Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

VÉRCUKORMÉRŐ TETOVÁLÁSOK I.

Medukáció 2015.10.21. 10:47

SZÚRÁS NÉLKÜLI VÉRCUKORMÉRÉS NANOTECHNOLÓGIÁVAL

A diabéteszes kezelés szerves része a vércukorszint rendszeres mérése, ami egy cukorbeteg számára naponta többszöri ujjbegyszúrást jelent, hogy egy készülék segítségével ellenőrizhesse vércukorszintjét. Ez elengedhetetlen annak érdekében, hogy azonnali és pontos visszajelzést kapjanak a pillanatnyi vércukorszintről és megadja számukra legalább azt a szabadságot, hogy az információk alapján szükség esetén reagálhassanak vagy korrigálhassanak.

A rendszeres ujjbegyszúrás kellemetlensége mellett a betegek által végzett otthoni vércukorméréssel a szint jelentős ingadozásai még így is rejtve maradhatnak. Ezért igen nagy szükség lenne a folyamatos, nem invazív vércukor-monitorozásra. A kutatók évek óta próbálkoznak ezzel és igen ígéretes fejlesztéseket is sikerült megvalósítaniuk. Ezek talán a jövőt jelenthetik a diabétesz kezelésében. A következőkben két, a nanotechnológia legújabb vívmányait integráló fejlesztést mutatunk be.g234fsdff.jpg

VÉRCUKORSZINTMÉRŐ TETOVÁLÁS

Az első fejlesztés egy teljesen non-invazív eljárás. A San Diegó-i Kalifornia Egyetem kutatói munkájuk eredményeit a tavalyi évben publikálták az Analytical Chemistry szakfolyóiratban, és hamar felkapottá vált a médiában is. A felfedezés Amay Bandodkar-nak köszönhető, aki professzorával, Joseph Wang-gal és kollégáikkal együtt kifejlesztett egy olyan rugalmas eszközt, amely bőrre tapadva képes a glükózszint mérésére.

Az új készülék tulajdonképpen ezüst elektródákból, ezüst-klorid festékből és glükózérzékeny enzimből áll. Mindez egy ideiglenes tetoválásokhoz használt kis papírra nyomtatva. A tetoválás (pont, amilyet gyerekkorunkban mindig is szeretünk volna) segítségével egy enyhe elektromos áramot küld a bőrön keresztül, melynek hatására a bőrsejtek közti folyadékban lévő glükózt kivonják és képesek érzékelni.

A mért vércukorszintérték számszerű leolvasásához szükséges eszköz még nem született meg. A kutatócsoport azon is dolgozik, hogy a szenzor tovább tartson, mivel jelenleg 24 óráig működőképes csupán.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr458046750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása