Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

A szúnyogokon keresztül állítanák meg a Zika-vírust

Medukáció 2016.03.23. 09:59

A Cornell Egyetem friss kutatási eredményei szerint a hím Aedes aegypti szúnyogok genetikai jegyei szex közben befolyásolják, hogy mely gének lesznek be- vagy kikapcsolva a nőstények szaporodási szerveiben a párosodás után, beleértve a vérfogyasztást, a petefejlődést és az immunvédelmet is.

A kutatók úgy vélik, hogy az ilyen folyamatokról szóló információkat fel lehetne használni a szúnyogok által terjesztett kórok (a dengue-láz, a chikungunya-láz és Zika-vírus okozta betegségek) elleni harcban.

"Két fő célunk van. Az első, hogy megértsük a szúnyogok párosodási rendszerének alapvető biológiáját, a második pedig, hogy megpróbáljuk megérteni, hogyan fejleszthetnénk ki új stratégiákat a szúnyogok befolyásolására. A szaporodásra összpontosítunk, mert azt látjuk a szúnyogok Achilles-sarkának" - szögezte le Laura Harrington, az egyetem rovartanász professzora, a témáról a Public Library of Science folyóiratban megjelent tanulmány szerzője.

szunyog_zika.jpg

Szlávik János infektológus szerint a következő hónapokban még sok minden ki fog derülni a Zika-vírusról, az oltóanyag azonban csak évek múlva kerülhet forgalomba. A szakértő az M1 műsorában elmondta, a vírust csak néhány szúnyogfaj terjeszti, amelyek a mérsékelt övön nem fordulnak elő, ezért logikus lépés, hogy a hordozó rovarok szaporodását akarják befolyásolni. (MTI)

Mariana Wolfner, a dolgozat másik szerzője, a molekuláris biológia és genetika professzora kifejtette, hogy az ecetmuslica nőstények génexpressziója hogyan befolyásolja a viselkedésüket és fiziológiai változásukat a párosodás következtében. Kiderült, hogy a párzás után az ondófehérjék a nőstényekben a génexpresszió megváltozásához vezettek, hogy növeljék a peték termelését, s csökkentsék a táplálkozást és annak valószínűségét, hogy párosodjanak.

Ez a tanulmány a kutatók szerint alapot ad a nőstény szúnyogok szaporodásának jövőbeli vizsgálatához. A szükséges kutatási adatok már el is érhetők a tudományos adatbázisokban.

A szakemberek azt remélik, kiderül, hogy melyik molekula kritikus a szúnyogok termékenységében, mert e molekula befolyásolásával blokkolhatják azt a képességet, hogy a nőstények termékeny petét termeljenek, vagy megakadályozhatják, hogy a pete áthaladhasson a petevezetéken. Wolfner szerint az így kialakított rovarirtókkal úgy lehetne megcélozni a szúnyogokat, hogy kárt tennénk más rovarokban.

Forrás: Science Daily

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr818519770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása