Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Mik a szamárköhögés tünetei? A betegség újra gyakoribb?

Medukáció 2014.01.06. 15:52

A szamárköhögés(=pertussis) ma sem ritka, nem tűnt el. Az USA-ban például 2010-ben 27.550 szamárköhögésben szenvedő beteget jelentettek be 27 halálos kimenetellel. Ekkora fertőzöttség utoljára 1959-ben volt megfigyelhető! Az USA-ban 1980 óta emelkedik a betegség gyakorisága, főleg pedig az ifjak és a felnőttek körében.

 

A világon a szamárköhögéssel évente kb. 48.5 millió ember fertőződik meg. Ezek közül sajnos 295ezer meg is hal. A fejlődő országokban a csecsemők és kisdedek halálozása 4%-os. Afrikában az elmúlt évtizedben valószínűleg közel 300ezren vesztették életüket a szamárköhögés miatt. A védőoltás tehát elengedhetetlen.

A pertussisban szenvedő betegek csak 5-10%-a kerül felismerésre.

 

Van-e összefüggés a betegség, a nem és a rasszok között?

A CDC 2001-2003-as adatai alapján a szamárköhögésben szenvedők között 90% fehér volt, 7% fekete, 1% ázsiai/csendes óceáni, 1% amerikai/alaszkai őshonos lakos, és 1% egyik fenti kategóriába sem besorolható. Az USA-ban betegek 54% nő nemű volt ebben az időszakban.

 

Hogyan változik a betegség az életkorok szerint?

A 2001-2003-as időszakban a pertussisban szenvedők közül:

  • 1 év alattiak: 23%
  • 1-4 évesek: 12%
  • 5-9 évesek: 9%
  • 10-19 évesek: 33%
  • 20 év felettiek: 23%

Mivel az anyától a kiscsecsemők nem kapnak védelmet a szamárköhögés ellen, ezért a betegség igen magas arányban, 15%-ban az első 6 hónap alatt lépett fel. A halálozások több mint 90% viszont sajnos éppen ebben a korcsoportban, tehát féléves korig következett be.

 Ezen kívül, mivel a szamárköhögéses esetek száma elsősorban jelenleg a 10 év felettiek körében mutat növekedést, az emlékeztető oltások beadatása igencsak jelentősnek tűnik.

A védőoltásról más tekintetben, részletesebben egy későbbi cikkben lesz még szó.

 

Szamárköhögés tünetei, szakaszai

 

A szamárköhögésnek (=pertussis) első tüneteinek megjelenése a fertőzéstől kezdve 3-12 nap.

Az első tünetek megjelenésétől a betegségnek 3 szakasza van:

  1. 1.       Hurutos, vagy catarrhális szakasz

Ez a szakasz 1-2 hétig tart általános tünetekkel, amik bármelyik másik megfázásos betegségre is jellemzőek lehetnek:

  • orrdugulás
  • orrfolyás
  • alacsony láz/hőemelkedés
  • könnyezés
  • köhögés, főként éjszaka
  • véraláfutások a kötőhártyán

 Ekkor még természetesen nem kell azonnal a szamárköhögéstől félni. A gyanú azonban kezdetektől fent kell, hogy álljon abban az esetben, ha a környezetünkben van, vagy volt ismert pertussisban szenvedő beteg. Akkor azonnal forduljunk orvoshoz, ne habozzunk!

A hurutos fázisban a szamárköhögés a többi felső légúti egyszerű huruttól ugyan nem különíthető el, azonban sajnos mégis ilyenkor a legfertőzőbb.

 

  1. 2.       ún. „paroxizmális szakasz

Ebben a szakaszban lépnek fel az igazi masszív ijesztő tünetek. Ez 6-10 hétig is tarthat:

  • szakaszosan fellépő nagyon intenzív húzó, szamárordítás szerű köhögések hallhatóak
  • a fenti köhögési rohamok percekig tarthatnak
  • a rohamok végén nagyon hangos belégzés hallható (szamárordítás szerű) a még részlegesen beszűkült légutak miatt. Különösen igaz ez a csecsemőkre és a kisdedekre.
  • a rohamok alatt gyakori a szemek bevérzése a nyomástól és az arc, test pirososabbá válása
  • a köhögés miatti erőlködéstől megjelenhetnek az arcon bevérzések okozta piros pöttyök
  • a rohamok után gyakran lép fel hányás
  • a rohamok alatt az erőlködéstől sérv is kialakulhat
  • súlyos esetben elkékülést is láthatunk az oxigén-hiány miatt. Ekkor hívjunk mentőt!

A 6 hónap alatti kisbabáknál a köhögés általában nem mutatja a fenti, tipikusan pertussisra jellemző jegyeket (szamárordítás, hangos belégzés stb.), viszont sajnos előfordulhat náluk az életveszélyes légzésleállás (apnoe) és a súlyos kifáradás, mely a légzést is akadályozza. Ekkor hívjunk mentőt! Fiatal, oltatlan vagy csak részben immunizált csecsemőkben a köhögési rohamok során légzésszünet (apnoe), ill. légzésleállás is beállhat! Az oltás tehát nem mindegy, kell!

A felköhögött váladék lehet átlátszó, sárga vagy akár véres/vér is. A termelődő váladék eldugíthatja a légutakat (főleg kiscsecsemőknél!), aminek a következménye a tüdő kisebb-nagyobb területeinek a gázcseréből való kiesése, mely oxigén hiányos állapothoz vezethet. További következmény lehet a tüdőgyulladás, az elkékülés az oxigén hiány miatt. Ezek miatt és a fentiek esetén is hívjunk mentőt!

A köhögési rohamok alatt az erőlködéstől akár sérv és agyi bevérzések is kialakulhatnak. Ezek gyanúja esetén orvosi beavatkozás válik szükségessé. Agyi bevérzés gyanúja esetén (pl. bénulás, ájulás, ütésszerű fejfájdalom stb.) hívjunk azonnal mentőt!

  1. ún. „rekonvaleszcens”, gyógyulási szakasz.

Ez a szakasz kb. 2-6 hétig tart, melyet a folyamatos gyógyulás jellemez krónikus köhögéssel.

Itt jegyezném meg, hogy az idősebb gyerekek, a fiatal felnőttek és a felnőttek nem feltétlenül mutatják a fenti 3 fázist ilyen élesen elkülönülten. Náluk a legjellemzőbb tünet a folyamatos köhögés fulladás-szorító érzéssel és fejfájással. Éppen ezért a hosszan tartó krónikus köhögés kivizsgálásában a pertussis kutatása sokszor indokolt. A diagnosztikában a laborvizsgálatok – ahogy erről később szó is lesz- elengedhetetlenek. Az kötelező oltások tekintetében, még ha nem is védenek már sok-sok év múlva 100%-osan a szamárköhögéstől (ezért az újraoltás indokolt sok esetben!), azért az elmondható, hogy védettséget jelentenek a szamárköhögés jellegzetes fullasztó-szamárordítás szerű rohamaitól és a rohamok utáni hányástól.

Légzésleállás, tudatzavar gyanújánál, elkékülésnél, vagy bármi ijesztő tünet esetén azonnal hívjunk mentőt! A szamárköhögés legkisebb gyanújakor is menjünk már idejekorán orvoshoz. Ez a környezetünkben élők egészsége miatt is fontos.

Érdekes, hogy a legtöbb betegnél a kifejezett láz gyakorlatilag hiányzik, illetve az is, hogy a nem komplikált szamárköhögés esetében kevés a betegségre utaló külső jel. Alsó légúti tünetek általában szintén hiányoznak, mert a tüdő szövete általában nem fertőződik meg. A baktérium a vérbe sem jut be, így onnan a kórokozó egyébként ki sem mutatható közvetlenül.

Szamárköhögésre utaló jel lehet az arcon és a kötőhártya alatt az intenzív köhögés okozta erőlködéstől megjelenő bevérzések és/vagy piros pöttyök. A kiszáradás okozta tünetek szintén felléphetnek pl.:

  • bőr feszességének (turgorának) csökkenése
  • a szívverés fokozódása
  • vérnyomásesés
  • szem aláárkoltásága
  • fejfájás
  • vizeletmennyiség csökkenése, vizelethiány
  • súlybeli vagy fejlődésbeli elmaradás
  • elesettség, bágyadtság
  • tudatzavar  
  • kóma

Ilyenkor azonnal hívjunk mentőt az intravénás folyadékpótlás mihamarabbi megkezdése érdekében.

Ijesztő kép, és a mentő azonnali hívását szükségessé tevő tünet az oxigén hiány miatti elkékülés, és/vagy a légzésleállás gyanúja.

A klasszikus belégzésben jelentkező erős hang, a „szamárordítás”, leggyakrabban a 6 hónapos - 5 éves korú gyerekeknél jelenik meg. Ezeket a tünetek gyakran nem produkálják már az addigra beoltott idősebb gyerekek, illetve a 6 hónap alattiak. A 6 hónap alattiaknál viszont nagy a kiszáradás és a légzésleállás veszélye a betegség alatt, amik szintén mentő hívását teszik szükségessé!

A nem oltott idősebb gyerekekben/felnőttekben gyakrabban fordul elő a klasszikus pertussisra jellemző köhögés, és a hányás.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr505739230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása