Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

A szövődményes bárányhimlő terápiája, lehetőségeink

Medukáció 2013.11.26. 14:01

Sajnos ekkor a kórházi felvétel legtöbbször elkerülhetetlen. A gyógyulási időszak is hosszabb szokott lenni. További részletek lejjebb.

Az egyik nagyon fontos gyógyszer a magas rizikójú betegek körében a varicella-zooster immunglobulin, mely főként a következő csoportoknak van fenntartva:

  • immunrendszeri gyengeségben szenvedők
    • daganatos betegek bárányhimlője
    • daganat ellenes szereket szedő betegek bárányhimlője
    • veleszületett, öröklött vagy az élet folyamán kialakult/szerzett immunrendszeri elégtelenségekben szenvedő bárányhimlősök
    • glükokortikoid gyógyszereket tartósan és/vagy nagydózisban szedő bárányhimlősök
    • HIV fertőzött bárányhimlősök
    • Immunrendszer csökkentő terápián levők (sok betegségben, állapotban nagyon fontos gyógyszerek egyébként) bárányhimlősök
  • azon anyák újszülöttjei, akiknek édesanyjuk a szülés előtt kevéssel fertőződött meg a bárányhimlővel
  • bárányhimlős koraszülöttek
  • 1 évnél fiatalabb bárányhimlősök
  • bárányhimlős terhes nők

Ezeknek az embereknek időben, ideális esetben a fertőzött vagy fertőzöttségre gyanús személlyel való találkozás után 4 napon belül kell részesülniük az immunglobulin terápiában! Ezért nekik a fenti személyekkel való találkozás után azonnal orvoshoz kell menniük! Minél előbb adjuk a fertőzött személlyel való találkozás után az immunglobulin kezelést, annál jobb a kezelés eredménye. A 10 napot semmiképp se lépjük már át!

De kik is a bárányhimlő fertőzésre gyanús emberek? Náluk a tünetek már megjelentek, vagy tünetek nincsenek, de a környezetükben: iskola, ovi, család, munkahely stb. már vannak ismert bárányhimlős betegek.

Az immunglobulin terápia csökkenti a szövődmények kialakulását és a halálozást is a magas kockázatú (http://medukacio.blog.hu/2013/10/27/a_szovodmenymentes_baranyhimlo_kezelese) betegeknél. A terápia nyújtotta védelem kb. 3 hétig tart.

 A másodlagos bakteriális fertőzések kezelését lásd a egy korábbi cikkben a szövődmények 2. pontjánál.

 

Mely bárányhimlős esetekben válik szükségessé intenzív osztályos felvétel?

Minden esetben, ami klinikailag súlyosnak ítélendő és/vagy életveszély lehetőségével fenyeget. Ilyen:

  • megváltozott tudat
  • görcsrohamok, epilepsziás rohamok
  • nehezített járás
  • fulladás, nehézlégzés, elkékülés, légzés leállás
  • alacsony oxigén szint

Ha bármelyiket is észleljük otthon, azonnal hívjunk mentőt !!!

A mentő hívását azonnal szükségessé tevő tüneteket/állapotokat lásd még itt: http://medukacio.blog.hu/2013/10/27/a_baranyhimlo_es_a_bor_orvosi_tanacsok_otthonra

Szintén intenzív osztályos ellátásra szorulnak azok az újszülöttek, akiknek édesanyjuk a szülés előtt 5 nappal, vagy a szülés után 2 napon belül bárányhimlős lett!

Kórházon belül is el kell különíteni a bárányhimlős betegeket a többiektől.

A terhesség alatti, az újszülöttkori és a csecsemőkori bárányhimlő szintén nagyon súlyos és igen veszélyes állapotok a szövődmények, a halálozás és az akár igen súlyos fejlődési rendellenességek magas kockázata miatt. A terhesség alatt történő bárányhimlővel való fertőződés időpontja nagyon fontos a kimenetel szempontjából. Részletesen ezekről és kezelésükről szó majd a későbbi bejegyzésekben esik. Elöljáróban csak annyit, hogy ezek az egyének (anya, magzat, újszülött vagy csecsemő) tilos, hogy érintkezzenek nemhogy bárányhimlős, de még arra gyanús személyekkel is. A bárányhimlő, mint arról már szó volt 1-2 nappal a bőrelváltozások megjelenése előtt is nagyon fertőz. Az sem mehet a fenti veszélyeztetett csoportok közelébe, akinek körében (ismerősök, kollégák, óvoda vagy iskolatársak, családtagok, barátok stb.) ismert fertőzött vagy arra gyanús személy van.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr525657751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása