Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Az anthrax - hogyan ismerhetem fel?

Medukáció 2014.07.20. 15:29

Jelen hónapban a hetekben felröppent fertőzésről lesz szó, melyről manapság már szinte mindenkinek a modern háborúk, jelen esetben a bioterrorizmus jut az eszébe: az anthrax. Az anthrax fertőzésről feljegyzéseket már az ókori egyiptomi, görög, római és hindu leletekben is találunk. Az anthrakis görögül szenet jelent egyébként, ami a bőrérintettség esetén megjelenő fekete elváltozással hozható összefüggésbe.

Az anthrax kórképét egy baktérium a Bacillus anthracis okozza. Az esetek 95%-ában ez egy bőrfertőzés, azonban 5%-ban belélegzéssel és kevesebb mint 1%-ban pedig a bélrendszer útján kerül a szervezetünkbe. Sajnos a belélegzés útján történt fertőzések általában kezelés nélkül halálos kimenetelűek, és az ilyen eredet esetén mindenképp a fent említett bioterrorizmus lehetőségére kell gondolni.

 

Hogyan is alakul ki az anthrax?

Az anthrax „normál” körülmények között egy zoonozis, ami azt jelenti, hogy ember állattól kapja el. A kórokozó pedig a Bacillus anthracis nevű baktérium. Ez a baktérium nyugvó, anyagcserét alig folytató ún. spóra állapotba tud kerülni, vagyis spóraképző.

A baktérium méregenyagot, azaz toxint termel és ez feleős elsősorban a súlyos elváltozásokért, vérzésekért és az esetleges halálért.

A baktérium spórái bejuthatnak a kültakarón át: pl.: fertőzött állattal vagy annak szőrével, gyapjújával stb. való érintkezés. Így alakulhat ki a bőranthrax.

A spórákat be is lélegezhetjük, így azok a légutakba, tüdőbe kerülhetnek. Így alakulhat ki a tüdő-anthrax, mely a legtöbb esetben kezelés nélkül halálos kimenetelű. Gyors beavatkozást igényel.

Fertőzött hús elfogyasztásával a spórák a bélrendszerbe juthatnak. Így alakulhat ki a bélanthrax.

 

Az anthrax fertőzések leginkább a növényevő, legelésző állatok közelében alakulnak ki. Az állatok sem mind vannak biztonságban egyébként. Sem a disznók, sem a kutyák vagy macskák nem immunisak a betegségre. A madarak viszont alapvetően azok, azonban közülük páran, ha nem is betegszenek meg, mégis átadhatják a kórképet (p. ölyvek, keselyűk).

 

Mik lehetnek az anthrax fertőzés jelei, tünetei?

A baktérium spóráinak bejutási helyétől függenek a tünetek.

Bejuthatnak a kültakarón át: pl.: fertőzött állattal vagy annak szőrével, gyapjújával stb. való érintkezés. Így alakulhat ki a bőranthrax.

A spórákat be is lélegezhetjük, így azok a légutakba, tüdőbe kerülhetnek.

Fertőzött hús elfogyasztásával a spórák a bélrendszerbe juthatnak.

 

A bőranthrax (cutan anthrax) tünetei

  • 1-7 nappal (ált.2-5 nap) a fertőzésnek való kitettség után jelentkeznek
  • A bőrtünetek általában az érintett, fertőzésnek kitett területek azon helyein jelennek meg, ahol a terület eleve sérült volt (pl. csípés, horzsolás stb.). Ez az esetek legnagyobb részében a felső végtagot jelenti, ritkábban a fejet és a nyakat.
  • A tünet először egy viszkető dudor, mely 1-2 nap alatt megnagyobbodik és egy kb. 1cm-es hólyag alakul ki belőle. Ez a hólyag kifekélyesedhet, körülötte a bőr vizenyősebb lehet.
  • A bőrelváltozások rendszerint 2-3cm nagyok lesznek, és szabályos széllel rendelkeznek
  • Az elváltozások nem fájdalmasak, de viszkethetnek, bennük bőrelhalás figyelhető meg, azonban genny nem. A fekélyek körül hólyagok jelenhetnek meg, melyekben vér vagy tiszta folyadék lehet. A fekélyek körül nagyon intenzív bőrvizenyő (ödéma) alakul ki.
  • Az elváltozások közelében levő nyirokcsomók fájdalmassá válhatnak.
  • A kialakult fekélyek 7-10 napon belül elpörkösödnek, majd maradandó heget hagyva maguk után leválnak
  • A nyakon levő elváltozások, ha a légcsövet is elérik, akkor belégzési nehézségeket, fulladásos panaszokat is okozhatnak. Ennek tünete lehet a belégzéskor hallható érdes hang.

 

A bőranthrax esetén az emberi szervezet viszonylag jól felkészült, azaz nem engedi általában a folyamat mélyebbre terjedést, a vérbejutást és egy általános, súlyosabb fertőzött állapot kialakulását. Rosszabb esetben a baktérium a nyirokkeringés révén elérheti pl. a lépet, de bekerülhet a véráramba is, ilyenkor sepsis, azaz vérmérgezés alakul ki, több szerv is érintett lehet, és bélvérzések is kialakulhatnak másodlagosan (azaz nem a bél volt fertőzés elsődleges bemenete mint a bélanthraxnál).

 

Bélanthrax

  • A fertőzés bejutása után 2-5 nappal jelentkeznek a tünetek
  • fertőzés forrása: fertőzött, nem kellően megfőzött hús.
  • Hasi fájdalom, láz, rossz közérzet, hányinger, hányás, fogyás, vizes vagy véres hasmenés
  • Nagy fokú véres hasmenés esetén hívjunk mentőt
  • Véres hányás esetén hívjunk azonnal mentőt
  • Keringés összeomlás, ájulásérzés, ájulás, sokk. Ezeknek a jelei esetén is hívjunk mentőt

 

A fertőzés elsősorban a vastagbél kezdeti szakaszát érinti, és itt is olyan elváltozások jelennek meg, amik bőranthrax esetén a bőrön, csak ezeket természetesen nem látjuk. A bélfal károsodása bélvérzéshez vezethet. A bactériumok bekerülhetnek itt is a bélfalon keresztül a véráramba és ugyancsak szepszis (vérmérgezés) alakulhat ki, azokkal a következményekkel, amiket a bőranthraxnál már leírtam. Bélanthrax esetén bélelzáródás (ileus) alakulhat ki, mely kezelés nélkül halálos, valamint a hasűrben folyadék alakulhat ki (ascites).

Bélanthrax kezelés nélkül magas halálozással jár!

 

Száj-garat (orofaringeális) anthrax

  • 2-7 nappal a fertőzésnek való kitettség után jelentkeznek az első tünetek
  • Láz jelentkezik és nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás
  • A bőranthraxnál leírt elváltozások valahol a szájüregben keletkeziknek
  • Először csak egy vizenyős duzzanat van jelen, mely elhal és 2 héten belül egy álhártyát képez
  • Torokfájás mellett a tünetek: nyelés és légzési nehézség, vérzés. Ilyenkor hívjunk mentőt!

 

Ez a forma tulajdonképpen a bélanthrax egyik formája és a bélanthraxhoz hasonlóan ez is akkor alakulhat ki, ha fertőzött élelmiszert fogyasztunk.

 

Inhalációs (belégzéses) anthrax

Cserző üzemekben, textil gyárakban fordul elő leggyakrabban. Bioterrorizmus esetén is ez alakul ki.

Hirtelen kezdet jellemzi általában a belégzés után 1-3 nappal (1-60 nap terjedelemben) és 2 fázisban zajlik eltérő intenzitású és minőségű tünetekkel.

Első szakasz

  • Izomfájdalom, rossz közérzet, fáradtság
  • Száraz köhögés
  • Szegycsont mögötti fájdalom
  • Láz

 

Néhány napos jobb közérzet után hirtelen, gyorsan, látványos állapotromlással csap le a második szakasz

  • Magas láz, vagy éppen kórosan alacsony teshő
  • Súlyos légzési nehézség
  • Magas légzésszám
  • Oxigénhiány miatti elkékülés
  • Nagymértékű izzadás
  • Vérhányás
  • Mellkasi fájdalom, ami olyan erős lehet, hogy infarktussal is össze lehet keverni
  • Tudatállapot romlása
  • Agyhártya érintettség esetén: nyaki merevség, fejfájás, hányás, csökkent tudati szint
  • Keringés összeomlás

 

A fenti tünetek bármelyike esetén is hívjunk mentőt haladéktalanul!

 

Inhalációs anthrax akkor alakul ki, ha az illető a baktérium spóráit (legalább 4-8ezer db) a tüdejébe belélegzi. A spórák eljutnak a tüdőt körbevevő nyirokcsomókig, itt a belőlük kialakuló baktériumok pedig osztódni kezdenek és toxint termelnek. Klasszikus tüdőgyulladás nem alakul ki, mert maga a tüdő szövete nem károsodik, csak a környezete, a nyirokcsomók, a mellüreg és a mellhártya, melyeknek véres gyulladása alakul ki, a mellhártyák közé is véres váladék kerül. Kezelés nélkül légzési elégtelenség, szepszis és halál következik be 95%-ban.

Kutatások kimutatták, hogy azoknál az egyéneknél alakul ki nagyobb valószínűséggel a tüdő anthrax, akik annak előtte valamilyen oknál fogva (pl. daganatos megbetegedés) besugárzást kaptak, akik alkoholisták, vagy akiknek valamilyen tüdőt érintő megbetegedésük van egyébként is.

Ha egyszer bármilyen okból, vagy eredetből a vérbe baktérium invázió történik, azaz szepszis alakul ki, akkor a szervezetben akárhol megjelenhet vérzés.

A vérmérgezés során a baktériumok eljuthatnak az agyhártyákhoz, és véres agyhártya gyulladás alakulhat ki. Ilyenkor kezelés nélkül a halálozás 100%. Agyhártya érintettség esetén agyhártya alatti vérzések is kialakulhatnak.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr946527033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása