Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

A szifilisz kórjóslata (prognózis)

Medukáció 2014.09.25. 10:24

A szifiliszről részletesen (kialakulása, terjedése, fertőzés folyamat, tünetei) a www.medukacio.hu.-n lehet olvasni. Itt most a kórjóslatáról lesz szó.

Természetesen a szifilisz kórjóslata attól is függ, hogy a szifilisz éppen melyik stádiumában van az illető, illetve, hogy kér-e megfelelő orvosi ellátást, azaz, hogy egyáltalán orvoshoz fordul-e. Az, hogy időben fordul-e orvoshoz a beteg, az szintén alapvető a későbbiek tekintetében.

Sokan abszolút elhanyagolják magukat és érthetetlen módon nem fordulnak akkor sem orvoshoz, amikor fekély van a nemi szervükön. Nyílván ennek a szégyenérzet is lehet oka, ami alaptalan, mert az orvos nem fogja elítélni a beteget, és éppúgy el fogja látni őt, mint bárki mást. A kezelést bőr-és nemi beteg ellátásban dolgozó orvos végzi, aki naponta lát tucatnyit abból az elváltozásból, amit a beteg tévesen szégyellni valónak feltételez még az egészségügyi dolgozók előtt is.

A primer szifilisz tünetei enyhék, általában helyiek, a másodlagos már test szerte jelentkezik, és a betegek sokszor már elesettek állapotúak. Az igazán veszélyes állapotok azonban a késői szív-érrendszeri és idegrendszeri problémák. Ráadásul a késői tünetek sok-sok éves tünetmentesség után következnek be. Ugyanakkor az is igaz, hogy ezek mára már ritkábban fordulnak elő a penicillinek elterjedése miatt. A szifilisznek azonban mind máig vannak halálos áldozatai.

A HIV-fertőzöttek gyengébb immunrendszerük miatt különösen nagy veszélyben vannak e tekintetben is. Náluk a központi idegrendszeri tünetek és szövődményeik gyorsabban alakulhatnak ki.

Fontos megjegyezni azt is, hogy akinek éppen szifilisz fertőzése zajlik, és úgy él nemi életet, az nagyobb eséllyel kaphatja el a HIV fertőzést, ha partnere HIV fertőzött. Ez azért van így, mert a szifiliszben kialakult, a test akár kívülről nem látható (pl. végbél, méhnyak, torok stb.) részein megjelenő bőrelváltozásokon keresztül a HIV vírus könnyebben bekerül a szervezetbe.

A szifilisz tüneteinek észlelésekor azonnal forduljunk orvoshoz, ne késlekedjünk, mert a késői szövődmények gyakorisága növekedhet. Bár sok ember szégyelli betegségét, és magától a vizsgálattól is félhet kényes volta miatt, mégis ezen úrrá kell lenni sajnos. Az orvost titoktartás kötelezi, nem ítéli el a beteget, másrészt napi 1000 olyan esetet lát, amit mi „hú de különlegesnek” vagy „extrának vélünk”, de neki csak rutin, a szemöldökét sem vonja meg már. Saját jól felfogott érdekünkben menjünk orvoshoz hamar!

Vizsgálatok mutatják, hogy a kezeletlen szifiliszes esetek harmadában alakulnak ki késői, súlyosnak számító szövődmények. Ebből 10%-nak lesz szív-érrendszeri, 6%-nak idegrendszeri érintettsége, és 16%-nál alakulnak ki gummák. A halálozás is magasabb sajnos azoknál, akiknél a késői szövődmények kialakulnak. Forduljunk tehát időben, már a legelső gyanús elváltozás esetén is orvoshoz!

Azoknak a betegeknek, akik korán mennek orvoshoz, vagy akár csak már a második stádiumban is, és megfelelő antibiotikus kezelésben részesülnek, nekik nagyon jó, teljes gyógyulási esélyeik vannak!

Ha csak a harmadik stádiumban indul meg a kezelés, tehát, mikor már késői szövődmények vannak, akkor még antibiotikumok mellett sem annyira kedvezőek az eredmények. De azért az bíztató adat, hogy antibiotikus kezelésre a központi idegrendszeri érintettek is 90%-ban reagálnak. Érdemes tehát mindig orvoshoz fordulni. Szív-érrendszeri érintettség esetén is jó esélyeink lehetnek, ha nagydózisú vénás antibiotikumos kezelés indul.

Nők esetében a kezeletlen szifilisznek más azonnali vagy kései következménye is lehet. Későbbi terhességeik során megfertőzhetik magzataikat és könnyen abortusz, illetve a már megszületett csecsemő elhalálozása, vagy súlyos fejlődési rendellenesség lehet ennek a vége. A nők tehát mindenképp legyen elővigyázatosak, menjenek időben orvoshoz, hiszen egy másik élet is múlik rajtuk. A betegségnek vannak tünetmentes részei, így az antibiotikummal, orvosilag nem kezelt személyeket, még akkor is, ha évek múltán már teljesen tünetmentesek is, akkor is mindig potenciálisan fertőzőnek kell sajnos tekinteni. Ilyen szemmel és megfontolással kezeletlen szifilisz lezajlása után nem szabad gyermeket vállalni még tünetmentesség esetén sem egy teljes szifilisz irányába való kivizsgálás és kezelés előtt!

Az intravénás droghasználók szintén nagy veszélyben vannak. Náluk a tűcsere programok, tehát a steril tűk használata jelenthet segítséget azon túl, hogy a legbiztonságosabb és egyben a legegészségesebb módszer természetesen az lenne, ha nem használnának ilyen szereket.

A korai orvoshoz fordulás, az orvosi utasítások betartása és az antibiotikumok előírtan történő alkalmazása alapvető a gyógyulásban! Kontroll vizsgálatokra szintén kötelező elmenni. Csak akkor tekinthetjük magunkat újból egészségesnek, amikor az orvost ezt mondta. Ahogy erről korábban is már szó volt, a tünetmentesség, a „teljesen egészségesnek érzem magam” önmagában nem jelenti azt, hogy a betegség már elmúlt, és azt sem, hogy már nem fertőz a beteg!

A felelősségteljes szexuális élet a legjobb módja a fertőzés megelőzésének. Ennek alappillére a megfelelő védekezés, ami az óvszert jelenti elsősorban. A fogamzásgátló tabletta értelemszerűen nem akadályozza meg a szifilisz átadását…

Fontos az is, hogy akinek tudomása lett arról, hogy fertőzött, az értesítse a szexpartnereit erről, hiszen nekik is éppolyan fontos a kezelés, ugyanúgy joguk van hozzá, ők is ugyanúgy veszélyben vannak. Ez emberi kötelességünk!

A diagnózis felállításában és a terápiában sajnos kiemelten fontos bizonyos magánéleti kérdések tisztázása, úgymint szexuális kapcsolatok, szexuális irányultság, droghasználat stb. Ezekről tájékoztatnunk kell az orvost, vagy ez irányú kérdéseire, ha kellemetlen is, a magunk érdekében válaszolnunk kell, mégpedig őszintén.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr746729959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása