Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Ételallergia veszélyei

Medukáció 2012.09.21. 11:21

Mennyire lehet veszélyes az ételallergia?



Az ételallergia tüneteit számos film feldolgozza vagy komolyságát, vagy azok groteszk megjelenését hangsúlyozva, karikírozva. Még Jennifer Lopez is bevállalta szép arcának eltorzítását, amikor a színésznő egyik filmjében épp dióra volt allergiás, amit kedves anyós jelöltje, Jane Fonda mégis becsempészte azt ételébe. Az arcát, ahogy kinézett feldagadt ajkával és szeme alatti óriási táskákkal valóban megfelel egy valódi allergiás eset tüneteivel. A további tünetek között szerepel még azonban a csalánkiütés, valamint a hasi fájdalmak. Azonban, ha valaki nem tartja be a diétát, az allergizáló étel egyre kisebb mennyiségben is és egyre súlyosabb tüneteket fog kiváltani.

Az allergia súlyosabb eseteinél úgynevezett anaphilaxiás reakció is létrejöhet. Az anaphilaxiás reakció az allergiás reakciók legsúlyosabb változata, mely azonnali beavatkozást, laikus részéről tehát a mentők hívását teszi szükségessé. Tünetei: itt test szerte csalánkiütések, ekcémák, hasi fájdalom, szívdobogásérzés, vérnyomásesés, mely ájuláshoz vezethet és a legsúlyosabb tünet a gégevizenyő (vagy gége ödéma), melynek fokozódása fulladáshoz vezethet. Ez a reakció szerencsére az esetek kevesebb, mint 10%-ában alakul ki. A fenti filmben Jennifer Lopez két puszit kapott vőlegényétől és lefektették, majd reggelre csodálatos módon újra olyan szép volt, mint az eset előtt. Sajnos a valóságban két puszi nem oldja meg a helyzetet, és ha valakin hasonló tüneteket észlelünk, akkor inkább azonnal hívjunk szaksegítséget, hiszen nem tudhatjuk, hogy fulladásig nem fajul-e el az eset. Az egyszerű allergiás reakció és az anaphilaxiás reakció tüneteinek összehasonlítására szerkesztettem Önöknek egy táblázatot.
Természetesen nincs mindig jelen a táblázatban leírt összes tünet, de az aggodalmasabb szülők kedvéért azért azt is mondom, hogy ne essenek rögtön kétségbe, és gondoljanak a legrosszabbra, ha gyermekük két szem mogyoró elfogyasztása után hasfájásra panaszkodik vagy viszket!

tablazat.jpg

1. táblázat: egyszerű allergiás reakció és anaphilaxiás reakció összehasonlítása

Mennyire vegyük komolyan az ételallergiát?



Ha kikerüljük az allergiát előidéző ételt, akkor a tünetektől nem kell tartanunk. Azonban ez nem mindig könnyű feladat, nagy odafigyelést és fegyelmet követel, mely a gyermekeknek különösen nehéz, ezért sok időt és energiát kell fordítanunk a felvilágosításukra és a veszélyekre való felhívásra. Vannak például olyan mogyoró allergiás gyerekek és felnőttek, akiknél már rendkívül kis mogyoró mennyiség (akár csak molekuláris) akár anaphilaxiás reakciót válthat ki. A diétát ezért minden esetben nagyon szigorúan kell venni. A súlyosan allergiásoknak például külön edényeket kell használniuk, mert az is allergiát válthat ki, ha a gondosan elmosott edényben előtte valaki az allergizáló ételt fogyasztotta. A különböző termékek csomagolására ezért van sokszor ráírva, hogy „mogyorót nyomokban tartalmazhat”. Hiába nem tartalmaz maga az élelmiszer alapból mogyorót, a gyártó nem tudja garantálni, hogy üzemében a gyártás során molekuláris mennyiségű mogyoró összetevő ne kerülhetne az étellel érintkezésbe.


Kivizsgálás menete és terápia



Az ételnapló vezetése nagy segítséget jelent az elfogyasztott ételek és a tünetek összefüggéseinek az észlelésében, így a diagnózisban. A kivizsgálást főként allergológus szakorvos végzi, de a gastroenterológus szerepe is kiemelkedő, mivel a bevezető tünetek gyakran a beleket érintik. A diagnosztika része a bőrtesztek, a vérvizsgálatok (ellenanyagok kimutatása), a provokáló tesztek (ennek során vizsgáljuk a lehetséges előidéző táplálék anyagokat) és a gastroenterológiai vizsgálatok. Ez utóbbiak azért is fontosak, mert sok bélgyulladással járó fertőzés és kórkép következtében a bélfal átjárhatóvá válik és így utánozhatja az ételallergiát.
Az allergének azonosítása 2 év alatti gyermekek esetében főként vérvizsgálattal történik, általában későbbi életkorban alkalmazzuk a Prick-tesztet.
A vizsgálatok célja a valódi ételallergia elkülönítése az egyéb bőr és hasi panaszokat okozó kórképektől. A panaszt okozó anyagokat, ételeket el kell kerülnünk! Nagyon sokat segít az egyénre szabott, kiegészítő diéta a tünetek enyhítésében. Akiknél fent áll az anaphilaxiás sokk veszélye, azoknál érdemes egy olyan kis készüléket maguknál tartani, aminek segítségével baj esetén a megfelelő hatásos gyógyszert a bőr alá haladéktalanul be lehet adni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr134792227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása