Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

A szifilisz diagnózisa a laborban - mi is a szerológiai módszerek lényege?

Medukáció 2014.11.03. 05:54

A szifilisz korai jeleinél is érdemes minél előbb orvoshoz fordulni, azaz bőr- és nemi betegségek gondozásával foglalkozó szakellátást felkeresni. Minél korábban fordulunk orvoshoz, annál egyszerűbben, gyorsabban és hatásosabban orvosolható a betegség.

A szifilisznek ráadásul mint láttuk, több stádiuma is van, melyeket tünetmentes szakaszok választanak el egymástól, amikor is tévesen a betegek azt gondolhatják, hogy egészségesek, így tovább fertőzhetnek másokat. Az évek, vagy évtizedek alatt kialakuló szív- és érrendszeri, valamint idegrendszeri, illetve egyéb szervek károsodásai már nagyon nehezen kezelhetőek és könnyen életveszélyesek is lehetnek. Forduljunk hát időben orvoshoz.

A nők pedig, ha betegen esnek teherbe, akkor átadhatják a betegséget magzataiknak, ami az abortusz mellett nagyon súlyos fejlődési rendellenességeket is okozhat. A szifilisz kezelése tehát nemcsak egyéni de társadalmi felelősség is! Nem érdemes szégyellni a betegséget, az azt kezelő szakorvosnak ez csak egy eset a százból, nem fogja az érintetteket elítélni, csak meggyógyítani.

A szifilisz felismerhető tüneteiről, I. és II., látens és III. stádiumairól, illetve az azokhoz kapcsolódó szövődményekről itt olvashatunk: www.medukacio.hu

 

A diagnózishoz vezető út

 

Ahogy arról már szó volt, a szifiliszt egy baktérium a Treponema pallidum okozza. Ez a kicsi hosszúkás csavar alakú baktérium olyan apró és vékony, hogy hagyományos fénymikroszkóp alatt nem is látható, éppen ezért különleges típusú mikroszkópot kell alkalmaznunk (sötétlátóteres mikroszkóp. lásd később).

A baktérium kimutatására szerológiai módszereket is alkalmazunk. Bár a szerológiai módszerek lényegéről már írtam, mégis a medicinában annyira elterjedt, praktikus és nélkülözhetetlen, hogy megismétlem önmagam.

A szerológiai módszernek az a lényege, hogy antitesteket használunk a kórokozók kimutatására. Az antitesteket hagyományosan az a szervezet termeli, amit megtámadtak pl. kórokozók és, erre reagálva termeli őket (B-limfocyták). Az antitestek feladata az, hogy a kórokozóra rátapadva ráuszítják az immunrendszert, ami végez velük. Antitestek egyébként nemcsak fertőzés során termelődnek, de ennek részletei most nem tartoznak ide. Hogy tudjuk mi ezt a folyamatot hasznosítani a diagnózisban? Több módon is. Legegyszerűbb módja ennek az, ha azt a speciális antitestet mutatom ki a beteg véréből, amelyik jelen esetben a Treponéma pallidum, azaz a szifilisz kórokozója ellen termelődött. Az antitesteknek azonban több típusa is van. Bizonyos típus a fertőzés alatt azonnal termelődnek, majd eltűnnek, mások pedig akár még hosszú időn át, évekig is jelen lehetnek a vérben. Az antitestek kimutatása ezért nemcsak a betegség jelenlétéről ad felvilágosítást, hanem azt is elárulhatja, hogy most ugyan nincs fertőzés, de annak idején az egyén átesett rajta, vagy be lett oltva ellene (!)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr716858777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása