Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

A szövődménymentes bárányhimlő kezelése

Medukáció 2013.10.27. 21:50

A bárányhimlő (=varicella) a magas rizikójú betegek (lásd alul felsorolva) kivételével egy jól gyógyuló enyhébb betegség.

A szövődmények kizárása, és a megfelelő orvosi tanácsok beszerzése miatt a mihamarabbi orvoshoz menetel azonban kötelező mindenkinek. Az előírt terápiát tartsuk be, a kontrollokra járjunk el! A máskülönben egészséges bárányhimlős betegeknél is felléphetnek szövődmények és halál is.

Ahogy azt beszéltük fentebb, az immunkomprimált betegek (lásd alul a felsorolásban) varicella fertőzése nagyon komoly dolog, ők veszélyben vannak. Gyakoribbak náluk a súlyos fertőzések, a szövődmények és sajnos a halálesetek is. Szövődmények között a legfontosabbak a magas halálozással járó agyvelőgyulladás, tüdőgyulladás, a másodlagos bakteriális fertőzések (főleg az invazív streptococcus A) és a Reye-szindróma.

A bárányhimlő igen komoly veszéllyel járhat az újszülöttekben is. A súlyossági fok természetesen több tényezőtől is függhet. Ilyen tényező pl. az, hogy mennyi ideje és mióta beteg a terhes édesanya. A terhességi idő függvényében változik a veszély jellege mind a magzat, mind az anya szempontjából. Az újszülöttkori bárányhimlő valóban nem tréfadolog. Ekkor a halálozás elérheti a 30%-ot is!

Sajnos súlyosabb szövődmények vagy halál is előfordulhat még egészségesek bárányhimlőjénél is. Ezért fontos mielőbb minden esetben felkeresni az orvost! Az amúgy betegségmentes 1-14 éves korosztály bárányhimlős eseteinél 100.000 fertőzésre jut 2 haláleset.

Védőoltás a bárányhimlő ellen?

Bár Magyarországon nem kötelező, csak kérhető a bárányhimlő elleni oltás, mégis egyes országokban már bizonyítottan sok pozitív eredménye van a vakcinának. Az Egyesült Államokban az 1995-ben bevezetett oltás következtében jelentősen csökkentek a fertőzéses esetek száma. Mint említettem, néha a varicella is okozhat komoly bajokat, vagy akár halált is, ezért nem árt, ha a védőoltással lecsökkentjük a bárányhimlő okozta fertőzések számát. Érdekes és meggyőző amerikai érv az oltás beadatása mellett például az, hogy a védőoltás bevezetése előtt az USA-ban évente kb. 4 millió gyerek lett bárányhimlős, melyek közül 100 meghalt. Az éves költsége a kezeléseknek pedig elérte a 400millió dollárt.

Egyébként újabb kutatások azt is kimutatták, hogy korábbi fertőzések nem feltétlenül védenek a következő bárányhimlő esetleges elkapása ellen, ezért érdemes az oltást megfontolni minden esetben. Az oltás nemcsak, hogy minket véd, de azáltal, hogy a vírus nem tud szaporodni bennünk, így nem tudjuk azt tünetmentes, de már hordozó esetben tovább adni magas kockázatú egyéneknek, akik abba akár bele is halhatnának, vagy súlyos szövődményekkel számolhatnának.

 Kik is a magas rizikójú betegek a bárányhimlőre nézve:

  • immunrendszeri gyengeségben szenvedők
    • daganatos megbetegedések
    • daganat ellenes szereket szedő betegek
    • veleszületett, öröklött vagy az élet folyamán kialakult/szerzett immunrendszeri elégtelenségek
    • glükokortikoid gyógyszereket szedők tartósan és/vagy nagydózisban
    • HIV fertőzöttek
    • Immunrendszer csökkentő terápián levők (sok betegségben, állapotban nagyon fontos gyógyszerek egyébként)

 

  • azon anyák újszülöttjei, akik szülés előtt kevéssel fertőződtek meg
  • koraszülöttek
  • 1 évnél fiatalabbak
  • terhes nők

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr75602158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása