkalmas lesz azoknak a betegeknek a szűrésére, akiknél magas a májbetegség kockázata, de még nem jelentkeztek náluk a májkárosodás tünetei. Akár egy költséghatékony szűrőprogramot is lehetővé tehet az új vizsgálat, mivel nagyon egyszerű, olcsó és gyors módszerről van szó.”

A teszt fluoreszcens festékkel bevont polimer molekulákat alkalmaz, amelyek a vérben található fehérjékhez kötődve megváltoztatják a színüket, majd ezt a mintázatot egy szenzorral leolvasva kimutatható a vérminta protein összetétele. A kutatók három csoporttól, egészséges alanyoktól, korai stádiumú, illetve késői stádiumú májfibrózisban szenvedő betegektől vett vérminták ELF (Enhanced Liver Fibrosis) elemzése alapján meghatározták a májkárosodás „ujjlenyomatát”, amelynek segítségével elkülöníthetőek az egészséges és a májfibrózisos betegek vérmintái.

A teszt az esetek 80 százalékában képes megkülönböztetni a fibrózisos mintát az egészségestől, ami megfelel a klinikai relevancia standard küszöbértékének, és hasonló a jelenleg rendelkezésre álló diagnosztikai módszerek pontosságához. A vérvizsgálat az enyhe-mérsékelt fokú és a súlyos fibrózis között az esetek 60 százalékában volt képes különbséget tenni, amin a kutatók szeretnének javítani a fejlesztés későbbi fázisaiban.

 

Forrás: https://www.pharmindex-online.hu/hirek/egy-uj-vervizsgalattal-egy-oran-belul-kimutathato-a-majkarosodas-merteke

Címkék: innováció orvostudomány találmány vérvizsgálat májkárosodás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr4514017190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása