Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Shigellosis: Egy bakteriális fertőzés.

Medukáció 2015.07.17. 13:16

Tünetei: láz, hányinger, hányás, erős alhasi görcsök, hasmenés, mely igen gyakran véres, nyákos. Ez a baktérium a széklettel, vagy fertőzött étellel, itallal terjed. A kézmosás, az alapvető higiéniás szabályok betartása alapvető tehát. A baktérium sajnos a medencék vizeiben is túlél, így méterekkel odébb is fertőz. Gyanú esetén forduljunk orvoshoz! Általában 5-7 nap alatt elmúlik, de súlyosabb esetben, immungyengeségben szenvedőknél (pl. HIV-fertőzés) antibiotikus terápia javasolt.

 

Escherichia coli (E. coli) fertőzés:

Az E. coli baktérium alapvetően a normál bélflóra részét képezi. Azonban nemcsak egy féle E coli baktérium van, hanem rengeteg. Az E. coli törzsek nagy része ártalmatlan az egészséges immunrendszerűekben, azonban néhány igen veszélyes lehet még náluk is. 

  1. coli O157:H7 szerotípus egy igen agresszív fajta, mely néha csak egyszerű hasmenést, de máskor véres hasmenést is okozhat. Ez a baktérium toxint, méreganyagot termel, mely tönkreteszi a bélfalat, így súlyos, fájdalmas bélgyulladást okoz. Egy nagyon súlyos, intenzív osztályos ellátást igénylő kórképet is 90%-ban ez a fajta okoz. Ez a kórkép a hemolítikus, urémiás szindróma (HUS), mely a vörösvértestek szétesését, igen alacsony vérlemezke számot és súlyos veseelégtelenséget okoz. A HUS könnyen vezethet halálhoz, főleg kisgyermekeket érint. Ez az E. coli törzs is fertőzött étel, víz ivásával, vagy abban való fürdőzéssel terjedhet. Megelőzésben tehát az ételek megfelelő tárolása és az alapvető higiéniás szabályok betartása a legfontosabb. Fájdalmas hasmenés esetén mindig forduljunk orvoshoz! Kezelése néha igényel csak antibiotikumot! Veseelégtelenség, HUS esetén vagy súlyos állapotnál komplex kórházi kezelés szükséges.

 ecoli.jpg

Leptospirosis

A betegséget Weil- kórnak, Canicola (=kis kutya) láz, vagy hemorrhágiás (véres) sárgaságnak, Mud láznak is hívják. A leptospirosis egy olyan bakteriális betegség, ami állatról emberre terjed, azaz zoonosis.

Tünetei: fejfájás, láz, hidegrázás, erős izomfájdalom, sárgaság, valamint bevérzések a bőrön és a nyálkahártyákon, hányinger, hányás, köhögés, torokfájdalom, kötőhártya gyulladás, véres vizelet. Szövődményként szemkárosodás, veseelégtelenség, májelégtelenség és agyhártyagyulladás is felléphet.

 Elsősorban azokat az emberek érinti, akik a mezőgazdaságban, halakkal, tejüzemben vagy vágóhídon, csatornákban dolgoznak. A fertőzés forrásai különösképpen a folyók, csatornák, tavak vizei, melyekbe a vad és háziállatok belevizelnek. Vizeletükben vannak a Leptospira baktériumok. A pihenésre vágyok elsősorban a kempingek, és különböző fertőzött vizekben kaphatják el a kórt. Tünetek esetén forduljunk mihamarabb orvoshoz. Kezelése a legtöbb esetben antibiotikummal történik. Súlyos esetben intenzívosztályos ellátás is szükséges lehet.giardiasis.jpg

 

Giardiasis

Kórokozója a Giardia lambia, mely a világon a leggyakrabban kimutatott protozon (állati egysejtű) bélfertőzések esetén. A betegség főleg a vékonybelet érinti. Fertőzés forrása sokszor a széklettel szennyezett vizek, felületek, illetve közvetlenül is terjedhet emberről emberre. Sekélyebb természetes vizekből, valamint uszodákból és fertőzött friss vizekből is eredhet a kór. Az uszodák vizének lenyelése ennél a fertőzésnél, de más betegség megelőzése érdekében is kerülendő.

Tünetei: sokszor tünetmentes marad, majd hirtelen hasmenés jelentkezik. A betegség átmehet krónikus, azaz idült bélbetegségbe is tartós hasmenéssel. Felléphetnek hasi görcsök, zsíros és egyben bűzösebb széklet, hányinger, hányás, rossz közérzet, gyengeség, gyakori székelés, has puffadás. Tünet lehet még a folyamatosan fennálló alacsony láz, csalánkiütés. Bélkárosodás miatt a zsírban oldódó vitaminok felszívódása kárt szenvedhet (A-, D-, E-, K-vitamin), így ezen vitaminok hiányállapotainak tünetei jelenhetnek meg. Általános felszívódási zavar alakulhat ki, így fogyás jelentkezhet. A betegség főként a gyermekekben gyakoribb. Általában a szegényebb területeken lép fel. Tünetek esetén forduljunk orvoshoz, melyek közül leggyakoribbak a hasmenés, a hasi görcsök, hányinger, a rossz közérzet, fogyás és hasi puffadás. A terápia antibiotikummal történik, de fontos a megfelelő folyadék és ionbevitel az orvos utasításainak megfelelően. A betegek környezetét, családját is le kell ellenőrizni a kórokozóra, még ha ők tünetmentesek is! Sajnos a tünetmentes betegek is ürítik székletükkel a kórokozókat, így uszodákba ők se menjenek, mert megfertőzhetnek különösen veszélyeztetett embereket, pl.: terheseket, legyengült immunrendszerűeket, időseket, kisgyermekeket stb. Ezek a veszélyeztetett csoportok a legkisebb gyanú esetén is forduljanak orvoshoz mielőbb! Orvost természetesen mindenki keressen fel, ha a betegségre gyanú van.

 

Következő cikkeinkben folytatjuk a strandon esetleg fellelhető „biológiai fegyverek” tárgyalását.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr567698312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása