Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

A gonorrhea szövődményei

Medukáció 2014.12.08. 07:49

A gonorrhea általános tüneteiről - melyek mindenki által felismerhetőek, de legalábbis a gyanút felkeltik - a www.medukacio.hu.-n lehet olvasni. Jelen bejegyzésben a gonorrhea szövődményeiről lesz szó.

A gonorrhea legapróbb tünete esetén is azonnal keressünk fel orvost, mert a betegség egyfelől a kezdetekben jól kikezelhető, azonban terápia nélkül életveszélyes is lehet!

 

Szövődmények férfiakban:

  • Húgycső szűkület az antibiotikumok óta ritkán fordul elő.
  • A pénisz nyirokereinek gyulladása
  • Tályog a péniszben
  • Heveny prosztatagyulladás
  • Ondóhólyag gyulladás
  • A pénisz és a szaporító szervrendszer mirigyeinek gyulladása

 

Szövődmények nőkben

A méhkürtök hegesedése és a meddőség a leggyakoribb szövődmény nőkben.

Gyakran a nők nem fordulnak orvoshoz kismedencei gyulladás tüneteivel, ami a meddőség kialakulásának kedvez, hiszen a megfelelő kezelés így csak később kezdődhet el. A női kismedencei gyulladás tüneteit, melyekkel mielőbb orvoshoz kell fordulni (lásd későbbi bejegyzést!)

További komplikáció lehet a női ivarszervek tályogjai, és a méh gyulladása, valamint a máj körüli gyulladás (perihepatitis) és egyéb krónikus gyulladások. A májkörüli gyulladásra a jobb felső hasi fájdalom hívhatja fel a figyelmet.

A méhen kívüli terhesség gonorrhea esetén amúgy is fokozott, de ez tovább nőhet, ha az illető nőnek korábban már volt méhkürt gyulladása (salpingitis), ami a későbbiekben már okozott magzati halálozást.

Nőkben szintén előfordulhat húgycsőgyulladás vagy az ivarszervekhez, húgycsőhöz kapcsolódó szövetek, mirigyek gyulladása.

 

Kismedencei gyulladás

Nők esetében tulajdonképpen ez az egyik legveszélyesebb szövődmény, ami kialakulhat a gonorrheával történt fertőzés kapcsán. Ez az állapot ugyanis meddőséghez vezethet. A kismedencei gyulladás az egyik leggyakoribb oka a gonorrhea miatt történő kórházi felvételeknek. Főleg a fiatalabb nők érintettek sajnos, akik még gyermekvállalás előtt állnak. A meddőségen kívül komplikációk lehetnek még a petefészek, a méhkürt tályogosodása, a méhkürt átszakadása, hashártyagyulladás vagy halál. Éppen ezért már a tünetek korai megjelenése esetén haladéktalanul forduljunk orvoshoz. Különösen igaz ez akkor, ha a panaszokat korábban lezajlott szexuális együttléthez tudjuk kötni, pláne, ha nem történt védekezés és/vagy, ha új, vagy több partnerrel történtek az aktusok.

 

Mellékhere-gyulladás, heregyulladás

Főleg természetesen kezeletlen esetekben alakulhat ki here vagy mellékhere gyulladás férfiakban. Ilyenkor is antibiotikum adása a terápia, csak hosszabb ideig, mint, ahogy általában szükséges.

 

Ízületi gyulladás

Fiatal felnőtt korban a gonorrhea a leggyakoribb oka az ízületi gyulladásnak. A gennyes ízületi gyulladás azonban önmagában véve a gonorrheának nem gyakori szövődménye. Az érintett ízületekből mintavétel szükséges, melyből pozitív esetben a kórokozó kitenyészik.

 

A gonorrhea egyéb szövődményei lehetnek:

  • Gonorrhea okozta kötőhártya gyulladás után a szaruhártyában hegesedés alakulhat ki, mely látási problémákhoz vezethet.
  • Szívbillentyű gyulladás után szívelégtelenség és amiatt akár halál is
  • Idegrendszeri károsodások
  • Agyhártyagyulladás

 

A gonorrhea fertőzöttek 3-5-ször nagyobb esélyük van a HIV vírussal való megfertőződésre.

A későbbiekben tárgyalásra kerülő invazív gonorrheának a szövődménye szintén lehet bőr-, ízületi, agyhártya- és szívbillentyű gyulladás.

Újszülöttek esetén, akik a szülőcsatornában fertőződnek meg, a kötőhártya gyulladás a leggyakoribb megnyilvánulása a betegségnek. Szövődménye kezeletlen esetekben maradandó szemészeti károsodás vagy akár vakság is lehet.

Fertőzött partnerrel folytatott orális szex esetén garatgyulladás (pharingitis) alakulhat ki, anális szex esetén pedig végbél gyulladás (proctitis).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr416966285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása