Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Croup I. - Mikor éjjel nem a kutyánk ugat....

Medukáció 2012.11.02. 20:39

Ahogy az az alcímben is benne rejlik, ezen betegség legszembeötlőbb és egyben legrémisztőbb tünete: a száraz „ugató köhögés”. A betegség aktualitását az adja, hogy előfordulására elsősorban a késő őszi és a kora téli hetekben kell számítanunk. Jó hír azonban az, hogy bár ez a rémisztő és potenciálisan életveszélyes betegség ugyan rendkívül ijesztő és a fuldokló köhögés látványa folytán már-már egyenesen pánikkeltő, mégis az esetek döntő többségében gyors és maradéktalan gyógyulásra számíthatunk.

Akármilyen furcsa gyerekek 2-5%-ánál szükséges csak kórházi felvétel. Az első rohamnál és 3 év alatti gyermekek esetében azonban mindenképpen azonnali orvosi segítséget kell kérnünk, valamint azon esetekben is, amikor a rohamot nem sikerül a megtanult módszerekkel (lásd alább) megszüntetnünk. Ez azonban szerencsére nagyon ritka.

 

Előfordulása

 Ezen hirtelen fellépő, száraz ugató köhögéssel jelentkező betegség elsősorban az újszülötteket, de még inkább a csecsemő korú gyermekeket fenyegeti. Leggyakrabban a 6hónap-3év közötti korosztályt fenyegeti. Ahogy igen sok betegségnél, itt is az „erősebb” nem, a fiúk mutatkoznak esendőbbnek, ugyanis köztük a croup gyakorisága1,4-szer gyakoribb mint a kislányok körében.

Habár a croup (magyarosan krupp) egész évben előfordulhat mégis a november-decemberi előfordulás a leggyakoribb.

A croup a „kinőhető” betegségek közé tartozik, melynek okát lentebb el is magyarázom. A szülők további örömére ad okot az a tény is, miszerint miután a gyermek abból a megfázásból, amelyik az első rohamot kiváltotta meggyógyul ( ez általában 3-7nap) a többi felső légúti hurut már csak 5%-os valószínűséggel vált majd ki a gyermeknél croup-os rohamot.

 

Miért pont a 6hónap-3év közötti gyermekek érintettek, és pont az év ezen szakában?

 A croup tulajdonképpen az esetek nagy többségében egy vírusos felső légúti hurut talaján alakul ki, mely csupán egy egyszerű nátha vagy torokgyulladás képében jelentkezik az első pár napon. Néha akár tünetmentes is lehet. A betegség azonban lejjebb húzódik és elsősorban a gégét, a légcsövet és a felső nagy hörgőket érinti. Mivel a vírusos megbetegedések kezdeti emelkedése november végére és december elejére tehetőek, ezért nem meglepő, hogy az ezek talaján kialakuló croup előfordulása is ilyenkor ölti a legnagyobb mértéket.

A croup ijesztő, kutyaugatás szerű ziháló tünetét az okozza, hogy elsősorban a gége alatt a légcső keresztmetszete a megduzzadt nyálkahártya és váladék következtében beszűkül, és így a légvétel nehezítetté válik. Mivel a 6hónap- 3 év közötti gyermekeink légcsöve már eleve szűkebb, ezért egy gyulladás következtében kialakult 1mm-es nyálkahártya duzzanat már 70%-kos légcső szűkületet okoz! Ez a fokú szűkület pedig jelentős légzési akadályt eredményez. A dolog jó oldala viszont épp ebből az okból ered. A gyermekek növekedésével együtt a légcső átmérője is egyre nagyobb lesz, ezért a gyulladás következtében kialakuló nyálkahártya duzzanat egyre kevésbe tud fulladást okozó szűkülethez vezetni.

Tehát a croup ily módon kinőhető!

A croup általában maximum 12-14 éves korig jelentkezik. Ekkora már biztosan kellően nagyok a légutak átmérői ahhoz, hogy a kialakuló nyálkahártya duzzanat és váladéktermelődés ne okozzon jelentős szűkületet.

 

Hogyan alakul ki a croup?

 A croup-os roham előfordulását általában egy egyszerű felső légúti vírusos fertőzés előzi meg. A leggyakoribb vírusok, melyek a croup-pal társulnak 80%-ban az ún. parainfluenza vírus 1,2,3 típusok az RS- , az adeno- és az influenza vírusok. Igazából ez mindegy, mert külön terápia az egyes csoportokra megfázás esetén nem létezik. A vírusok legtöbbje elpusztítja a felső légutak csillószőrös hámrétegét, ezzel megakadályozzák a gyulladás miatt termelődő váladék eltávolítását. A gyulladás miatt termelődött váladék, mely eltávolításra nem kerül, és a megduzzadt nyálkahártya együtt vezetnek a gége alatti légcső rész szűkületéhez. Néha a lejjebbi légutak is érintettek lehetnek..

Nade akkor miért nem fullad minden gyerek november végén és december elején?

A vírus fertőzés csak elindítója a problémának. A croupra a gyermekek egy részének hajlama van. Nem minden náthás gyerek fog ugató köhögésben kitörni éjszaka.

 

Megelőzhetem a bajt?

 100%-os védelemre sajnos nincs garancia. A vírus fertőzést természetesen megelőzni nem tudjuk, hiszen gyermekünk a bőlcsödében, óvodában, közlekedési járműveken stb. - velünk együtt…- mindenhol ki van téve a kockázatnak, hogy elkapjon egy ilyen fertőzést. Ezek a vírusok elsősorban cseppfertőzéssel terjednek. A gyerekek a fenti közösségekben leginkább köhögéssel, tüsszentéssel adják át a betegséget egymásnak. A legtöbb, amire odafigyelhetünk a rendszeres kézmosás, ugyanis ha a fertőzött váladék a kézre kerül, mert gyermekünk valamilyen fertőzött tárgyhoz ért, azt belekenheti a szemébe, szájába, orrába, vagy akár továbbadhatja még egy embernek. Könnyen belátható, hogy mindezt megelőzni szinte lehetetlen. A vírusfertőzést nemigen akadályozhatjuk meg. A gyermeket minden közösségből kivenni nem lehet. Amennyire lehet, kerüljük azok társaságát, akik megfertőzhetik croupra hajlamos csemeténket.

Mivel a tünetek enyhítésében a párás hideg levegő igen kedvező hatású, ezért figyeljünk arra a fűtési szezonban, hogy a croupra hajlamos gyermekünk szobájában ne legyen száraz meleg levegő uralkodjon. Gondoskodjunk e célból hideg vizes párásításról!

A különböző illó olajok stb. alkalmazása viszont kifejezetten ellenjavalt, mert provokáló hatással bírhatnak.

A gyermek környezetében ne dohányozzanak!

A friss, tiszta levegőn való gyakori tartózkodás jótékony hatású.

  

Mik a tünetek? Honnan tudom, hogy baj van?  

 

Sajnos a croup súlyos tünetegyüttese néha mindenféle előjel nélkül jelentkezik. Mivel azonban a betegség általában felső légúti vírusos fertőzés talaján alakul ki, ezért a hurutos, megfázásos tünetek már kezdetben is jelen lehetnek. Ezek természetesen önmagukban nem jelentik azt, hogy ennek croup lesz a vége, de azért az arra hajlamos gyermekeknél a szülőknek érdemes felkészülni.

 Az általános tünetek:

 

  • Levertség
  • Orrfolyás
  • Torokfájás
  • Láz (ez általában nem magas: 38-39 °C, sőt nincs is mindig jelen!)
  • Köhögés

 

A legtöbb gyermeknél akik nem hajlamosak croupra, a tünetek nem fejlődnek tovább. Akiknek azonban hajlamuk van, azoknál 1-2 nap után megjelennek a croupra jellemző ijesztő tünetek:

 

  • Ugató köhögés
  • Fulladás
  • Nehézlégzés
  • Stridor
  • Extrém esetben elkékülés

 

Jelen esetben a stridor egy belégzésben jelentkező ziháló hang, mely a légcső vagy a felső hörgők beszűkülése miatt alakul ki. A croup igazi tünetei a néhány napos köhécselés után jelennek meg. A gyermekkori kis átmérőjű légcső gyulladása következtében létrejött nyálkahártya duzzanat és a keletkező váladék miatt a légút átmérője egyszer csak túl szűk lesz. A légcső főleg a hangszalagok alatti területen duzzad meg. Innen származik a betegség másik neve: laryngitis subglottica ( hangrés alatti gyulladás). A tünetek ekkor viszonylag gyorsan, hirtelen lépnek fel. A roham általában este 10 és hajnali 4 óra között alakul ki.

Mind a roham kialakulásának gyorsasága, mind a gyermek ugató, fullasztó köhögése rendkívül ijesztő nemcsak a gyermeknek, hanem a szülőknek is. A rohammal való első találkozás különösen félelmetes lehet.

A belégzési hang száraz, hangos, olykor sípoló, melyet ugató köhögés kísér. A tünetek fellépése nagyon hasonlít az asztmás roham képére, mely szintén fulladással jár, de a fő különbség az, hogy a croup-os gyerekek általában belégzésben adnak ki ziháló hangot (=stridor), míg az asztmások kilégzésben fulladnak és sípolnak.

A gyermek, mint mondtam, maga is megijed és gyakran sírni kezd. Súlyos esetben azonban a fulladás megakadályozza még a sírást is. Ha a légzés már hosszabb ideje akadályozott, vagy a légcső igen beszűkültté vált, akkor az oxigén hiány következtében a gyermek szája, végtagjai elkékülhetnek. A fulladás miatt  fokozódik a légzési munka, melynek során gyermekünk az ún. légzési segédizmait kezdi használni. Ez szemmel látható. Erőteljesen behúzódnak a bordaközi izmok, behúzódás látható a kulcscsont felett, a bordakosár alatt. Fokozott légzési munka észlelhető a nyakon, az orrszárnyakon. Ez hamar teljes kifáradáshoz és így légzési elégtelenséghez vezethet. Ekkor mindenképp hívjunk mentőt!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr334886094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása