Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

VÉRCUKORMÉRŐ TETOVÁLÁSOK II.

Medukáció 2015.10.22. 14:56

TETOVÁLÁS ALAPÚ GLÜKÓZSZENZOR

A másik fejlesztés néhány évvel ezelőtt szintén az Analytical Chemisty-ben publikált felfedezés eredménye. Habár nem keltett akkora sajtóvisszhangot, mégis nemcsak hogy rendkívül érdekes, de ígéretesnek mondható felfedezés, és a megvalósításhoz is közelebb áll egy lépéssel. Egyetlen hátránya, hogy kismértékű beavatkozást igényel. Nem teljesen non-invazív, hanem egy bőr alá beépíthető nanoszenzorról van szó. Ezt a Cambridge-i Egyetem neves Draper laboratóriumában Dr. Heather Clark vezetésével fejlesztik.

A tetoválás alapú glükózszenzor lényege, hogy a bőr alá színes nanorészecskéket injektálva képesek a szöveti cukortartalom változásának függvényében változtatni színüket. A színváltozás infravörös fény hatására válik mérhetővé egy óraszerű kis berendezéssel. A tetoválást bizonyos időközönként kellene megújítani, mert a nanorészecskéket pótolni kell.

img_2835-660x989.jpg

A beinjektált nanorészecskék cukorérzékelő molekulákat, színváltozásra képes festéket, valamint cukorimitáló molekulát tartalmaznak. Ezek a részecskék a gömbön belül állandóan, véletlenszerűen mozognak. Így a cukorérzékelő molekula a gömb felszínén véletlenszerűen találkozhat a szövetben levő cukormolekulákkal, vagy a gömb belsejében levő cukorimitáló molekulával, megkötve azt, amelyikkel ütközik. Minél több cukor van a környezetben, annál nagyobb valószínűséggel cukormolekulát fog megkötni, ami színváltozást idéz elő a festékmolekulában.

Mind a szubkután beültetett nanoszenzor, mind az ideiglenes tetoválás radikális változást jelentene a vércukorszint monitorozásában. Minimális beavatkozással folyamatos vércukorszint ellenőrzést tenne lehetővé. Elkerülhetővé válnának a diabetes szövődményeinek kialakulásáért felelős hipo- és hiperglikémiás állapotok, és az eredmények szoftveres feldolgozásával megközelíthetőbbé válna egy normál vércukorszint fenntartása.

Amennyiben ezek a készülékek teljes mértékben megvalósulnak, az újabb mérföldkő lenne a mesterséges hasnyálmirigy kialakításához vezető úton. Lehetővé válna az egyszerű vércukorszint mérőként történő alkalmazása mellett, hogy az adatok további felhasználásával és inzulinpumpával egybekötve egy kombinált vércukormérő és inzulinadagoló rendszer készüljön el.

Forrás: http://www.szurikataalapitvany.hu/?page_id=1805

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr438046786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása