Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Áttörés a mellrákkutatásban

Medukáció 2018.08.27. 11:51

Az emlődaganat kialakulásához vezető, eddig ismeretlen folyamatot fedeztek fel a Debreceni Egyetem kutatói. Az egyedülálló tudományos eredmény alkalmazásával újfajta, akár otthon is elvégezhető daganatdiagnosztikai eljárás fejleszthető ki.

meduk_me.jpg

A bélrendszer baktériumflórájának a mellrák kialakulásában játszott szerepét vizsgálja a Debreceni Egyetem MTA-DE Lendület Sejtmetabolizmus kutatócsoportja. Négyéves kutatómunka eredményeként a szakemberek olyan változásokat figyeltek meg emlődaganatos betegek bélflórájában, amelyek jelentős előrelépést jelenthetnek a betegség okának megértésében és a diagnosztizálásban.

A bélbaktériumok és az emlődaganat-sejtek egymástól elzártan, térben távol vannak, közöttük csak a keringés létesíthet kapcsolatot. Egy olyan vérárammal továbbított bakteriális anyagcsereterméket –úgynevezett litokólsavat – azonosítottunk, amely képes gátolni a daganatsejtek növekedését anélkül, hogy a normális sejtekre bármilyen negatív hatása lenne – ismertette a felfedezést Bay Péter, a MTA-DE Lendület Sejtmetabolizmus kutatócsoport vezetője.

A tudósok megfigyelései szerint a baktériumflóra folyamatosan termeli a litokólsavat. Ennek szintje, valamint a daganatsejtek szaporodását gátló hatása viszont jelentősen lecsökken az emlődaganat korai szakaszában. Mivel a bélflórában feltárt változások székletből is azonosíthatók, a Debreceni Egyetem kutatóinak felfedezése alkalmas lehet a mellrák korai szűrésére.

A székletből történő vizsgálathoz a mintavétel egyszerű, így a diagnosztikai vizsgálatot a beteg saját maga, akár otthon is elvégezheti – nyilatkozta az unideb.hu-nak Bay Péter.

A kutatócsoport tagjai jelenleg ennek a módszernek kifejlesztésén dolgoznak, a Debreceni Egyetem biobankjában tárolt minták vizsgálata zajlik. A tudósok reményei szerint 5 éven belül sikerülhet egy olyan eljárást kidolgozniuk, amely gyorsabb és kényelmesebb a napjainkban alkalmazott diagnosztikai módszereknél.

A kutatás vezetője azt sem tartja kizártnak, hogy felfedezésük új terápiás megoldásokhoz is hozzájárulhat.

Az emlődaganat korai szakaszában jelentősen csökken a bél fajgazdagsága. Ha ezt vissza tudnánk állítani az optimális szintre, akkor ennek valamilyen terápiás hatása is lehet, de még nem találtuk meg az ehhez szükséges optimális körülményeket – mondta a Debreceni Egyetem docense.

Hozzátette: nem ismert pontosan, mi okozhatja a baktériumflóra változatosságának a csökkenését, viszont az egyik ok a túlzott antibiotikumfogyasztás lehet, ami a nagy populációkon végzett vizsgálatok alapján úgy tűnik, növeli az emlődaganatos megbetegedések kockázatát.

Bay Péter szerint mindez arra utal, hogy érdemes kerülni a felesleges antibiotikumfogyasztást, illetve minél változatosabban, rostgazdagon táplálkozni, amivel elősegítjük a változatos bélflóra kialakítását és fenntartását.

Az Általános Orvostudományi Kar hét egységének szakembereiből és a Kenézy Emlőcentrum munkatársaiból álló kutatócsoport felfedezését a nemzetközileg elismert BBA Bioenergetics publikálta.

 

Forrás:

https://www.pharmindex-online.hu/hirek/attores-a-mellrakkutatasban

Címkék: kutatás rák orvos innováció orvostudomány emlőrák rákos megbetegedés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr7114240103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása