Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Az anyatejes táplálás verhetetlen előnyei - anyatej vs. tehéntej

Medukáció 2012.11.25. 14:41

Az újszülött, és csecsemő számára 6 hónapos korig az optimális zsír, fehérje, cukor, ásványi anyag, nyomelem összetételt csak és kizárólag az anyatej biztosítja. Az anyatej abbahagyását ezután sem kell abbahagyni, csak meg kell kezdeni az ún. „hozzátáplálást”.

Az anyatejet összetételét tekintve sokszor a tehéntejjel hasonlítjuk össze, mivel az anyatejet pótolni hivatott tápszereket nagyrészt ebből állítják elő. Az anyatejben azonban legalább 100 olyan összetevő van, ami a tehéntejben nincs meg.

 

Az anyatej állandóan megújul, változik

 

Az anyatej, ahogy arról már beszéltünk, nemcsak fajonként eltérő de az emberi fajon belül egy csecsemő fejlődése során is, szinte hétről hétre változik a gyermek testi, idegrendszeri, szellemi fejlettségének megfelelően. Csodálatos dolog, hogy például a koraszülöttek számára termelődött anyatej összetétele minőségileg eltér a normál időre születettekétől, ami rendkívüli fontosságú az alkalmazkodás és túlélés szempontjából. Már itt látszik rögtön, hogy a tehéntej, de még a tápszerek sem vehetik fel a versenyt.

 

A szoptatás (=laktáció/lactatio) első kb öt napjában, kezdetben az ún. „colostrum” termelődik, ami a későbbi tejnél nagyobb mennyiségben tartalmaz fehérjéket, ásványi anyagokat, míg kevesebb zsír és szénhidrát van benne. A colostrum ellenanyagtartalma, főleg az ún. IgA (immunglobulin A) rész, sokkal magasabb. Ez érthető, hiszen az immunrendszer fejletlenebb még a kisebb csecsemőkben, így több anyai támogatásra szorul. A colostrum napi mennyisége általában nem több, mint 100ml.

 

A szoptatás 6-15. napja között termelődik az „átmeneti anyatej”. Ennek az összetétele a colostrum és az érett anyatej között van.

 

Túl sok, de nem jó fehérjék

 

Az elmúlt bejegyzéseimben sokat beszéltünk az ételallergia kialakulásáról és annak akár életveszélyes szövődményeiről. Az anyatejes táplálás szerephez jut ezen probléma megelőzésében. Ehhez magyarázatot az anyatej minőségi összetétele nyújt.

 Az érett anyatej és a tehéntej összetételében a legfontosabb különbség, hogy a fehérjetartalma a tehéntejnek nagyobb. De hát miért is baj ez, mikor a fehérjék az ember sejtjeinek építőkövei? Ez így van, azonban az a fajta nitrogén többlet, amit a 3szoros fehérjetartalom jelent, már olyan anyagcsere változásokat indíthatnak el csecsemőnk szervezetében, amelyek akár halálhoz is vezethetnek.

Az anyatej ugyan kevesebb fehérjét tartalmaz mennyiségileg, de minőségileg messze veri a tehéntejet. Az anyatej rengeteg ún. esszenciális aminosavat tartalmaz, amit a szervezet magától ( a felnőtté sem!) nem tud elállítani, csak az anyatejben. Ezek az aminosavak az anyatej laktalbumin nevű fehérjéjében vannak.

A fehérjék tehát az anyatejben nem testidegenek és olyan formában vannak jelen, ami a gyors beépülést és gyors növekedést szolgálja.

 

Későbbi ételallergia kockázata!

 A tehéntejben levő laktoglobulin az anyatejben nincs jelen, így az idegen fehérje a csecsemő számára. Ez a fehérje az éretlen bélfalon még emésztetlenül átjuthat, és így felesleges immunválaszt generálhat. A csecsemő szervezete így a későbbiekben esetleg nem fogja tolerálni a tehéntejet, mivel az immunrendszere már aktiválva lett ellene. Tehát tejallergia alakulhat ki.

 

Az anyatej íze a gyerek szájíze szerint változik

 Az anyatejben több a kedvező hatású telítetlen és esszenciális zsírsav. A zsírsavak azonban ezen túlmenően az anyatejben még egyéb szerephez is jutnak. Ezek a molekulák határozzák meg a tej ízét. Míg a tehéntej állandó zsírsavösszetétele folytán mindig ugyanolyan ízű, ezzel szemben az anyatejé, annak változó zsírsavösszetétele folytán mindig más. Napról napra is változhat, ami a csecsemő étvágyát valószínűleg befolyásolja. 

 

Idegrendszer kedvezőbb fejlődése

 Az anyatejben nagyobb mennyiségben található laktóz, azaz tejcukor. Ez az anyag egyrészt energiát ad a kicsinek, másrészt ebből olyan molekulák is keletkeznek, amik a gyermek központi idegrendszerének fejlődéséhez elengedhetetlenek.

 

Ásványi anyagok

 Az anyatej ásvány anyagtartalma szintén optimális. A tehéntej túl sok foszfort és kalciumot tartalmaz. Ezzel szemben az anyatej vas és réztartalma sokkal jobban szívódik fel abból, mint a tehéntejből.

 

Anyatej = védekezés a fertőzésekkel szemben

 A szoptatással a csecsemő rengeteg olyan molekulához jut, mely benne még nincs meg optimális mennyiségben, immunrendszere fejletlensége miatt. Ilyenek az ún. immunglobulinok, az ún. komplement fehérjék, laktoferrin, lyzozim stb. Az anyatej ezenkívül még elő immunsejteket is tartalmaz. Ezen védelem egyedülálló és pótolhatatlan.

 

Az anyatejes táplálás csökkenti a következő betegségek kialakulását:

  • Hasmenéses betegségek
  • Középfülgyulladás
  • Alsó légúti fertőzések
  • Vérmérgezés
  • Húgyúti fertőzések
  • Bakteriális agyhártyagyulladás
  • Allergiás megbetegedések
  • Asztma

 

 Van olyan-e olyan eset mikor nem szabad szoptatni?

 Igen ritkán, de előfordulhat, hogy az édesanya nem szoptathat hagyományos, esetleg semmilyen módon. Erről azonban tilos, szigorúan tilos egyedül dönteni!!! Kötelező gyermekgyógyász szakorvos véleményét kikérni, akinek e területen nagy tapasztalatai vannak, mivel a szoptatás önhatalmú elhagyása, valamint a nem megfelelő anyatej pótló tápszer adása életveszélyes lehet.

Súlyos testi vagy szellemi betegség az esetek csak 1 százalékában jelent abszolút akadályt a szoptatásban.

 

Ellenjavallatok anyai részről:

 Abszolút ellenjavallatot képez a fejlett társadalmakban az anya aktív TBC és HIV fertőzése. Vannak országok, ahol a higiéniás körülmények annyira rosszak, hogy még a HIV fertőzött anyák is kevesebbet kockáztatnak akkor, ha szoptatnak és nem hagyományos módon etetnek a nagy fertőzés kockázat miatt. Magyarország azonban nem idetartozik, így nálunk a HIV fertőzés abszolút ellenjavallatot jelent!

Abszolút ellenjavallat lehet az ún. herpes simplex vírus által okozott emlőgyulladás. Ekkor a másik emlőből történő szoptatás még esetleg szóba jöhet. Gyermekgyógyász szakorvos dönt ekkor is!    

Ezen három esetet leszámítva más anyai fertőző betegség esetén egyénileg kell gyermekgyógyász szakorvosnak döntenie a kockázatok mérlegelését követően. Ez nem könnyű. A hétköznapi, enyhébb vírusfertőzések általában nem jelentenek ellenjavallatot. Ennek több oka is lehet. Mire az anya tünetei jelentkeznek, addigra valószínűleg úgy is tovább adta a betegséget gyermekének, tehát már felesleges a szoptatás leállítása. Ugyanakkor viszont további baktérium vagy vírus bevitele a szoptatással a szervezetbe szintén ronthatja a baba helyzetét. Mindezeket is figyelembe véve, még inkább azt állíthatjuk, hogy a szoptatás folytatásáról vagy leállításáról csak gyermekgyógyász szakorvos döntsön és ne a szülő!

 Ha az anya krónikus betegségben szenved (pl. vese vagy szívbetegség) mérlegelendő, hogy a szoptatás rontja-e az ő állapotát vagy sem. További kérdés, hogy az anya gyógyszerei átjutnak-e az anyatejbe, és milyen veszéllyel járnak így a gyermekre nézve.

 A kábítószer függőségben élő anyák számára a szoptatás tilos! A drogok túlnyomó többsége bejut az anyatejbe és a baba szervezetébe, ezzel egyidejűleg pedig sok szövetet, szervet, főleg az agyat károsítja. Arról nem is beszélve, hogy a gyermek önhibáján kívül maga is drogfüggővé válhat. Ehhez kapcsolódik az az életveszélyes állapot is, amikor a szoptatás hirtelen abbamarad, és a már drog-függő csecsemőnél elvonási tünetek lépnek fel. Ez könnyen halálos lehet a babára nézve. Minden ilyen, vagy hasonló esetben szaksegítségre van szükség. Gyermekgyógyász, pszichiáter, addiktológus, toxikológus, belgyógyász szakorvos, pszichológus részt vehet a gyógyításban, leszoktatásban.

 

Szoptatás ellenjavallata a csecsemő oldaláról:

 Ez nagyon ritka eset. Ide tartoznak a veleszületett fejlődési rendellenességek, mint pl. a szájpadhasadék, ami fizikailag teszi olykor lehetetlenné a csecsemő számára, hogy szopni tudjon. Műtéti megoldásra sajnos újszülöttkorban ebben az esetben nem kerülhet sor. A szoptatás leállításáról, esetleg alternatív megoldásairól ilyenkor is csak szigorúan gyermekgyógyász mondhat ítéletet. Előfordulhat ugyanis, hogy a probléma valamilyen módon, trükkel áthidalható!

Egyes veleszületett anyagcsere betegségek szintén ellenjavallatot képezhetnek.   

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr784924568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása