Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Kolera a jelenben. Mit tehetek?

Medukáció 2014.05.19. 21:45

Ahogy arról, már szó volt, a kolera okozta világméretű járványok nem tűntek el, nagyon is jelen vannak.

Jelen

Jelenleg a kolera 7. több földrészt érintő járványa, azaz pandémiája zajlik. Ez elsősorban Afrika fejlődő országait, a Karib-térséget és Ázsiát érinti. A 7. pandémia 1961-ben indult el Dél-Ázsiából, 1971-ben érte el Afrikát és 1991-ben az Amerikai kontinenst. 1973-ban még Olaszországban is terjedt.

Hogy a kolera még mindig igen aktuális probléma, azt az is jelzi, hogy bizonyos önkéntesek, akik esetleg a harmadik világ országaiba utaznak, azok részesülnek a kór elleni oltásban. A Vöröskereszt aktivistái például, akik az Indonéz szigetvilágba mentek segíteni 2005. januárjában a cunami pusztítása után, szintén kaptak védőoltást.

1991-ben a kolerajárvány tört ki Peruban és az egész kontinensen végigsöpört, melynek során 10 ezer emberéletet követelt.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban levő ruandai menekülttáborokban a kolera szintén rengeteg áldozatot követelt. A halottak száma több tízezer volt 1994-ben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2008 utolsó hónapjaiban Zimbabwében közel 500 ember veszítette életét a kór miatt.

Bizonyára mindannyian emlékszünk még a Haitit érintő borzalmas földrengésre. 2010 októberében legalább 250 ember halt meg 10 hónappal a földrengés után a kolera miatt. A természeti csapás után a betegség számára kedvezőek voltak a feltételek (elégtelen higiéniás körülmények).

 

A kolera több mint valószínű, hogy a jövőben is elkíséri még az emberiséget. 1992-ben Bangladesben a betegséget okozó baktérium (Vibrio cholerae) egy új faját fedezték fel (O139), amit azóta már 11 különböző országban is kimutattak. Ez egy esetleges 8. nagy járvány előjele lehet.

 

Mit tehetünk, ha olyan helyre utazunk, ahol a kolera előfordulhat?

Az olyan térségekben, ahol feltételezhető, hogy rosszak a higiéniás körülmények, szennyezet, koszos, fertőzött lehet az ivóvíz, ott mindenképp javasolt a megelőzés. Ez elsősorban a harmadik világ fejlődő országaira igaz, azonban nem kizárólag! Mielőtt bárhova is utaznánk, főleg, ha az számunkra „egzotikus, kalandos” hely, nézzünk utána az ott fellelhető, vagy esetleg jelen levő súlyosabb fertőző betegségeknek, valamint tájékozódjunk a megelőzés módjáról. Ez sokszor az oltás.

Hogy melyik országban, milyen oltásra van szükségünk, egy esetleges életveszélyes betegség elkerülése érdekében, abban a Nemzetközi Oltóközpont nagy segítségünkre lehet. Íme a linkje: http://www.oltokozpont.hu

Kolera esetében a megelőzésre két lehetőség van: A tiszta körülmények biztosítása, fertőtlenítés és a védőoltás!

Ha olyan területre utazunk, amiről tudjuk, vagy a fentiek alapján gyanítjuk, hogy a kolera előfordulhat, ott kerüljük a nyers, a nem megfőzött ételek fogyasztását, különösen ha az hal vagy bármilyen vízi élőlény, lévén, hogy a betegség kórokozója vízben, illetve vizes közegben szeret a leginkább terjedni. Magunk hámozzuk meg a gyümölcsöt! Kerüljük az olyan víz ívását, amiről azt gondoljuk, hogy nem tiszta, vagy nem tudjuk róla, hogy tisztított, ívásra alkalmas víz-e. Ugyanígy a jégkocka fogyasztásáról is mondjunk le!

 

A kolerára veszélyes helyekre utazók a fenti szabályok mellett éljenek az esetlegesen életmentő védőoltással még a kiutazás előtt! A védőoltás Magyarországon felnőtteknek és 2 évesnél idősebb gyermekeknek adható, de bővebben a fent említett Nemzetközi Oltóközpontban érdeklődjünk! A védőoltás érdekessége, hogy nem jár szúrással, hanem iható. 1 hetes különbséggel 2 adagot kell inni. A megfigyelések szerint rszájon át oltás_1.pngáadásul ez a vakcina nemcsak a kolera ellen hat, de az „utazók hasmenését” leggyakrabban okozó Coli baktériumok ellen is védőhatást fejt ki, mely szintén egy igen agresszív gyomor-bélrendszeri fertőzés.

 

A védőoltás a kolera ellen csak 2 évig hatásos, tehát 2 év után, ha megint kolerára gyanús vagy tudott területre utazunk, akkor meg kell ismételni azt!

A fent említett Coli baktériumok ellen az oltás csak 3 hónapos időtartamra nyújt 60-70 %-os védelmet!

 

 

 

Forrás:

http://www.medicinenet.com

www.choleraandthethames.co.uk

http://www.cbc.ca

www.oltokozpont.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr46183622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása