Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Kiket érint elsősorban az anorexia nervosa?

Medukáció 2014.02.24. 16:01

 

Az anorexia nervosa elsősorban olyan kicsit túlsúlyos vagy normális testsúllyal rendelkező fiatal felnőtt embereket érint (tinédzserek, fiatal felnőttek), akik eredetileg csak egyszerűen kicsit fogyni akartak diétával, mozgással vagy mind a kettővel egyszerre.

A fogyással egy időben természetesen azt tapasztalták, hogy ezzel mennyi pozitív megerősítés érte őket.(Ezek a jó visszajelzések, lehet, hogy addig sosem érték őket, sőt!). Innentől kezdve ezekre a bókokra nagyon vágynak és már nem tudják abbahagyni a diétát és/vagy a mozgást. A cél folyton egy kitűzött, azonban sajnos mindig egyre csökkenő értéket mutató, általuk „ideálisnak” tartott súly elérése.

(A továbbiakban a cikkeimben, bár ez orvosilag helytelen, csak anorexiát/anorexiás beteget fogok írni olykor az „anorexia nervosa” teljes kiírása helyett!)

Természetesen a tudósok sem maradhatnak ki az anorexia nervosa tudományábólJ ; több cikk is bizonyítani látszik, vagy legalább is sejteti, hogy a kórkép kialakulásában bizonyos genetikai eltérések is szerephez juthatnak.

Nyílván köztudott, és ez így is igaz, hogy az anorexia nervosa leginkább az iparilag fejlett társadalmakat érinti.( Az éhező világban a fogyás például nem sok pozitív megerősítést vált ki ugyebár...) . A fejlett társadalmakban az a „nagy szám”, társadalmilag „elismert”, aki vékonyabb. Ebben a világban több hangsúlyt fektetnek a külső megjelenésre, mint a napi 1 adagnyi rizs megszerzésére. A fejlett társadalmak sajnos olykor igen kőbe vésett ideálokkal rendelkeznek a nő és most már a férfiak terén is. A férfi nemet is érinti az anorexiának megfelelő betegség, melynek központjában a „megfelelő mennyiségű” izomtömeg áll. Ennek az izomtömegnek az elérése éppúgy lehetetlen – mivel egyre nagyobb a kívánt – mint az anorexiásoknál a nagyon alacsony súly elérése –mivel ez meg a fogyással egyre kevesebb -. Persze a férfiak körében is ismert az anorexia!

 

Mely csoportoknál figyelték meg különösen magas számban az anorexia nervosa előfordulását?

 

  • Nőknél általában
  • Táncosok
  • Hosszútávfutók
  • Műkorcsolyázók
  • Színészek
  • Modellek
  • Birkózok
  • Tornászok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr585830916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása