Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Már évekkel előre képes megjósolni egy esetleges szívrohamot egy új eljárás

Medukáció 2018.08.09. 13:47

Az Oxfordi Egyetemen kifejlesztett módszer az artériákat körülvevő zsírszöveteket elemzik, mindezt szúrás vagy vágás nélkül: elég hozzá egy CT-felvétel.

meduk_mar.jpg

Évekkel előre képes jelezni egy esetleges szívroham kockázatát egy, az Oxfordi Egyetemen kifejlesztett diagnosztikai módszer. Az eljárás ráadásul teljesen fájdalommentes: a betegekről csupán egy mellkasi CT-felvétel készül, ez alapján dolgoznak az orvosok.

A felvételeken jól látszanak az artériákat körülvevő zsírszövetek, amelyeket kardiológusok elemeznek ki. A kutatók szerint a szívroham kockázatát növelő plakkok (vagyis az érfalon belüli lerakódások) legveszélyesebbjei olyan vegyi anyagokat bocsátanak ki, amelyek módosítják a környező zsírszövetet. Emiatt a szövetekben előfordulhatnak gyulladások, amelyeket a CT kimutat. Ha az érfalon lerakódott gyulladt plakkok leválnak, a szívbe jutva nagy eséllyel infarktust okoznak.

A felvételek alapján a zsírhígulási index mérése lehetővé teszi a halálos kimenetelű szívroham kockázatának évekkel korábbi előrejelzését, a többi hasonló módszerhez képest sokkal nagyobb pontossággal. Azoknál, akiknél ez a szám magas, kilencszer nagyobb az öt éven belül bekövetkező, halálos kimenetelű szívroham kockázata.

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20180829_Kepes_megjosolni_egy_esetleges_szivroham_kockazatat_egy_uj_diagnosztikai_eljaras

Címkék: orvostudomány szívroham inn CT

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr9614240097
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása