Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

A gyermekkori anorexia nervosa

Medukáció 2014.02.24. 15:59

Erről a betegségről, vagy még inkább kórállapotról bizonyosan hallottunk már mindannyian. Az utcán haladva, vagy egy vékonyabb embert megismerve sokszor találgatjuk, hogy vajon mi lehet a soványságának az oka. Valamilyen betegség? Esetleg rák? Netán alkoholista, vagy drogokat használ?

Vagy egyszerűen csak alkati sajátosság van minden mögött. Igen, a külső megjelenés sokat számít, ha bevalljuk magunknak, ha nem. És nem csak a sajátunk, hanem a másoké is. Sajnos vagy nem sajnos, de az első benyomást ez határozza meg a másik a emberben függetlenül attól, hogy jó vagy kevésbe jóindulatú, személyiségű emberről legyen szó.

Ahogy azt fentebb is láttuk, a soványságnak azonban számos oka lehet kezdve a mindenféle fertőző betegségektől a függőségeken át a pszichés okokig. Az anorexia nervosa éppen ezért csak egy kizárásos diagnózis kell, hogy legyen, azaz csak akkor mondhatjuk valakire, hogy ez a „betegsége”, ha pl. egy lehetséges rosszindulatú daganatot, mely szintén nagyon lesoványít már kizártunk. Nem szerencsés, ha pszichiáter vagy pszichológus kezel anorexia nervosával egy pl. vastagbél daganatos beteget ugyebár!

Az anorexia elsősorban a médiátitatta fejlett országokat érinti és van egy preferált életkor, amikor „lecsap”. Ez azonban mára egyre inkább tolódik lefelé a gyerekek irányába, ami viszonylag egy új dolog. Ezekről a vonatkozásokról lesz szó a februári cikkekben.

 

Mi is az az anorexia?

Természetesen erre a kérdésre egyértelmű, egyszerű, és főleg csupán 1db válasz vagy ok nincs, de igyekszem most összeszedni egy-két mindenképp fontos tényezőt.

Az anorexia nervosa (a továbbiakban a cikkeimben, bár ez orvosilag helytelen, csak anorexiát/anorexiás beteget fogok írni) egy étkezési betegség, mely az életkornak megfelelő súly legalább 15%-os elmaradásával jár. Ez egy gyönyörű hivatalos meghatározás, de mindenki láthatja, hogy bőven bele lehet kötni. Pl. a daganatos betegeknél ez nem ritka és messze állnak szegények attól, hogy direkt (!) fogyni akarnának. Ezért az előbbi definícióhoz hozzátesszük azt, hogy a 15%-os súlycsökkenés mellett az anorexiás beteg kórosan retteg a kilóktól, ő fogyni akar szándékosan, és emiatt kőkemény diétát tart, mely a szenvedés és önkínzás határait súrolja, vagy át is lépi. A hivatalos orvosi diagnosztikai kritériumok (DSM-IV) még beleveszik az anorexia nervosa meghatározásába a fentieken kívül azt is, hogy az érintettek a sajátmaguk értékeléséhez az alakjukat és súlyukat rendkívül fontosnak tartják. Nők esetében szintén a definícióhoz tartozik az is, hogy 3 egymást követő esedékes menstruáció kimarad.

Az anorexia nervosa egyfelől természetesen egy súlyos pszichés betegség is, de emellett -az extrém táplálkozási hiányállapot miatt - egy életet veszélyeztető betegség is. Például a vele járó ionháztartási zavar halálos szívritmuszavarokat okozhat. Ezekről az akár életveszélyes állapotokról később még szó lesz.

Rossz hír sajnos az, hogy amellett, hogy egyre fiatalabbak is bekerülnek az anorexia nervosa körébe, a betegség ma egyre gyakoribbá válik a többi pszichiátriai betegséghez képest.

 

Az anorexia nervosát ma egy komplex betegségnek tartjuk, melyben pszichés, biológiai, szociális és akár genetikai faktorok együttesen játszanak szerepet. A genetika itt azt jelenti, hogy vannak olyan emberek, akiknél teljesen mindegy, milyen az életük, sorsuk nem lesznek anorexiások, míg mások, igen. Ez nem azt jelenti, hogy ők szuper erősek lennének vagy jobbak, mert azt pl. nem tudjuk, hogy nem lesznek-e alkoholisták, drogosok, nem lesznek-e erőszakosabbak, munkamániások, depressziósak stb. Igen, nem vagyunk egyformák és pont. Változtatni persze lehet és kell, nem kell megbékélnünk egyik fenti állapottal sem!

 

Az anorexia nervosa a pszichén kívül súlyosan érinti látható, már megfogható módon, elsősorban a következő 2 szervrendszert:

  1. Szív-érrendszer (=kardiovaszkuláris rendszer)
  2. Hormonrendszer (=endokrin-rendszer)

Természetesen és sajnos más szerveink is áldozatul eshetnek ennek a mentális betegségnek:

  1. Gyomor- bél-rendszer (=gastrointestinalis rendszer)
  2. Vese
  3. Szaporító szervrendszer (reproduktív rendszer)
  4. Idegrendszer
  5. Fül-orr-gégészet tárgykörében érintett szerveink
  6. Bőr
  7. Vérképző (=hemopoetikus rendszer)

 

A szövődményekről részletesen a főoldalon esik szó.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr895830912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása