Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Medukáció

egeszsegtrend 2012.12.14. 15:43

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?


Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat. Igen, az internet rengeteg lehetőséget kínál az öndiagnosztizálásra és az öngyógyításra is. Az azonban nem mellékes kérdés, hogy vajon valóban helyes, szakmailag korrekt oldalakat nézegetünk-e vagy sem. Sajnos nagy problémát jelent az, hogy a nem orvosoknak szánt cikkek nagy része sokszor tele van fals, hiányos információkkal, amit a betegek önhibájukon kívül készséggel el is hisznek. A betegek így öntudatosan, azonban hamis információk birtokában mennek az orvoshoz vagy azért, mert „nem jött be az internetes terápia”, vagy, mert receptre van szükségük a netes javaslat követéséhez. Az orvos-beteg kapcsolat gyakorlatilag már itt zátonyra is futott, hiszen a betegek fejében a helyes gyógymódról immáron megingathatatlan kép van, amit az orvos maximum csak akadályozni tud. Az orvosok pedig sajnos könnyen megsértődnek azon, hogy a páciensek nem őket tekintik kizárólagos egyeduralkodóknak a gyógyítás mezején.  Az orvos úgy érzi, semmibe veszik, nincs tisztelete, és ezért gyakran, helytelenül, undok vagy lekezelő lesz.
Az érem másik oldala a netes cikkeket tekintve azonban az, hogy sajnos az orvosilag korrekt írásoknak a legtöbbje a hétköznapi ember számára érthetetlen, szakbarbár. Az emberek így azokat már el sem olvassák.

Blogunk ebben a problémakörben akar Önnek segítséget nyújtani. Folyamatosan igyekszünk új, ám gyakori, sokakat érintő egészségügyi témákkal előállni, melyek mindig naprakész és helyes információ tartalmúak lesznek, de lazább, közérthetőbb formában. Írásaink ily módon a helyes, de könnyed tájékoztatást szolgálják majd, miközben lehetőség nyílik az olvasói kommentelésekre is.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr514965509
süti beállítások módosítása