Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Húgyhólyaggyulladás (=cystitis) nőknél

Medukáció 2015.02.09. 18:22

Az orvoshoz fordulás egyik fő oka a nőknél a gyakori vizelési inger, a fájdalmas, égő vizelés, mely gyakran véres. Üdv a klubban, valószínűleg cystitise van.

Nőknél gyakoribb a kórkép egész egyszerűen azért, mert nekik a húgycsövük jóval rövidebb, így a kórokozók, amik általában itt baktériumok könnyen a hólyagba jutnak rövidebb úton, mint a férfiaknál.

A nem szövődményes cystitis leggyakoribb kórokozója a belekben is normál körülmények között megtalálható E. coli baktérium. További szép nevű kórokozók lehetnek még: Staphylococcus saprophyticus, Proteus mirabilis, Klebsiella pneumoniae vagy az Enterococcus faecalis.

A diagnózis viszonylag könnyű, általában a panaszokon, a klinikai képen és a vizeletvizsgálatán alapszik. A terápia a házi praktikák ellenére az antibiotikus kezelés, illetve a bő folyadékfogyasztás, az alkohol, a kávé, a fűszeres, savas ételek, valamint az alkohol kerülése.

A megfelelő labordiagnosztika elengedhetetlen lehet azokban az esetekben, amikor a fertőést nem a hagyományos kórokozók okozzák. ilyen nem szokványos kórokozók lehetnek pl. a gombák, melyek esetén az antibiotikumok természetesen hatástalanok. A labornak tehát kiemelkedő szerep juthat ismét a kórokozók kimutatásában betöltött szerepe miatt.

 

A cystitis gyakorisága:

A 20-40 éves nők kb. negyede-harmada átesik valamilyen húgyúti fertőzésen legalább egyszer. ide tartozik a vesemedence gyulladás, a húgyhólyag gyulladás vagy a húgycső gyulladás is. A sürgősségi osztályok várói is gyakran megtelnek ilyen betegekkel.

A terhes nők kb. 0,3-1%-a érintett. Fontos azonban tudni, hogyha valaki baktériumürítőnek lett nyilvánítva, azaz ún. bakteruriája van, az nem jelenti azt, hogy betegsége van. A bakteruriával rendelkező terhes nőknek pl. nem lesz gyakrabban húgyhólyag gyulladása.

A húgyúti fertőzések természetesen sokkal gyakrabban fordulnak elő olyan esetekben, amikor valakinek valamilyen fejlődési rendellenessége van a vizeletelvezető rendszerében. Húgyúti fertőzések kövesség esetében, vagy a szervrendszert érintő egyéb fertőzések (pl. féregfertőzések) esetében szintén gyakrabban fordulhatnak elő. Ilyenkor természetesen az alapbetegséget is kezelni kell.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr967155993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása