Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

A gonorrhea statisztikája, kórjóslata

Medukáció 2014.12.08. 07:51

Ha időben fordulunk orvoshoz, már az első tünetek jelentkezésekor, és betartjuk az orvos előírásait, akkor a gonorrhea kórjóslata nagyon kedvező, maradéktalan gyógyulási arány várható. De ehhez időben kell orvoshoz menni, és nem szabad szégyellni magunkat, mert akár az életünkről is szó lehet.

Ezen kívül felelősséggel tartozunk mások iránt is, ugyanis, ha nem kezeltetjük magunkat, akkor mást is megfertőzhetünk, aki akár ebbe bele is halhat.

A későn megkezdett, vagy nem megfelelően betartott terápia sajnos maradandó károsodásokhoz, vagy akár halálhoz is vezethet.

 

A gonorrhea statisztikája

Világszerte évente kb. 200 millió új gonorrheás beteget diagnosztizálnak. Az 1900-as években a gonorrhea volt a leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség (STD). Az 1970-es évektől azonban csökkent a fertőzöttek száma. A fejlődő országokban azonban még mind a mai napig gyakori mind a betegség, mind pedig annak szövődményei.

A betegség elsősorban a szexuálisan aktív korcsoportokat érinti.

A nők körében a gonorrhea kb. 1,2-szer gyakoribb. A nők gyakran tünetmentesek, míg ez a férfiaknál ritkábban fordul elő. A leggyakrabban a 25 év alatti nők érintettek. A melegek szintén nagy rizikónak vannak kitéve. Gyakran tünetmentesen passzolják tovább a betegséget.

Súlyos szövődmények szintén a nők körében gyakoribbak. Azoknál a nőknél, akiknek valamilyen okból gyulladásos kismedencei betegségük van, gonorrhea esetén gyakrabban alakul ki méhen kívüli terhesség vagy válnak meddővé. A menstruáló és a terhes nők a kiterjedt gonorrhea szempontjából (lásd későbbi bejegyzést) szintén nagyobb veszélyben vannak.

A legveszélyeztetettebb korosztály a 15-24 évesek. Ennek több oka is lehet. Ők gyakran váltogatják a partnereiket, vagy akár egyszerre több is van nekik. Kevésbé figyelnek a biztonságos szexre, az óvszer használatra. A méhnyak a fertőzésre anatómiailag ebben a korosztályban jelent a legnagyobb rizikót.

A gyermekek szexuális abúzus kapcsán kaphatják el a kórt, valamint akkor is, ha a fertőzöttek nem mosnak kezet és a gyermekekkel úgy érintkeznek.

Férfiakban a szervezet egyéb részeire is kiterjedő gonorrhea 20-24 év között, míg nőkben 15-19 év között fordul elő a leggyakrabban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr556966293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása