Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Mik lehetnek a bárányhimlő szövődményei II. (folyt...)

Medukáció 2013.11.26. 13:59

  1. 1.       Idegrendszeri szövődmények

Kisagyi egyensúlyzavar

Minden 4000. bárányhimlős betegnél kialakul az úgynevezett kisagyi egyensúlyzavar (cerebelláris ataxia), mely a fertőzés lezajlása után szokott fellépni. Ez az állapot tehát viszonylag gyakori és az amúgy egészségeseket is éppúgy érintheti, mint a veszélyeztetettebb csoportokat. Ez általában 2-3 héttel a fertőzés után hirtelen lép fel. Megnyilvánulhat enyhe egyensúlyzavar formájában, de akár a teljes járás- és állásképtelenség is előfordulhat a többi, egyéb mozgáskoordinációs problémával, sőt még a beszédkészség súlyos zavaraival együtt is. Ha mindezek mellett fogyás is jelentkezik, akkor valószínűleg a tünetek nem a bárányhimlő szövődményei.

A kisagyi egyensúlyzavar akár 2 hónapig is fennmaradhat, de a gyógyulási arány magas! Sajnos azonban néhány gyereknél előfordulhat, hogy örökre megmarad néhány tünet ebből az állapotból.

Ha gyermekünknél azt észleljük, hogy a járása nehezítetté válik, akkor azonnal hívjunk mentőt. Ez akkor is fontos, ha később kiderül, hogy nem nagy a baj, mert ezt előre mi nem tudhatjuk!

 

Agyvelőgyulladás (=encephalitis)

Az agyvelőgyulladás, mint a bárányhimlő szövődménye az amúgy egészséges gyermekeket is érintheti. 100.000 bárányhimlős (máskülönben egészséges) gyermekre 1.7 agyvelőgyulladással járó eset jut.

Az agyvelőgyulladás általában a bárányhimlő megléte alatt, a kiütések megjelente után néhány nappal jelentkezik.

Tünetei: rosszkedvűség, álmosság, zavartság, görcsrohamok (epilepsziás rohamok). Az agyvelőgyulladás gyorsan megy át kómába! Az agyvelőgyulladás legkisebb gyanúja esetén is azonnal hívjunk mentőt.

Az agyvelőgyulladás egy súlyos szövődmény, melynek nagyon magas a halálozása. Legkisebb gyanú esetén is azonnal hívjunk mentőt!

Reye - szindróma: A Reye-szindróma igen ritka, de életveszélyes kórkép, mely gyulladást és duzzanatot okoz az agyban, és elfajulást a májban. Halálos kimenetelű. Tünetei: hányinger, hányás,   1 nap alatt kialakuló zavartság,letargia, görcsrohamok, kóma, halál. Az aszpirin adása nagyon könnyen provokálja a Reye-szindrómát, ezért azt tilos adni gyerekeknek!!! A paracetamol tartalmú gyulladás-, láz-, és fájdalomcsillapító gyógyszerek óta a Reye-szindróma gyakorisága igen lecsökkent!

 

Egyéb idegrendszeri szövődmények

  • Nem fertőzéses eredetű agyhártyagyulladás
  •  gerincvelő-, gerincgyökök gyulladása
  • agyhártya-agyvelő kombinált gyulladása

 

  1. 2.       Herpes zooster

Ez a szövődmény a bárányhimlőn átesettek kb. 15%-ában fordul elő a lezajlott fertőzés után hónapokkal-évekkel. Oka az, hogy a varicella lezajlása után az azt okozó vírus visszahúzódik az idegrendszerhez tartozó ún.  érző dúcokba. Itt normál immunrendszer mellett „inaktív” állapotban vannak.

Az aktiváció során a vírus az érző dúcokból „kiszabadul”, de a tipikus hólyagos bőrelváltozásokat csak a test bőrének egy szeletében/sávjában/csíkjában (dermatómák) hozza létre általában. Ezek az elváltozások csak egy oldalon jelennek meg nagyrészt. 1-3 dermatóma érintett az esetek döntő többségében.  

Herpes zooster esetén a bőrelváltozások már fájdalmasak az idősebb gyerekekben és felnőttekben.

Általában egészséges egyénekben nem alakul ki ez az újraaktiváció a bárányhimlő után. Fellépte immungyengeségre utalhat, aminek számos, akár súlyosabb oka is lehet. Mindenképp orvosi kivizsgálást igénylő kórképről van szó.

 

  1. 3.       Egyéb bárányhimlős szövődmények

Az aktív bárányhimlő alatt a gyerekek kb. 5%-ában okoz valami másik korokozó középfülgyulladást (otitis media).

A májgyulladás sokszor egy magától is rendeződő szövődmény. Persze erre való gyanú esetén is kell, hogy lássa orvos a beteget. A súlyos májgyulladásra utaló tünetek inkább a magas kockázatú betegekre (http://medukacio.blog.hu/2013/10/27/a_szovodmenymentes_baranyhimlo_kezelese) jellemzőek, de előfordulhat sajnos bárkinél. A májgyulladás súlyossága semmilyen összefüggést sem mutat a bárányhimlő bőr vagy egyéb tüneteivel. Sárgaság és/vagy jobb oldali felhasi fájdalom lehet például a tünete. Lássa orvos a beteget!

Magas rizikócsoportú betegekben (http://medukacio.blog.hu/2013/10/27/a_szovodmenymentes_baranyhimlo_kezelese) előfordulhat a látóideg és a retina gyulladása is.

Ritkább, de már jelentett szövődmények a : hasnyálmirigy gyulladás, a vakbélgyulladás, a vese gyulladása (glomerulonephritis), szívizomgyulladás, Henoch-Schönlein purpura, vérlemezkeszám csökkenéssel járó állapot, szaruhártya-, szivárványhártya-, heregyulladás, a hemorrhágiás (vérzéses) bárányhimlő.   A bőrt nem érintő szövődmények gyakorisága a bárányhimlő előrehaladtával nő.

A szövődmények megelőzése azon alapszik, hogy azonnal elvisszük a gyerekünket vagy magunkat J még az egyszerű bárányhimlőnek tűnő fertőzés gyanújakor is az orvoshoz. A javasolt orvosi kontrollokra is el kell menni! A fent leírt tünetek észlelésekor, bizonytalanság esetén azonnal lépjünk kapcsolatba kezelőorvosunkkal, annak hiányában ügyeletes orvossal vagy a menőkkel. Ha pedig a fellépő állapotot nagyon hirtelennek, nagyon súlyosnak ítéljük (pl.: zavartság, ájulás, fulladás, elkékülés stb.), akkor azonnal hívjunk mentőt!  Akkor is hívjunk mentőt, ha az elért orvos ezt tanácsolta.

Az orvos által előirt terápia pontos betartása szintén alapvető, csakúgy mint a pihenés és az odafigyelés még az egyszerű eseteknél is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr685657742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása