Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

A vírusfertőzés és a rák ellen is védhet egy új fehérje

Medukáció 2017.12.07. 10:46

A Dél-Kaliforniai Egyetem csapata olyan fehérjét azonosított, amely segíthet megakadályozni a herpesz egyik típusának szaporodását, így csökkentve a rák kialakulásának kockázatát.

A kutatók a humán herpeszvírus 8-at (HSV-8), más néven a Kaposi-szarkómához társuló herpeszvírust vizsgálták – számol be a Phys.org. A Kaposi-szarkóma – melyet első leírójáról, Kaposi Mórról neveztek el – egy rosszindulatú érdaganat, amely a bőrön és a nyálkahártyán jelentkezik.

shutterstock_558228037.jpg

Shou-Jiang Gao, az új tanulmány társzerzője, közel 25 éve tanulmányozza a HSV-8-at. A szakértő csapatával a kutatás során olyan térképet készített, melyen az egészséges és a fertőzött sejtek láthatóak. A szakértők szerint a herpeszhez köthető globális egészségügyi problémák miatt kiemelten fontos annak megértése, hogy az inaktív vírus miként változik rákot okozó rendellenességgé.

A WHO adatai alapján napjainkban mintegy 3,7 milliárd 50 évesnél fiatalabb embert érint a két leggyakoribb típus – a szájat érintő HSV-1, illetve a nemi szerveket támadó HSV-2 – valamelyike. Ez a populáció mintegy 67 százalékát teszi ki.

A vírusok többsége alvó állapotban marad egészen addig, amíg a megfertőzött szervezet immunrendszere valamilyen tényező – például a kor vagy egy betegség – hatására le nem gyengül. Mikor a test védelmi rendszere nem elég erős ahhoz, hogy kordában tartsa a kórokozókat, bizonyos herpesztípusok képesek rákot okozni.

A Kaposi-szarkóma jóval gyakoribb a HIV-fertőzötteknél, az átültetésen átesetteknél és az afrikai származású férfiaknál. Afrika egyes régióiban a lakosság több mint 90 százalékán figyelhetőek meg a HSV-8 tünetei. Gao úgy gondolja, hogy eredményeik segíthetnek új terápiás megközelítések kidolgozásában.

A szakértők hírvivő RNS-eket (mRNS) figyeltek meg, melyek a fehérjék létrehozásához szükséges genetikai üzenteket szállítják DNS-ektől a fehérjeszintézis helyszínére. A csapat az mRNS-ek két módosulását, az N6-metiladenozint (m6A) és az N6-2-O-dimetiladenozint elemezték, melyek szerepet játszanak a vírus terjedésében.

A csapat a vizsgálat során egy olyan fehérjét talált, amely megakadályozhatja a Kaposi-szarkóma kialakulását. Az YTHDF2 nevű protein azonosítani tudja a vírusos mRNS-en található m6A módosulást, ezzel pedig hozzájárul a HSV-8 kordában tartásához.

Az adatok alapján a fehérje kulcsszerepet játszik a vírus szaporodásának korlátozásában.

Forrás: https://24.hu/tudomany/2017/11/29/a-virusfertozes-es-a-rak-ellen-is-vedhet-egy-uj-feherje/

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr7313516091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása