Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Az egyszerű bárányhimlő esete - támogató, tüneti terápia

Medukáció 2013.10.27. 21:53

Az a fránya viszketés! Mit tehetünk ellene?!

A viszketés enyhítésére használhatunk hűvös borogatást.

A fertőzés alatt a megfelelő tisztálkodó szerekkel történő rendszeres fürdetés alapvető! Bőrgyógyász, gyermekorvos tud javasolni megfelelő oldatokat, kenőcsöket erre a célra. Nyílván az irritatív anyagokat kerülni kell. A fürdetéssel csökkenthetjük a viszketés elviselhetetlenségét, valamint megelőzhetjük a szövődményeket, a betegséget meghosszabbító, az esetleg később is nyomot hagyó, néha pedig életveszélyes másodlagos fertőzések esélyét. Ez nagyon fontos.

Másodlagos fertőződésekhez, rondább, és akár maradandó hegek kialakulásához vezethet a vakarózás. Nagyon nehéz erre mind nekünk odafigyelnünk, mind pedig a kisgyereknek, de sokszor még nagyobb gyereknek vagy felnőttnek is azt megállni. Pedig a vakarózás nemcsak esztétikai problémát, hanem akár életet is fenyegető elfertőződést okozhat. Mit tehetünk? Kisebb gyerekek esetén, akikre a szó még nehezen vagy egyáltalán nem hat, meg lehet próbálni zoknit vagy 2 ujjas kesztyűt húzni 1-1 kézre (különösen éjjelre, amikor nem tudunk úgy ügyelni), ezzel esetleg ki tudjuk védeni a körmök okozta mélyebb horzsolásokat. A körmök óvatos, ésszerű (!) rövidre vágása szintén jó taktika lehet. Orvos javasolta viszketés elleni szerek, gyógyszerek szintén hatásosak lehetnek, melyeket azonban ne magunktól kezdjünk el használni. Kérjünk orvosi tanácsot előtte!

Viszketés ellen ne kezdjünk el magunktól használni semmit, mert súlyosabb mellékhatásaik lehetnek, mint amennyit nyerni lehet velük. Orvos dönt!

 Glükokortikoid típusú gyógyszereket (hatóanyagok pl.: prednisolon, metilprednisolon, mometazon- furoát, dexamethason, fluticasone stb.) TILOS bárányhimlőben használni. Ha azokat azonban más betegség miatt már alkalmaznánk krémben, sprayben, tablettában, inhalációs por formájában, injekcióban, akkor arról a kezelőorvosnak azonnal tudni kell, mert életveszélyes komplikációkat idézhetnek elő bárányhimlőben. Ezek a gyógyszerek megnövelik a szövődmények kockázatát és a halálozást is (lásd majd egy későbbi bejegyzésemben részletesebben). Az kezelőorvos majd mérlegeli a helyzetet és adott esetben így-vagy úgy módosíthat a terápián, amit a betegség idejére kötelező betartani. Utána konzultáljunk vele újra.

Aszpirin, szalicilát tartalmú gyógyszer adása TILOS, mert életveszélyes Reye-szindrómát okozhat.

Reye - szindróma: A Reye-szindróma ritka, de életveszélyes kórkép, mely gyulladást és duzzanatot okoz az agyban, és elfajulást a májban. Kezelés nélkül biztosan halálos kimenetelű. Tünetei: hányinger, hányás, 1 nap alatt kialakuló zavartság, letargia, aluszékonyság, aktivitáscsökkenés, görcsrohamok, kóma, halál.

Láz-,fájdalom- és gyulladáscsökkentésre paracetamol tablettát használjunk inkább az előírtaknak megfelelően. Azt is óvatosan, mert a túlzott dózis nagyon súlyos májkárosodást okoz!

 

Étkezés, folyadék

Gondoskodjunk bárányhimlős gyermekünk elegendő, bő mennyiségű folyadékbeviteléről, különösen pedig a testhő megemelkedése, lázas állapot esetén, amikor a folyadékvesztés eleve nagy. A megfelelő folyadékbevitel a majd lentebb említett gyógyszer, az acyclovír mellett is nagyon fontos, mert kevés folyadék esetén az károsítja a veséket.

Alapvető, nagyon fontos, hogy a fertőzött, vagy fertőzésre gyanús gyerekeknek/felnőtteknek* szigorúan távol kell maradniuk a következő csoportoktól:

*Fertőzésre gyanús betegek: a tünetek már megjelentek, vagy tünetek nincsenek, de a környezetükben: iskola, ovi, család, munkahely stb. már vannak ismert betegek.

 

Vírus ellenes (antiviráls) gyógyszerek

Ezeket a gyógyszereket rutinból, az amúgy egészséges nem magas rizikójú betegnek nem adják.

Az antivirális szereket (pl. acyclovir) intravénásan kaphatják:

Tinédzserek, felnőttek (koruk miatt már rizikós náluk a bárányhimlő), glükokortikoid terápiára szorulók, valamint kiterjedt ekcémás tünetekkel élők is kaphatnak olykor antivirális terápiát még nem szövődményes esetben is.

Az acyclovír mellett nagyon fontos a bő folyadékbevitel, mert kevés folyadék esetén ez a gyógyszer károsítja a veséket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr385602162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása