Nagy előrelépés történt a táplálékallergia megállapításában. Új laboratóriumi vizsgálati lehetőség áll rendelkezésre a táplálékallergia pontosabb diagnosztizálására hazánkban.
A hagyományos módszerekkel csak az allergiát okozó fehérjék TELJES CSOPORTJÁT (pl. tejfehérjék, tojásfehérjék, mogyoró) lehet kimutatni, az új módszerrel pedig e csoportokon belül meghatározható, hogy PONTOSAN MELYIK ÖSSZETEVŐ okozza a bajt.
Az új módszer neve a „Komponens alapú allergia vizsgálat”.
Milyen előnyei vannak a komponens alapú vizsgálatnak?
1. A vizsgálat segítségével a kezelőorvos megállapíthatja a táplálékallergia súlyosságát, és a gyógyulásra való hajlamot is.
- Amennyiben a magas rizikójú allergiát állapítják meg, a kezelőorvos felkészítheti a beteget arra, hogy mi a teendője anafilaxiás reakció kialakulásakor.
- A keresztreakciók pontos meghatározásával elkerülhetők fölösleges diéták, vagy épp ellenkezőleg meghatározhatók fontos diétás megszorítások.
- Az allergének pontos meghatározásával eldönthető, hogy érdemes-e elkezdeni az immunterápiát.
Hogy hol lehet a vizsgálatot igényelni, miért lehet a szerencsésebbeknek a vizsgálat után sütött vagy főzött formában mégis enni néhány korábban tiltott élelmiszert, mit jelent a magas rizikójú illetve alacsony rizikójú táplálékallergia, – a következő írásunkból megtudhatja.
Dr. Utassy Gábor
DrSÉF Kft.