Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Szifilisz górcső alatt

Medukáció 2014.11.03. 05:58

Mikroszkópos vizsgálat:

A szifilisz során megjelenő különböző elváltozásokból (pl.: sánker, fekélyek, kiütések, condyloma lata stb. lásd előző bejegyzések) mintát kell venni, és meg kell bennük nézni sötétlátóteres mikroszkóp alatt a baktériumok jelenlétét. Ilyenkor oldalról jön fény a vizsgálat kenetre, mely sötétben van. A vizsgáló szem csak akkor lát fényfelvillanásokat, ha élő baktériumok vannak, mert azok mozognak és ezért megtörik rajtuk a fény. Ezek után lehet rájuk önteni a korábban leírt reagenseket, amelyek leállítják pozitív esetben a mozgásukat.

 Ha nincs sötétlátóteres mikroszkóp, akkor hagyományos fénymikroszkóp mellett is úgy tehetjük láthatóvá a baktériumokat, hogy olyan antitestekkel hozzuk őket össze, melyeket előzetesen fluoreszcens anyaggal megjelöltünk. Ha a vizsgált mintában valóban van Treponema pallidum, akkor az antitestek megtalálják őket és odarögzülnek, így a minta lemosása után mikroszkóp alatt láthatjuk őket fluoreszkálni.

 A fent leírt szövettani vizsgálatokon kívül, a gummák szövettani elemzése szintén fontos lehet. Gummák a szifilisz harmadik stádiumára jellemzőek: www.medukacio.hu

 

Idegrendszer vizsgálata tesztekkel:

Idegrendszeri szifilisz esetén mint mondtam már korábban sajnos az agyvízből kell mintát venni, melyet általában a deréktáji szakaszon szoktunk elvégezni. Az így nyert mintát az előzőekben tárgyalt VDRL-reakciónak vetjük alá. Ez azonban sokszor tévesen negatív reakciót adhat, így kiegészítjük az agyvíz vizsgálatát a többi tesztek egyikével vagy többjével.

A tesztek mellett megvizsgáljuk, hogy az agyvízben mennyi sejtes elem található és, hogy mekkora a fehérjetartalma.

 

Terhesek:

A terhes nőket, mivel ők tünetmentesen is átadhatják magzataiknak a szifiliszt, mely vetélést és súlyos fejlődési rendellenességeket okozhat, szintén rutinszerűen szűrjük a betegségre, ha van gynaú szifiliszre, ha nincs.

 Ha a szifilisz igazolódik, akkor érdemes egyéb szexuális úton terjedő betegségre is tesztet végezni (pl. HIV).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr696858783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása