Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Videojátékkal a térlátásért

Medukáció 2017.10.10. 15:19

 

A szem a legfontosabb érzékszervünk, de a látást – mint szinte minden mást is – az agyunk irányítja. Bankó Éva agykutató, az MTA TTK Agyi Képalkotó Központjának munkatársa elsősorban a tompalátást vizsgálja. A Bolyai Kutatási Ösztöndíjas szakember eredményei alapján olyan 3D-s videojátékot fejlesztettek ki, amellyel nem csak a térlátást, hanem a figyelemi és más kognitív funkciókat is lehet javítani.


Mitől lesz tompa a látás, és hogyan keresik rá a megoldást?

Az amblyopia, magyarul tompalátás a látórendszert érintő fejlődési rendellenesség. Kora gyermekkorban alakul ki amiatt, hogy a két szemből az agyba jutó kép nagymértékben különbözik egymástól. Ez leggyakrabban a kancsalság, vagy a két szem közötti jelentős törésmutató-különbség eredménye. A csökkentlátás tehát az agy rendellenes fejlődésében, feltehetően a rendellenesen kialakult idegsejtek közötti kapcsolatrendszerben keresendő. Számos következménnyel jár: a látásélesség és a térlátás csökkenésével, sőt akár megszűnésével, emiatt pedig csökken a szem-kéz koordináció is.
program_4.jpg

Az agyi hátterét elsősorban humán elektrofiziológiai és mellette funkcionális MRI-módszerekkel kutatják. Az idegsejtek elektromos tevékenysége kivetül a koponyára. Ez egy integrált jel, amiből nagyon nehéz visszakövetkeztetni, hogy az egyes kis sejtek mit csináltak, vagy a hálózatban hol történtek a dolgok, de az MR-felvételeken látszanak az aktív struktúrák, így kombinálva a kettőt érdekes eredményekre lehet jutni. Az elmúlt két év során kidolgoztak egy gyermekbarát tréninget tompalátók részére, amit már kifejezetten gyógyítási célra szánnak. Amellett, hogy a látás javul, figyelemfejlesztő hatással is bír, mivel a csoportjuk erős profilja éppen a figyelemkutatás. Ha ugyanis  az alanyok megtanulnak jobban koncentrálni, több kognitív képesség is fejlődhet, például a térbeli memória.

Ez tehát alapvetően egy szoftver, de speciális hardver kell hozzá, a Leondar3Do, ami Rátai Dániel nevéhez fűződik.

A játék során a felhasználónak a 3D-s beviteli eszközzel, az úgynevezett madárral kell a virtuális térben mozgó tárgyakat elkapnia, megérintenie.

Legtöbbjük a térben mélységet is érzékel, így ami kézzel elérhető, annak helyét pontosan fel tudják mérni, és oda tudnak nyúlni. Ahogy említettük, a tompalátás abból adódik, hogy a két szem közül az egyik csökkentett üzemmódban működik, emiatt a térlátás, azaz a finom mélységérzékelés sem működik. A hétköznapi életben többnyire egy szemmel is elboldogul az ember, de sok helyen, például a profi sportban kell ez a mélységbeli pontosság, emiatt a tompalátók részére elérhetetlen ez a terület. Ezzel az eszközzel pontosan fel tudják mérni, hogy a térben jó helyen érzékelték-e az adott tárgyat azáltal, hogy visszajelzést kapnak, hogy egyezett-e a térbeli pont helyzete azzal, ahova nyúltak. Így véleményük szerint sokkal hatékonyabban lehetne fejleszteni a térlátást. Jelenleg szabadalmaztatás alatt van a módszer.

Ezt a módszert másra is lehet használni?

A tompalátás mellett jövőbeni célcsoportjuk az ADHD-s gyerekek lesznek. Kis túlzással minden ötödik gyerekre rásütik, hogy figyelemzavaros, ami sok esetben „csak” az elhanyagoltságból adódik, és nem a ténylegesen kóros agyi folyamatokból. Úgy gondolják, hogy ezzel a szoftverrel az óvodáskor végén levő gyerekeket fel lehetne készíteni az iskolára, hogy a fennálló figyelemzavar miatt kevésbé maradjanak le társaiktól. Ugyanígy használható azok esetében is, akiket óvoda végén még éretlennek minősítenek az iskolába való továbblépésre.

Igazából egy játékszoftverről van-e szó?

Ez egy játék, de rengeteg speciális eleme van, éppen a 3D-s eszköznek köszönhetően. Egy erősen tompalátó a játékot sem látná 3D-ben, de van benne olyan trükk, amitől mégis látja. Több mint harminc gyereken tesztelték, és szépen javult tőle a látásuk. Sőt, felnőtteken is működik: jelenleg is folyik a felnőtteket célzó tréningjük.

Vannak más játékok is nem ennyire speciális megoldásokkal, de mindegyikre jellemző, hogy ha a gyerekek elkezdik használni a rosszabb szemüket is, akkor az elkezd javulni. Itt csak az a kérdés, melyik mennyire hatékony. Egyértelmű összehasonlító vizsgálatokat még nem tudtak végezni, de az eddig publikált eredményekkel összevetve nagyon bíztató.

A program grafikáját és animációját Szepesi-Szűcs Barbara és Karasz Dániel készítette.Forrás:
http://www.eletestudomany.hu/videojatekkal_a_terlatasert

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr412456351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása