Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

A szoptatás gyakorlati kérdései

Medukáció 2012.11.27. 13:16

„Kis mell-kevés tej…”

Ez az állítás abszolút hamis! Sem a nagyobb keblekkel rendelkező nők nem számíthatnak csupán méreteik miatt több tejre, de a kisebb mellű anyáknak sem kell attól félni, hogy kevesebb tejük lesz. Ha mégis így lenne, ez nem a méret miatt alakult úgy!  Ez a megközelítés teljesen helytelen!

 

A szoptatás gyakoriságának szerepe.

 Minél gyakrabban szopik a csecsemő (helyesen!), annál jobban emelkedik majd a termelt tej mennyisége mindaddig, míg az optimális szintet el nem éri.

Többek között ennek az ismeretnek a hiánya is magyarázza, hogy miért van egyre több nem szoptatott csecsemő. A szoptatás korai időszakában sokan már elkezdik a hozzátáplálást mindenféle orvosi indok vagy javaslat nélkül. A tápszerrel való táplálás során a baba nem az anya melléről szopik, és emiatt az anyában a szoptatás következtében normálisan elválasztódó prolaktin nevű hormon nem fogja elérni a kívánt szintet. Ez a hormon lenne egyebek közt felelős a megfelelő mennyiségű tej termelődéséért. A mell rendszeres kiürülésének hiányában a csökkenő prolaktin szinttel együtt az anyatej mennyisége is csökken majd. A csökkenő anyatej miatt a gyerek többször kap majd tápszert, ami ugye nem tudja tökéletesen pótolni az anyatejet, másrészt a több tápszer csökkenteni fogja a baba szopási kedvét, étvágyát, aminek még kevesebb szoptatás, így még kevesebb anyatej lesz az eredménye.

 

Szülés utáni szoptatás

 Elvileg már percekkel a születés után is képesek lennének a babák elkezdeni a szopást. Ilyenkor először a „szopási mintázat”-ot még a bizonytalan nyalogatások, szopások, szünetek jellemzik, ami akár még az első napokban is folytatódhat. A szülés utáni korai szoptatás már csak azért is előnyös, mert a szoptatás folyamán az anyában elválasztódó oxitocin nevű hormon összehúzza a méh izomzatát, ezzel csökkentve a szülés utáni vérzés esélyét.

 

Szoptatás gyakoriságának változása

 A szoptatás gyakorisága és a termelődő tej mennyisége időről időre változik. Az élet első három hónapjában a csecsemő akár 7-9 szer is szophat, ekkor az egyszerre elfogyasztott anyatej mennyisége kb. 120-150ml. A 4-5.hónapban a gyakoriság 4-5, a mennyiség pedig 180-210ml. A 7. és a 12. hónap között a babák már csak 3-4 alkalommal kérnek anyatejet, de a megivott mennyiség már 210-240ml. Nem kell azonban kétségbeesni, ha a baba nem ezeket a szabályokat követi. Inkább a baba igényeihez igazítsuk a szoptatást, és az ő jelzéseire figyeljünk, semmint, hogy őt próbáljuk az óránkhoz igazítani! A lényeg, hogy a baba megfelelő mértékben gyarapodjon súlyban, hosszban és szellemi fejlődésben. A kötelező és javasolt kontrollokra mindig vigyük el ezért gyermekünket a gyermekgyógyászához!

 

Mellről szoptatás vs. műmell, cumisüveg

A szoptatás elején a kisbaba még nem tud teljesen helyesen szopni, ezt meg kell tanulnia. Ha azonban ezt nem minden esetben az anya melléről teszi, hanem mű mellbimbóról vagy cumisüvegből, akkor nem fogja a helyes technikát megtanulni. Természetes körülmények között a helyes technika „jutalma” az anyatej. Ez motiválja a babát a jó módszer kifejlesztésére. Cumisüveg esetén minden módon kap tejet a baba, így nincs motivációja a helyes technika tanulására. A helytelen technika az anyának fájdalmat okozhat, így neki is csökkenhet a szoptatási kedve. Ez ördögi körhöz vezethet mind a két részről. Mindezekhez hozzájön az a fentebb már tárgyalt megállapítás, hogy a kevesebb mellről szopás még kevesebb anyatejet eredményez majd.

 

Alaptalan félelmek a szoptatástól

 Sok anyának felesleges félelmei támadnak a szoptatásra gondolva. Ezek közül egy a mell tónusának csökkenésétől vagy formátlanná válásának félelme. Ezen felül sok anya aggódik attól, hogy valamiért nem lesz képes majd szoptatni. Minden egészséges anya képes a csecsemője számára a megfelelő mennyiségű tejet biztosítani, ami, ahogy azt már beszéltük, egyáltalán nem a mell méretétől függ. A mell méretét főleg a zsírszövet adja, ami semmilyen tejtermelési funkcióval ugyebár nem rendelkezik.

Ha a terhes nők a terhesség végén már megfelelő melltartót kezdenek használni, akkor a mell tónusának csökkenése elejét vehető. A szoptatás alatt termelt prolaktin pedig növeli a mell tónusát. A szoptatás ráadásul segít a szülés előtti súly elérésében!

Az édesanyák jól teszik, ha orvosukkal, nőgyógyászukkal megnézetik még a várandósság ideje alatt mellbimbóikat. A visszahúzódott vagy befelé fordult mellbimbók megfelelő fizikoterápiával ugyanis szoptatásra alkalmassá tehetőek.

 

Az apa helye hol van?

 Érdekes kérdés ez. A férfiak számára a szoptatás sokszor kínos helyzetet jelent, amely abból is fakad, hogy nem pontosan tudják, hogy ilyenkor ők kívánatos személyek-e vagy sem.A legújabb tanulmányok egyértelműen azt bizonyítják, hogy az apa támogató magatartása a sikeres, elégséges szoptatás egyik fontos tényezője. Egy vizsgálat során 224 anyát kérdeztek meg a szoptatás bevezetése tekintetében. Azok az újdonsült anyák, akiknek férje javasolta vagy egyetértett a szoptatással, azok 70%-a el is kezdte azt. Ahol nem volt apai egyetértés, ott a nők csak 2%-a választotta a szoptatást!

Az apák ezenkívül sokat segíthetnek az újszülött megfelelő elhelyezésében a szoptatás alatt, különösen a kezdetekben, amikor ez még az anyának is új, nehézkes. Ez különösen igaz a rosszabb általános állapotú, császármetszés útján szült anyáknál.

Tehát az apa támogató, segítő magatartása a szoptatás alatt és egyébként is igen fontos, szorongásoldó hatással bírhat az anyára nézve.

 

Meddig tartson alkalmanként szoptatás?

 Nincs egyértelmű válasz, támpontokat lehet adni. A kényszerítés vagy az abbahagyásra vagy a tovább evésre sokszor helytelen, főleg ha amúgy a csecsemő egészségesen fejlődik, növekszik.

A szopás általában 5-20 perc között ingadozhat. A túl sokáig tartó szopás igénybe veszi mind a babát, mind a mamát, és valószínűleg felesleges is, hiszen a baba a legtöbbet az első 4 percben szopja. A gyors szopás általában együtt jár több levegő nyelésével, ami puffadást és hasi fájdalmat okozhat. Az éppen szopó csecsemőt azonban ne válasszuk le erőszakosan a mellről, de az elaludt babát se ébresszük fel csak a szoptatás miatt. Az egy nap alatt bekövetkező egyenetlenségek a nap alatt úgy is kiegyenlítődnek.

Ha a kisbabánk előbb abbahagyta volna a szopást, minthogy a mell kiürült volna, akkor maradékot mindenképp préseljük ki az emlőgyulladás és elzáródás igen kellemetlen problémájának megelőzése érdekében.

 

Mik lehetnek a jelei az elégtelen szoptatásnak?

 

1. Kiszáradás

 Ha a baba kevés tejet fogyaszt, akkor esetleg a kiszáradás jeleit láthatjuk. Amit a szülő észrevehet ebből az a kedvtelenség, bágyadtság, a megszokott aktivitás csökkenése, a bababőr feszességének csökkenése, esetleg sárgaság. Bármely tünet megjelenése esetén haladéktalanul forduljunk orvoshoz. A sárgaság kialakulásának magyarázata egyébként az is lehet, hogy az anyatejjel együtt anyai ösztrogén hormonok is átjutnak a babába, ami megterheli annak szervezetét, máját, és így az sárgasághoz vezet. Ez a fajta sárgaság általában nem súlyos állapot, a kiszáradás miatti azonban az lehet. Ennek eldöntése szintén orvosi feladat. Kiszáradás jelei esetén amint lehet, menjünk orvoshoz! Sokszor nem is magával az anyatejjel van a gond, hanem a problémát az adhatja, hogy a baba nem szívja ki az összeset, az emlőben tej marad, ami csökkenti a prolaktin elválasztást, ami viszont már a tej minőségi változását okozhatja már.

 

2. Elmaradás a fejlődésben

 Az elégtelen táplálás gátja a fejlődésnek, növekedésnek. Előfordulhat, hogy az előbb leírt kiszáradást nem tapasztaljuk, csak a fejlődésbeli lemaradást. Néha mind a kettő jelen van. Az újszülött élete második hetére a kezdeti normális súlyesés után újra vissza kell, hogy nyerje a születési súlyát. 6-8. hétre a súlya a születési súly 1,5 szerese kell, hogy legyen, míg a 4-6. hónapban már a duplája. A baba hosszát, fejének körfogatát és a bőralatti zsírszövet változását az orvosnak szintén vizsgálnia kell. Járjunk el az ajánlott kontrollokra és méréseket végezzünk mi is otthon, amiket fel kell jegyeznünk a pontosabb összehasonlítás végett. A fejlődésbeli elmaradást természetesen nemcsak az anyatejes táplálással kapcsolatos problémák okozhatják. A megfelelő vizsgálatokat és terápiát orvosnak kell elvégeznie. Néha naponta kell visszajárnunk súlykontrollra vagy egyéb vizsgálatokra. Olykor kórházi felvétel is szóba jöhet.  

 

3. Kevesebb, mint 6-8 nedves pelenka naponta

 A vizelet csökkenésének hátterében még komolyabb szervi problémák is állhatnak, főleg, ha a babának rossz az általános állapota, megnő a pulzus- és a légzésszáma, bágyadtabb, nem akar enni. Mindenképp orvosi vizsgálat szükséges ilyenkor.  

 

4. Nincs rendszeres anyatejes széklete a babának

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr244929689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása