Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Croup II. - Roham ellátás otthon és kórházban

Medukáció 2012.11.04. 21:07

Mit tehetünk ebben a kiélezett, fenyegető helyzetben?

 

Hároméves kor alatt mindig, ha nem javul a gyerek állapota akkor is, valamint az első roham esetén is a kis beteget minél előbb látnia kell orvosnak!!! Sajnos előfordul, hogy kórházi felvétel válik indokolttá Ebbe sajnos mindig bele kell egyeznünk a gyermek érdeke miatt. Vannak gyógyszerek, melyek beadása csak kórházi tartózkodás és szoros megfigyelés mellett lehetséges. Indokolt esetben a mentők vagy az ügyelet gyermekintenzív osztályra szállítja a kisbetegeket.

Tehát amint lehet hívjunk mentőt, vagy értesítsük  a helyi gyermekügyeletet! Hogy a nyugtatás és a hideg párás levegő mennyire sokat segít, azt az is bizonyítja, hogy általában mire a szülők az ügyeletre érnek vagy a mentő kijön a roham már el is múlt.

Ez szerencsére nagyon ritka.

 

És amíg a mentő ki nem ér?

 

1.Jól bugyoláljuk be a gyermeket ( a fejét persze ne!) és vigyük ki a hideg levegőre, vegyük ölbe, nyugtatgassuk. A croup fellépésekor már általában megfelelően hideg kint az idő. Ha esetleg nyáron vagy melegebb időben ér minket a baj, akkor tegyük a gyermeket közvetlenül a nyitott hűtőszekrény elé. A hideg levegőt mihamarabb biztosítsuk, hogy a roham minél előbb véget érjen. Ezzel a gyermek oxigén hiányos hamarabb rendeződhet, ami életbevágóan fontos! A gyermekünknek addig kell belélegeznie a hideg párás levegőt, míg a roham teljesen meg nem szűnik.

 

2.Akármilyen nehéz, de az egyik legfontosabb teendő, hogy nyugodtak maradjunk, amennyire csak lehet. Nem véletlenül írtam már az elején azt, hogy bármilyen félelmetes is a helyzet, a croup nagyon sok esetben akár mindenféle gyógyszeres beavatkozás nélkül is megszűnik! Ez legyen támaszunk már az első pillanatban is.

Ha a gyermek megijed és fél - ami persze természetes - az tovább rontja a helyzetet. A felspannolt és síró gyermek képtelen szabályosan és nyugodtan lélegezni, ami fokozza a fulladást és az oxigénhiányt. Ha gyermekünk látja, hogy a szülők idegesek, félnek, az még pluszban olaj a tűzre. A szülő már puszta nyugalmával, nyugtatgatással is sokat segíthet. A stridor, a ziháló belégzés nagyon sokszor pusztán csak a fokozott izgalmi állapotnak és a sírásnak köszönhető.

 

 

Miért is jó ilyenkor a hideg levegő?

 

Mivel a croup lényege a gyulladás következtében kialakuló légúti szűkület, mely kisgyermekeknél az amúgy is szűk légutakat érinti, a célunk az, hogy a gyulladás miatt kialakult nyálkahártya duzzanatot mielőbb lelohasszuk. A hideg levegőn a nyálkahártya erei összehúzódnak, így azokból sokkal kevesebb folyadék lép ki a szövetekbe, így a duzzadás abbamarad, a folyamat jó irányba visszafordul. Ez szerencsére viszonylag gyorsan végbe is megy. Bár mint mondtam a következő megfázásokhoz társuló roham gyakorisága csak 5%, mégis érdemes beszerezni ultrahangos hideg pára inhalátor készüléket. Ezt indokolt esetben fül-orr-gégész is felírhatja, így jóval olcsóbb.

3.Ha a gyermek már olyan állapotban van, hogy tud egy keveset inni, akkor adjunk neki pár korty hideg italt.

 

4. Ismert croup-os gyermekeknél néha a kezelő orvos előzetesen már felírt egy kizárólag csak vészhelyzetben alkalmazandó szteroid tartalmú kúpot. Ezt azonban szigorúan csak akkor szabad alkalmaznunk, amikor az indokolt, mivel ennek a  gyógyszernek sok és komoly mellékhatása lehet! Az erre vonatkozó utasításokat részletesen a kezelőorvos mondja el.

5. Miután látta szakorvos a gyermekünket, és ő úgy ítélte meg, hogy kórházi felvételre nincs szükség, akkor a kezelés otthon folytatódik az ő utasításainak megfelelően. Ez általában ágynyugalmat, lázcsillapítást és bő folyadékpótlást jelent. Mindig kövessük ezen utasításokat a további súlyos rohamok elkerülése végett! Mivel az esetek nagy részénél vírusfertőzés adja az alapot, ezért antibiotikum adása általában nem indokolt. Erről csak és kizárólag orvos dönt! Az antibiotikumok a vírusokkal szemben hatástalanok és akkor csak kárt okozhatnak! 

 

Mi vár gyermekemre, ha mégis kórházban kell maradni?

 

A gyermek tünetei alapján a diagnózis felállítása a kezelőorvosnak viszonylag egyszerű.

Mivel azonban más súlyos betegségnek, állapotnak is hasonló tünetei lehetnek, valamint azért mert meg kell ítélni a roham súlyossági fokát, a kezelőorvos valószínűleg még további vizsgálatokat fog elrendelni, elvégezni.

 

1. Pulsoxymetria: gyermek ujjára, fülére csipeszszerűen rárakható kis készülékkel gyorsan és teljesen fájdalommentesen megmérjük a gyermek oxigén szintjét. Az oxigén szint tájékoztatást nyújt a gyermek légzésének hatékonyságáról.

 

2. Röntgen vizsgálat a mellkasról és a nyakról: jelen esetben a tüdő állapotáról ad tájékoztatást, valamint a légcső tágasságát, szűkületét is mutatja, mely a croup esetében                - ahogy azt már több ízben említettem- az előidézője a súlyos tünetegyüttesnek.

Gyakori oka lehet a hasonló jellegű fulladásnak például az, hogy valamilyen tárgyat nyelt félre gyermekünk. Ennek kimutatásában is segíthet a röntgen vizsgálat.

3. Vérvétel: fertőzésre, anyagcsere állapotokra, ion- és folyadékháztartásra utaló jeleket vizsgálhatunk vele.

 

 

Kórházi kezelés:

 

A gyermek állapotától, a panaszok enyhülésétől, stagnálásától vagy ritka esetben rosszabbodásától függ.

 

Ha a légzés nem javul, akkor oxigén adására kerülhet sor maszkon át vagy néha intubálás útján. A második esetben a gyermeket mindenképp intenzív osztályra szállítják.

 

Mint gyógyszeres kezelés az ún. kortikoszteroidok adása is szóba jön. (Ezt tartalmazza a fent említett, orvosi receptre kapható, vészhelyzetben beadandó kúp is). Ezek a szerek rendkívül erős gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Ezeket állapottól függően kúp, tabletta, inhalátum vagy injekció formájában kaphatja a gyermek.

 

Ha a fenti kortikoszteroidok nem hatnak, akkor ún. epinephrint adnak porlasztva inhalátorral gyermekünknek. Ez esetben a kórházi felvétel mindenképp indokolt.

 

Mire számíthatok a kezelés után?

 

Bár az ugató, fulladással kevert száraz köhögéses croup-os roham igen ijesztő, a fent részletezett megfelelően alkalmazott eljárásokkal és kezeléssekkel az esetek legnagyobb hányadában maradvány tünet nélkül gyógyítható.

A felépülés általában teljes. A gyerekek nagy része nem szorul kórházi felvételre. Ha azonban az orvos mégis úgy dönt, akkor azt fogadjuk el!  

Az első roham esetén mindig, 3 éves kor alatt úgy szintén mindig, valamint a tünetek súlyosbodása vagy nem javulása esetén is minden esetben hívjunk orvosi segítséget, mentőt! Az egy megfázás kapcsán kialakult croup-os tünetek nagyjából 3-7 nap alatt gyógyulnak. A gyermekek 95%-ának a megfázásból való felgyógyulás után nem lesznek többé ilyen tünetei. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr104889201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása