Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Képalkotó vizsgálatok a szifilisz kimutatásában

Medukáció 2014.11.03. 06:00

Képalkotó vizsgálatok

 Képalkotó vizsgálatokra természetesen nincs minden szifilisz fertőzés esetén szükség. Jelentőségük főleg a harmadik stádiumban van, amikor gummák jelennek meg a különböző szervekben és növekedésnek indulnak. Lásd még:www.medukacio.hu

 A szifilisz szív és érrendszeri szövődményei miatt (www.medukacio.hu) szintén fontos lehet képalkotó vizsgálatot végezni, mint amilyen a mellkas röntgen vizsgálata. A szifilisz okozta aortatágulat egy életveszélyes szövődményt okozhat: az aorta falának szakadása, mely könnyen és gyorsan vezethet halálhoz is akár. Az aortatágulat mellkas röntgenen látszódhat.

Az aorta fala be is gyulladhat, mely meszesedéssel jár, amit a mellkas röntgen vizsgálat szintén felfedezhet. Ez a folyamat ráadásul tünetmentes is lehet, ezért is fontos ez a vizsgálat.

 Nemcsak a mellkas, de más területek röntgen vizsgálata is szóba jöhet a gumma képződés időszakában. A csontokat károsító, egyre növekvő gummák következményei így láthatóvá válhatnak. Ilyenek következmények például: csonthártyagyulladás és/vagy a csontok destruáló és/vagy szklerotizáló gyulladásai.

 További hasznos vizsgálat lehet az érfestéses (=angiographiás) vizsgálat, hiszen a szifilisz ismerten károsítja a nagyereket. Ezzel a vizsgálattal nemcsak az aneurysma (ballon szerűen kitágult érszakasz) jelenléte mutatható ki, de esetleg az is, hogy annak oka érelmeszesedés, vagy a szifilisz is felvetődhet, mint oki tényező. Az aneurysma kipukkadhat, mely könnyen halálhoz is vezethet belső elvérzés miatt. A „kipukkadás” általában heves mellkasi vagy hasi fájdalommal jár (attól függ, hogy hol van az aneurysma) vagy fájdalom nélkül, valamint heves szívdobogás, sápadás, verejtékezés, légszomj, ájulás is kísérheti. Ezek bármelyike esetén hívjunk azonnal mentőt, mert ezek életveszélyt jeleznek!

 Az agy és a test egyéb részeinek CT vagy MRI vizsgálata szintén fontos lehet a korábban részletezett idegrendszeri és egyéb károsodások felderítése és követése miatt: www.medukacio.hu

 

Gerinccsapolás

Mivel a szifilisz az idegrendszert is sokszor érinti – a harmadik stádiumban nagyon gyakran!- ezért ezen szervrendszer vizsgálata kiemelten fontos. A primer és szekunder szifilisz esetén az idegrendszer érintettsége kb. 30-40%-ban következik be.

 

Mikor indokolt az agyvíz vizsgálata és így a gerinccsapolás:

  • Ha szemészeti és/vagy idegrendszeri panaszok jelennek meg. Ezeket lásd itt: www.medukacio.hu
  • Ha a betegség valamiért az antibiotikum terápiára nem reagálna
  • Egyidejű HIV-fertőzöttség esetén mindig meg kell vizsgálni az agyvizet
  • Gummák megjelenése esetén
  • Aortagyulladás esetén
  • Ha valamiért az orvos úgy ítéli meg

 

Ahogy arról már szó volt az agyvíz vizsgálatába annak mikroszkópos ellenőrzése, valamint az előző bejegyzésekben már részletezett tesztek tartoznak bele.

 Ha a vizsgálatok bármelyike is pozitív akkor a betegnek idegrendszeri érintettsége van és ennek megfelelően kell őt kezelni, illetve további vizsgálatokat végezni.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr1006858785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása