Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Mik lehetnek az anorexia nervosa kiváltó tényezői?

Medukáció 2014.02.24. 16:04

 

A kutatások arra mutatnak, hogy a kiváltó tényezők a hajlamos egyén azon pszichés fejlődésének szakaszához köthetőek, amikor az illetőben a szexuális értelemben vett nagykorúvá válástól nem tudatosuló szorongások és belső konfliktusok jelennek meg.

Ezek a tényezők természetesen nem mindenkinél okoznak problémát, hiszen hatásuk vagy nem hatásuk különbözik az egymástól eltérő emberek más biológiai és pszichés sajátságai miatt.

Tehát mivel ezek a tényezők a szexuális értelemben vett felnőtté válás időszakában tudnak igazán „hatni”, ezért nem meglepő, hogy ebből a szempontból leginkább érintett korcsoport a 10-14 évesek. Erre az életszakaszra pedig normálisan amúgy is kifejezett magasságbeli és súlybeli növekedés jellemző. A szociális tényezők közül kiemelném a kövérségtől való kóros rettegésre nevelést. Természetesen ez sem „hat” meg mindenkit, hiszen a civilizált társadalmak tele vannak túlsúlyos emberekkel, akiknek eszük ágában sincs a napi 30. chipsről lemondani. Viszont, ha valaki nagyon fogékony például a divat iránt, az már áldozatul eshet, mert 120kilós embereket nem találunk egy plakáton sem. Ezek az illetők elkezdenek fogyókúrázni, minek hatására pozitív megerősítéseket kapnak, így azt folytatják.

A fogyásra késztető pszichésen pozitív megerősítéshez jön még hozzá az, hogy a szervezetnek a hirtelen fogyásra (ha az kb. 3,2kg fölött van) van egy normálisan adott hormonális válasza, mely a további fogyást elősegíti.

A hirtelen fogyás miatt természetesen gyorsan zsírt veszítünk. A folyamat rövidsége miatt a testhőmérséklet is csökkeni kezd, ami miatt fázni kezdenek az érintettek, mely mozgásra sarkall. Ez pedig további súlyvesztést eredményez.

A folyamatos súlycsökkenés a menstruáció elmaradásához, valamint a későbbi szexuális élet zavarához vezet, mely az evési zavart az „ördögi kör” elvén tovább fogja rontani.

 

Az anorexia nervosa kialakulásának oka, dinamikája a 10-14 éves korosztállyal szemben a 15-16 éves korcsoportnál inkább a „függetlenségi harc” köré csoportosul. Ekkor a kamaszokban normálisan egy csata folyik a függetlenedésért. Az anorexiásokat is érinti, de ők a teljes függetlenség helyett inkább csak a „kölcsönös függőséget” választják.

Az anorexiára hajlamos 17-18 éves korosztályra pedig az jellemző, hogy társaikkal ellentétben, ha lehetőségük is lenne rá, nem hagyják el a családi otthont, nem költöznek el, nem mennek bentlakásos iskolába, vagy nem házasodnak később meg.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr255830924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása