Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Szoptatással kapcsolatos fájdalmak és a "hozzátáplálás"

Medukáció 2012.11.27. 13:21

Az itt leírtak tájékoztató jellegűek. A tüneteket komolyan kell venni, de megijedni, kapkodni nem kell. Az orvosi szakvizsgálatot és az az alapján beállított terápiát azonban nem helyettesíti az interneten való böngészés. Nem csak itt és most, hanem soha! Minden esetben forduljunk velük orvosunkhoz személyesen is!

Az alábbi tünetek és kezelések leírása segít abban, hogy mi magunk is felismerhessük már otthon a bajt, elmenjünk velük orvosunkhoz, továbbá felkészít minket arra a várható terápiára, amit a kezelőorvos valószínűleg javasolni fog.

 

1. Tejcsatorna elzáródás

 Ok: beszáradt tej vagy egyéb anyag miatt a tejcsatorna járatok elzáródnak. Általában akkor keletkezik, ha a baba nem szopik eleget vagy kimarad egy-két szoptatás. Gyakoribb az elválasztás időszakában vagy bármikor, ha túl szoros a melltartó..

 Tünetek: pici, piros, fájdalmas puha csomócska a mellben.

 Terápia:

Az emlő masszírozása a csomónál, és a bennrekedt tej kinyomása. Az emlő kiürítése elengedhetetlen, a gyógyulás alapköve. Ha a baba nem szívta ki az összes tejet, akkor szoptatás után az anyának kell kiüríteni emlőjét.

Érdemes növelni a szoptatás gyakoriságát.

Bizonyosodjunk meg róla, hogy a melltartó nem nyomja-e az aktuálisan meglévő gyulladt helyet vagy csomót.

Az emlő melegítése melegvizes palackkal, amit körbetekerünk frissen mosott nedves törölközővel. Ezt naponta 2-4-szer végezzük el 10-20 percig. Melegvizes zuhanyzás és egyidejű masszázs is a terápia része lehet. Vigyázzunk, hogy szoptatásnál a gyerek számára már hűvösebb legyen az előzőekben melegített bőrrész.

Annak érdekében, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy nem súlyosabb esettel - pl. emlőgyulladással vagy daganattal - állunk szemben, ami azonnali orvosi beavatkozást igényel a lehetséges súlyosabb komplikációk miatt, minden esetben mutassuk meg mellünket orvosnak még ekkor is!

Néha a baba visszautasítja az érintett mellett, mert a tej íze kissé savanykásabbá válhat. Ilyenkor az első részét ne a babának adjuk, hanem préseljük ki „kidobásra”, és ezután próbálkozzunk újra!

 

2. Fájdalmas mellbimbó

 Mivel ennek is több oka lehet pl.: gombás fertőzés, amit szintén azonnal orvosilag kell kezelni, ezért ilyenkor is forduljunk orvoshoz.

 Terápia:

A mellbimbót hagyjuk annyit szabad levegőn meztelenül, amennyit csak tudjuk.

Alacsony légáramlás és kis hőfokon szárítsuk meg hajszárítóval a bimbókat szoptatás után. Óvakodjunk a forró levegőtől!

A mellbimbót ekkor sose mossuk szappannal, alkohollal vagy bármilyen irritatív anyagot tartalmazó mosószerrel vagy törlőkendővel.

 

 Azonnali orvosi beavatkozást igénylő problémák

 

Mint már említettem, a fenti problémák esetében is keressük fel orvosunkat, de a lentebb említett betegségeknél ez hatványozottan igaz. Az egyes betegségek ugyanis ölthetik egymás tüneteit és utánozhatják egymást. A diagnózist csak az orvos által végzett vizsgálat adhatja meg.

 

Emlőgyulladás (=mastitis)

 

Mindenképp és haladéktalanul  keressük fel orvosunkat, ha az alábbi tüneteket észleljük:

  • A mell egyre fokozódó fájdalma
  • Hidegrázás
  • Izzadás 
  • Láz
  • Fokozatosan vagy állandóan keményebb vagy éppen pettyhüdtebb tapintatú emlő
  • Fokozatosan vagy állandóan megdagadt emlő
  • Pirosság

 

Terápia

 

  • Ritka kivételtől eltekintve ( pl., ha herpes vírus okozta a fertőzést vagy TBC) a kezelőorvos nem fogja leállítani még az érintett oldalon sem a szoptatást. De erről az orvos dönt és nem a szülő vagy a „mindenhez értő” szomszédasszony, anyós vagy barátnő stb.!!!
  • Az érintett mellből a tej maradéktalan kiürítése elengedhetetlen, alap, még akkor is, ha az innen származó tejet nem a babának adjuk.
  • Ágynyugalom
  • Meleg vizes borogatás körbetekert frissen mosott, tiszta törölközővel legalább napi 4 alkalommal 10-20 percig. Ez növeli a problémás helyen véráramlást, ami a fertőzés leküzdésében segít.
  • Nézzük meg mi magunk is az emlőt, hátha tályog is kialakult már. Többek közt ezért is kell azonnal orvoshoz fordulni.
  • Az orvoshoz való fordulás késedelme súlyos szövődményeket vonhat maga után.
  • Előfordulhat, főleg tályog esetén, hogy az orvos a szoptatás leállítására utasít.

 

 

 

Ha letelt a 6 hónap – jön a hozzátáplálás

 

A 6. hónap után a kizárólagos anyatejes táplálás már nem fedezi kisbabánk táplálék, energia és folyadék igényét. Ideje elkezdeni a szilárd táplálékok, lassú, megfelelő szabályok szerinti bevezetését. Ez természetesen közel sem jelenti azt, hogy a szoptatást leállítjuk. A szoptatást még az etetés mellett is érdemes folytatni kisebb gyakorisággal a gyermek igényeinek megfelelően akár 12 hónapos korig, esetleg tovább is.

A hozzátáplálás során külön folyadékpótlásra is szükség van már.

Havonta érdemes egy szoptatást szilárd táplálékra váltani, így az elválasztás az anyamelltől 12 hónapos korra véget érhet. Sajnos igen ritka, hogy 6-12 hónapos kor között a csecsemő végig kapna még pluszban anyatejet is, mert 6 hónapos kor körül megindul a fogzás, ami megnehezíti a szoptatást, másrészt a rendszertelenebb szoptatás a tej termelődésére kedvezőtlenül hat.

Az elválasztásban az ún. „elválasztó tápszerek” is segítséget nyújthatnak, melyek összetételüket tekintve átmenetet képeznek az anyatej (vagy anyatej pótló tápszer) és a bevezetésre kerülő szilárd táplálék alkotói között.

Először főzelékből készült pürét érdemes adni a babának, amelyet eleinte hetente 2 alkalommal, később gyakrabban is hússal dúsíthatunk. Főzelékfélék bevezetése után a következő szoptatás gyümölcspürével váltható fel.

6 – 8. hónap:   friss gyümölcs, kivéve: a bogyósak

8 – 10 hónap:  hús, máj, tojás sárgája, rántás

9-12. hónapos kor előtt ne vezessük be a tehéntejet az előző cikkeimben részletezett tehéntej-fehérje allergia kialakulásának veszélye miatt. A tojásfehérje adása szintén jobb, ha a hozzátáplálás során a későbbiekben következik be erős antigenitása, így allergizáló hatása miatt. A lisztes, glutént tartalmazó ételekre ugyanez igaz. A korai lisztes, glutén tartalmú ételek bevezetése a coeliákia kialakulására hajlamosítanak.

A vitaminokkal vigyázni kell. A mai piacorientált világban a gyógyszercégek igyekeznek minél több terméket eladni, így a vitaminokat is. Az A vagy D vitamin túlzott bevitele akár mérgezést is okozhat. A nem vashiányos gyermeknek a látszólag ártalmatlan felesleges vasbevitel cink hiányt idézhet elő! Természetesen előfordulnak olyan hiányállapotok, amikor orvosunk javasolja a vitamin vagy nyomelem pótlást. Ilyenkor alkalmazhatjuk az előírtaknak megfelelően azokat.

1 éves korra a gyermekünk áttérhet a kisgyerek kosztra és a család asztalánál ehet. A fűszeres és a túl cukros ételeket kerülni érdemes persze. Az étkeztetésben a merev szabályok kerülendőek. Igyekezzünk a lehetőségekhez képest változatos étrendet biztosítani. Azonban, ha a gyerek egy ételt mindig következetesen elutasít, akkor azt nem érdemes erőltetni.  

Címkék: kismama szoptatás anyatej tejcsatorna

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr794929702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása