Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Milyen gyakori az anorexia nervosa és mi lehet az anorexia nervosa oka?

Medukáció 2014.02.24. 16:03

Jóval gyakoribb, mint azt elsőre gondolnánk, vagy gyanítanánk...

Milyen gyakori az anorexia nervosa?

Amerikai adatok alapján az anorexiának 2 csúcsa van megjelenésének esélyét tekintve: a 14. és a 18. életév. 1988 és 1991 között 100.000 lakosra 113-145 anorexiás eset jutott. Ez természetesen csak statisztika, mert a kórállapot éppúgy érintheti a gyerekeket és az idősebbeket is.

 

Egy tanulmány azt vizsgálta, hogy milyen betegségek, állapotok egyidejű jelenléte járulhat az étkezési betegségek kialakulásához. A vizsgálat azt mutatta, hogy az étkezési zavarokkal küzdő gyerekek 21%-ánál korábban etethetőségi nehézségek okoztak problémát.

A felmérés azt mutatta, hogy 100 ezer fiatalból háromnak volt evési zavara gyermekkorában. Ezek közül 37%-ánál találtak most anorexia nervosát, 1,4%-uknál bulimia nervosát és 43%-uknál egyéb evéssel kapcsolatos zavart. Továbbá 41%-uknak egyéb pszichiátriai megbetegedése is van, 44%-uk családjában pedig van pszichiátriai betegség.

A kezelés azonban sikeresnek mondható volt, mert 73% jelentősen sokat javult.

 

Európában az anorexia nervosa éves megjelenése 0.45%-ra tehető.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy az evési zavarok fő megjelenése 10-20 év közé tehető.

 

Habár az anorexia nervosa főként a nőket érinti, férfiakban is előfordul csak. Az összes anorexiás eset csak 10%-át teszik ki a férfiak. A melegek és a biszexuálisak szintén gyakrabban érintettek.

 

Az anorexia nervosa 95% feletti értékben főként a kaukázusi populációban diagnosztizált betegség, mely elsősorban a közepesen és a magasan szocializált réteget érinti.

 

Mi lehet az anorexia nervosa oka?

A kérdésre 1 db válasz nincs.Az anorexia nervosa mint azt, ahogy az előző cikkben írtam, egy komplex betegség, melynek kialakulásához pszichés, biológiai, szociális és genetikai faktorok is kellenek. Nagyon fontos ennek a megértése, mert csak így van mód arra, hogy időben felismerjük az ehhez a betegéghez vezető vagy azt kiváltó tényezőket, valamint magának a kórállapotnak a tüneteit. Ha ez megvan, akkor már akár idejekorán is beavatkozhatunk az önmagát felerősítő folyamatba, ami a gyógyulás/gyógyítás sarkalatos pontja.

(A továbbiakban a cikkeimben, bár ez orvosilag helytelen, csak anorexiát/anorexiás beteget fogok írni olykor az „anorexia nervosa” teljes kiírása helyett!)

Ebben a bejegyzésben az anorexia nervosára hajlamosító tényezőkről beszélünk és a következőben lesz szó azokról a faktorokról, melyek az anorexiát közvetlenül kiválthatják az arra hajlamos emberekben.

 

 

1.Mik hajlamosíthatnak anorexia nervosára?

A következőkben felsorolt tényezők előmozdíthatják az anorexia nervosa, vagy más evészavarok kialakulását:

  • Női nem
  • A családban már meglévő evési zavar
  • Maximalista személyiség, perfekcionizmus
  • A negatív érzések elfojtása/ha azokat nehezen vagy nem mondja el
  • Konfliktusok megoldásában nehézség
  • Alacsony önértékelés
  • Családi „bátorítás”, parancs a fogyásra (ez főleg a gyermekkori anorexiára jellemző)

Ikreknél vagy trikreknél végzett tanulmányok azt bizonyítják, hogy a genetikai alapok igen fontosak.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr935830919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása