Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

A szamárköhögés elleni fegyvereink (kezelés) I.

Medukáció 2014.01.16. 10:32

A szamárköhögés (=pertussis) gyakran maradéktalanul meggyógyul, de ehhez időben el kell kezdeni a terápiát és azt kell csinálni pontosan, amit az orvos mond. Vannak esetek, mikor azonnal orvoshoz kell fordulni, vagy mentőt kell hívni, esetleg kórházban kell feküdni (http://medukacio.blog.hu/2014/01/14/mi_mit_tehetunk_szamarkohoges_eseten.) Sajnos olykor, főleg a magas rizikójú betegeknél (http://medukacio.blog.hu/2013/12/22/regi_betegseg_nem_ven_betegseg_szamarkohoges) szövődmények léphetnek fel, vagy akár halál is előfordulhat .

A szamárköhögésre jellemző tünetek esetén forduljunk azonnal orvoshoz (http://medukacio.blog.hu/2014/01/06/mik_a_szamarkohoges_tunetei) Ha érintkeztünk, vagy több ideig egy légtérben tartózkodtunk szamárköhögésben (=pertussis) szenvedő beteggel akkor is menjünk orvoshoz, kérjünk tanácsot, pláne akkor, ha a tüneteket már magunkon is észleljük.

Tudnunk kell, hogy, ha mi vagy gyermekünk szamárköhögésben szenved, akkor nagyon könnyen fertőzünk vagy fertőz azzal. Ezért mindenkit, de leginkább http://medukacio.blog.hu/2013/12/22/regi_betegseg_nem_ven_betegseg_szamarkohoges kerülni kell messziről, mert náluk súlyos szövődmények, vagy akár halál is lehet a betegség vége. A terhesektől szintén távol kell természetesen maradni.

 

A terápia fő céljai:

  • A heves, kínzó nagyon megerőltető, szamárordítás szerű panaszokkal járó köhögési rohamok számának csökkentése, minimalizálása
  • a köhögés intenzitásának figyelése, szükség esetén közbeavatkozás
  • a megfelelő energia és tápanyagbevitel fenntartása
  • megfelelő mennyiségű pihenés biztosítása, felépülés

 

 

Gyógyszeres terápia

  • Antimikróbás, antibiotikummal történő terápia, mely segít a szamárköhögés kórokozóját, a Bordetella pertussist (vagy Bordetella parapertussist) elpusztítani és így egy esetleges járvány kitörését megakadályozni. Magunk kezelése is tehát egyben társadalmi felelősségvállalás is.
  • A szamárköhögés terápiájában leginkább használható antibiotikumok: erythromycin, klaritromycin, azythromycin 1 hónapos vagy annál idősebb betegeknél.
  • védőoltás (lásd előző cikkek és most lejjebb)

A támogató vagy tüneti terápia igen fontos, a kezelés egyik alappillére az aktív betegség alatt.

Olykor szükség lehet oxigéntámogatásra, légzésterápiára, mesterséges lélegeztetésre súlyos rohamoknál, vagy légzésleállásnál (apnoe), amire főként a 6 hónap alattiak hajlamosak, de másnál is előfordulhat. Ennek már csak gyanújakor is hívjunk mentőt!

A 6 hónap alattiak főként hajlamosak a légzésleállás mellett az oxigénhiány miatt bekövetkezett ellilulásra (cyanosisra). Légzésleállás, ellilulás vagy az oxigénhiány eseteiben, gyanúiban azonnal hívjunk mentőt!

Mindenképp kórházi elhelyezést igényel az előző bejegyzéseimben említetteken kívül a csillapíthatatlan és/ vagy nagy folyadékvesztéssel járó hányások. A kisgyerekek, csecsemők, újszülöttek nagyon könnyen kiszáradnak, így náluk már kevesebb hányás esetén is ajánlott a kórházi felvétel és az intravénás folyadékpótlás elkezdése.

Kórházi felvételt indokol még bármilyen agyi károsodásra utaló tünet (részleges, vagy kiterjedtebb bénulás, ütésszerű fejfájás, görcsrohamok, stb.), fejlődésbeli vagy súlybeli gyarapodás elmaradása, az epilepsziás görcsrohamok, a köhögési rohamok alatt fellépő oxigén hiányos állapotok, az oxigén terápiát igénylő esetek, panaszok.  Ezek gyanújakor vagy felléptekor azonnal hívjunk mentőt.

A 3 hónapos vagy annál fiatalabb csecsemőket kórházba kell befektetni. A súlyos állapotú betegek, illetve a szövődményes esetek szintén kórházi kezelést igényelnek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr585760976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása