Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Bárányhimlő, az aranyos a veszélyes

Medukáció 2013.10.27. 21:44

A gyermekkori emlékeken túl a bárányhimlő (=varicella) a számtalanszor válik viccek célpontjává, csipkelődések, rajzfilmnek központjává. A gyerekek maguk is szívesen választják témának, mikor például az oviban orvos-beteg jelenetet kell eljátszaniuk. Kétségtelen, a bárányhimlőben van valami gyermeki, kedves, vicces is, mely az így a betegségek körében talán az egyik legszerethetőbbnek tűnik. Ez az esetek nagy részében igaz is, ugyanakkor nagyritkán sajnos előfordulhatnak veszélyesebb, akár életveszélyes, vagy halálos esetek is. Az is mindenki számára egyértelmű, hogy nem mindegy, hogy a betegség ideje alatt 5 évesek, 20 évesek, 80 évesek, terhesek, újszülöttek. kisbabák vagy embriók vagyunk-e. A lényeg itt is az: fő a higgadt óvatosság, elővigyázatosság. Ja!...és keressük már fel azt a sarlatán orvost, hátha tud valamit J!

 

Mikor kell gyanakodnunk bárányhimlőre? Mik a tünetek?

Az alábbi tünetek megjelenése esetén felmerül a gyanú bárányhimlőre:

  • Alacsony láz, melyet hólyagos kiütések kísérnek 1-2 napon belül
  • Hasi fájdalom (ez persze sok más betegségre is igaz lehet)
  • Különböző alakú kiütések, melyek a fejen és a törzsön kezdődnek, majd innen terjednek a test egyéb részeire
  • Típusos panasz a viszketés
  • Fejfájás
  • Rossz közérzet
  • Étvágytalanság
  • Megfázás, nátha tünetei
  • Torokfájás

A gyanú különösen megalapozott akkor, ha a családban, közösségben, ahová a gyerek jár (pl. óvoda, iskola, uszoda, sporttevékenység stb.), a szomszédban vannak bárányhimlős emberek.

Minden bárányhimlőre gyanús beteget látnia kell mihamarabb orvosnak!

Bárányhimlőre gyanús beteg: a tünetek már megjelentek, vagy tünetek nincsenek, de a környezetükben: iskola, ovi, család, munkahely stb. már vannak ismert betegek.

A bárányhimlő rendkívül ragályos, nagyon könnyen terjed. A beteg már akkor is képes fertőzni, amikor a tünetek még elő sem jöttek, és mindezt a képességét az utolsó varicellás hólyag pörkösödéséig, „beszáradásáig” meg is őrzi. A betegség levegőben cseppfertőzéssel, a hólyagokban levő nedv útján, valamint a méhlepényen át terjed könnyen, gyorsan.

Azoknál a gyerekeknél, akiknél jellemző a bőrön az ekcéma, a dermatitis, vagy egyéb allergiás jellegű elváltozás, náluk ezek bőrfolyamatok a bárányhimlő alatt súlyosbodhatnak.

Természetesen józan paraszti ésszel is lehet sokszor tudni, hogy gyermekünk bárányhimlős, még mielőtt csak egy pötty is kijött volna rajta. Ez ugye azért is fontos, mert a kiütések megjelenése előtt már 1-2 nappal is fertőznek ezek az emberek. Azok, akiknek a környezetében (iskola, ovi, munkahely stb.) bárányhimlős van, vagy a közösségben, faluban, városban ismerten ilyen járvány tört ki, vagy akiknél a családban varicellás beteg van, nagy eséllyel maguk is a bárányhimlőre számíthatnak, ha a nem specifikus tüneteket (láz, fejfájás, gyengeség, torokfájás stb.) tapasztalni kezdik. Az esetek  döntő többségében ez a 3 lehetőség van a varicellával való megfertőződésre.

Hangsúlyozom még egyszer, hogyha csak gyanú is van a fenti leírások alapján a bárányhimlőre, akkor az érintetteket a betegség szempontjából a magas kockázatú egyénektől (lásd a lenti felsorolást) nagyon szigorúan el kell különíteni, mert a magas kockázatúak akár könnyen életveszélybe is kerülhetnek a bárányhimlővel való megfertőződés esetén! Náluk a bárányhimlő gyakran jár súlyos lefolyással, szervi érintettséggel, szövődményekkel, halállal, terhesek és magzatok esetében súlyos/halálos terhességgel, fejlődési rendellenességekkel. Gyakoribb náluk az elhúzódó és magasabb láz, a kiterjedtebb bőrelváltozások, a májgyulladás.

Ha már gyanítjuk a fenti fertőzést, akkor mindenképpen menjünk el orvoshoz, és kérjük a tanácsát! A magas rizikócsoportú betegek pedig ezt semmiképp sem mulaszthatják el!  Kik is a magas kockázatú betegek? Itt látható a felsorolás: http://medukacio.blog.hu/2013/10/27/a_szovodmenymentes_baranyhimlo_kezelese

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr565602149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása