Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Kik a legveszélyeztetettebbek a bárányhimlő szövődményeivel vagy a halálesetekkel szemben?

Medukáció 2013.11.26. 07:25

A bárányhimlő (=varicella) az amúgy egészséges gyermekek körében megfelelő pihenés, odafigyelés, korai orvoshoz fordulás és az előírt kontrollokra való visszamenetel esetén egy magától gyógyuló enyhe betegség.  Néhány esetben azonban veszélyesebb lesz ez a fertőzés, és szövődmények, vagy halál is előfordulhat a különben teljesen egészséges gyermekek körében is.

Vannak azonban olyan embertársaink, akiknél a bárányhimlő mindig nagy eséllyel okoz szövődményeket vagy halálozást. Ők a betegség szempontjából magas rizikójú betegek. Róluk szól most ez a bejegyzés.

 A már ifjúkorban levők, a felnőttek és a terhes varicellások vagy újszülöttek, kisbabák már jóval nagyobb kockázatok elé néznek a betegség esetén. Ezek az emberek még szövődménymentes esetben is olykor súlyosabb lefolyással számolhatnak, és néha még antivirális gyógyszeres kezelésre szorulnak a tüneti terápia mellett. További speciális, különös odafigyelést és terápiát igénylő csoport a bárányhimlő tekintetében azok a gyerekek (vagy persze felnőttek), akik immunhiánnyal küzdenek és/vagy akiknek eleve krónikus, különösen pedig daganatos betegségük van. Az immunrendszert legyengítő szteroid tartalmú (gyulladáscsökkentők, nem a testépítők által használtak!) gyógyszereket rendszeresen és/vagy nagy dózisban szedő páciensek szintén nagyobb veszélyben vannak!

A magas rizikócsoportba tartozó betegnél (lásd őket lejjebb) nagyobb az esély, hogy másodszor is átesnek a fertőzésen életük folyamán. Ez az ép immunrendszerű embereknél is előfordulhat egyébként.

A terápia is eltér sokszor ilyenkor a hagyományostól. Ezeknél a betegeknél sokszor kell adni az amúgy, normál esetekben nem szükséges antivirális (vírus ellen ható) szereket, immunglobulinokat (antitestek). Ezeken túl jobban kell figyelni a másodlagos bakteriális felülfertőződésekre. A fentiek tekintetében érthető, hogy a magasabb rizikójú betegek, azonnali orvosi vizsgálatot igényelnek a betegség első jeleinek gyanúja esetén is. Többször kell kontrollra járniuk, és néha sajnos a kórházi felvétel is elkerülhetetlen a szövődmények vagy a halálozás elkerülése érdekében.  

Mint láttuk, a magzatok is a magasabb rizikócsoportba tartoznak. Náluk a szövődmények és a halálos kimenetel mellett nagyon nagy esély van a fertőzés miatt a különböző fejlődési rendellenességekre.

Milyen tényezők esetén lehet különösen veszélyes a bárányhimlő egy újszülöttre nézve?

  • Az élet első hónapja: ekkor igen súlyos betegség alakulhat ki a magzatban. Különösen igaz ez akkor, ha az anya még sosem volt bárányhimlős előtte.
  • Koraszülés: A 28. hét előtti születés a bárányhimlő szempontjából is igen veszélyes, ugyanis ekkor még a magzat nem kapott gyakorlatilag semmiféle ellenanyagot az édesanyától

A terhes anyák, magzataik, a koraszülöttek, az újszülöttek, az 1 év alattiak mind a lejjebb tárgyalásra kerülő magas rizikójú csoportba tartóznak a bárányhimlőre nézve. Részletesebben az ezzel járó következményeket lásd lejjebb.

 

Milyen tényezők esetén tartozunk még a magas kockázatú betegcsoportba?

  1. 1.       Glükokortikoid tartalmú szteroid gyógyszerek.

Ezeket a gyógyszereket legtöbbször gyulladásos, allergiás, asztmás, daganatos és autoimmun betegségekben adják. Ilyen gyógyszerek (hatóanyag, nem gyári név!): prednisolon, metilprednisolon, mometazon furoát, dexamethason, fluticasone stb. Ezek gyakori gyógyszerek egyébként az orvoslásban. Ezek állandó, tartós, vagy rövidebb ideig tartó, de nagydózisú szedése nagyon magas kockázatot jelent már a lappangási időben is a szövődményes, halállal végződő bárányhimlőre nézve.

Szteroid tartalmú gyógyszerek szedése esetén a bárányhimlő legkisebb gyanúja esetén is azonnal orvoshoz kell fordulni!

A bárányhimlő tünetei mellett (lhttp://medukacio.blog.hu/2013/10/27/baranyhimlo_az_aranyos_a_veszelyes), gyanús az is a betegségre, ha úgy érezzük betegnek magunkat, hogy környezetünkben (munkahely, iskola, család stb.) van, vagy volt éppen bárányhimlős beteg. Ha meg még soha életünkben nem estünk át a varicellán, akkor az esély még nagyobb. Menjünk orvoshoz és tájékoztassuk őt gyógyszereinkről!

  1. 2.       Daganatos megbetegedések

Minden daganatos gyermeknél (és persze felnőttnél is) a bárányhimlő jóval veszélyesebb lehet, mint az amúgy egészségeseknél. A gyerekek közül a legveszélyeztetettebbek a leukémiában szenvedők.  A daganatos gyerekek és így a leukémiások is bárányhimlő esetén azonnal orvoshoz kell, hogy forduljanak, gyógyszert kell, hogy kapjanak, és valószínűleg őket kórházban is tartják a gyógyulásig. Ennél a csoportnál a késlekedés és a kórházi felvétel visszautasítása nemcsak akár maradandó szövődményekhez, de könnyen halálhoz is vezethet.

  1. 3.       A legyengült immunrendszerű= immunkomprimált betegek

Hiteles orvosi szövegek jórészében és itt is a legyengült immunrendszer kifejezés nem valami tavaszi fáradtságot vagy hasonló bagatell dolgot jelent, hanem konkrétan pl. vérvétellel igazolható immunrendszerbeli komoly eltérést. Ők az immunkomprimált betegek. Milyen betegségek tartozhatnak ide? Néhány fontosabb példa:

  • daganatos megbetegedések
  • daganat ellenes szereket szedő betegek
  • veleszületett, öröklött vagy az élet folyamán kialakult/szerzett immunrendszeri elégtelenségek
  • a fenti 1.-es csoport (glükokortikoid gyógyszerek)
  • HIV fertőzöttek
  • Immunrendszert csökkentő terápián levők (sok betegségben, állapotban nagyon fontos gyógyszerek egyébként)

 

  1. 4.       Maga terhesség is súlyosabb bárányhimlőt, szövődmény és halálozási kockázatot jelent mind az anyára, mind a babára nézve.

 

Ennél a 4 csoportnál a bárányhimlő biztos, hogy nem egy egyszerű kis fertőzés. Azonnali orvosi beavatkozásra és sokszor kórházi felvételre van szükség, hogy a megemelkedett súlyosabb fertőzéses rizikót, szövődmények, illetve halálozásnak az esélyét csökkenteni tudjuk. Orvost kell felkeresni haladéktalanul! Nem a mindent tudó szomszéd nénit! Ezeknél a betegeknél különösen fontos az, hogy ne kerüljenek kapcsolatba olyan emberekkel, akik bárányhimlősek, vagy olyanokkal, akik ugyan még vagy már egészségesnek tűnnek, de környezetükben (család, óvoda, munkahely) fertőzött betegek vannak. Mint ugyanis már említettem, a fertőzést már az is terjesztheti, akin a tünetek még nem látszódnak!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr885657260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása