Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

EGÉSZSÉGES DOHÁNYOS TÜDŐ

Medukáció 2015.10.20. 10:38

KIDERÜLT, MITŐL MARADHAT EGÉSZSÉGES A DOHÁNYOS TÜDŐ

A dohányosok egy részének tüdeje egészséges marad az akár egész életen át tartó káros szenvedély ellenére. Ez a DNS kedvező mutációinak köszönhető, állapították meg brit kutatók. Szerintük eredményeik segíthetnek az új gyógyszerek kifejlesztésében a tüdőbetegségek kezeléséhez.

A brit Medical Research Council kutatói a UK Biobank elnevezésű vizsgálatsorozat több mint 50 ezer önkéntesének egészségi és genetikai adatait vizsgálták meg. A projektet annak idején azért indították, hogy a krónikus betegségek, így a szívbetegségek, a rák vagy a diabétesz megelőzését, diagnózisát és kezelését javítsák.tudo1.jpg

A szakemberek a légszomjhoz, köhögéshez és ismétlődő tüdőgyulladáshoz vezető krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) előfordulását vizsgálták. Kimutatták, hogy a DNS bizonyos részeinek kedvező mutációi erősítik a tüdő működését és csökkentik a COPD kialakulásának kockázatát.

Ez azt jelenti, hogy a "jó génekkel" rendelkező dohányosoknál kisebb a kockázata a COPD kialakulásának, mint a "rossz génekkel" rendelkezőknél. Úgy tűnik tehát, hogy a gének befolyásolják a tüdő fejlődését és az elszenvedett ártalmakra adott válaszreakcióját.

Nincs varázspirula, amely biztos védelmet adna bárkinek a dohányzás káros hatásaival szemben. A leghatékonyabb módszer a COPD és a dohányzással összefüggő betegségek, köztük a rák és a szívbetegség kivédésére az, ha az ember leteszi a cigarettát.

 

A kutatók a genetikai kód olyan részeit is azonosították, amelyek gyakrabban fordulnak elő dohányzóknál, mint a nemdohányzóknál. Ezek befolyásolják az agy működését és azt, hogy milyen könnyen válik valaki a nikotin rabjává. Mindezt ugyanakkor további kutatásokkal kell igazolni.

A Lancet Respiratory Medicine című folyóiratban közölt új eredményeket az Európai Tüdőgyógyász Társaság találkozóján ismertették.

Forrás: http://informed.hu/betegsegek/betegsegek_reszletesen/lung/copd/-egeszseges-dohanyos-tudo-202617.html

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr658046738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása