Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Hogyan lehet megelőzni az ebola vírussal való megfertőződést?

Medukáció 2014.09.25. 10:21

Mint mondtam a legjobb megoldás az oltás lenne. Van egy ígéretesnek tűnő technika, melynek a lényege az

, hogy egy másik vírusba belerakják az ebola vírus DNS-ének csak egy részletét. Ez a másik vírus az ún. vektor vírus. Ez a vektor vírus „megfertőzi” a beoltott személy sejtjeit ezzel bejuttatva a belé helyezett ebola DNS részletet. Beépül tehát az ebola vírus DNS részlete a beoltott személy DNS-ébe. A beépült DNS szakaszról az ebola vírusra jellemző fehérjék kezdenek termelődni (maga a gyilkos vírus egésze sosem!!!), és arra a beoltott ember szervezete el kezd reagálni úgy, hogy antitesteket termel. Ettől azt várjuk, hogy, ha majd ebbe a szervezetbe egy igazi ebola vírus bekerül, akkor azonnal el fog pusztulni a meglévő antitestek miatt. Egyelőre tudomásunk szerint még csak állatkísérletek vannak, de ezek viszonylag ígéretesek.

Az ebola vírus terjed direkt kapcsolat útján, a beteg ember minden váladékával (nyál, ondó, vér, légúti váladék, köpet stb.) vérével, székletével, vizeletével. Sajnos a levegőben való terjedés szintén nem zárható ki. A beteg elkülönítése a megelőzésben tehát alapvető fontosságú! A beteget csak teljes védőruházatban lehet megközelíteni, az arra megfelelő intézményben, a megfelelő szabályok elmagyarázása és felkészítés után.

Ha valakit ebolával diagnosztizálnak, akkor azt el kell különíteni, fertőző betegségekben járatos szakembert kell hívni, a beteget megfelelő, a kezelésre, ellátásra alkalmas intézményben kell elhelyezni és a betegséget haladéktalanul be kell jelenteni az illetékes egészségügyi hatósági szervnél. A gyanút is!

 

 A betegség kimenetele

Sajnos jelenleg a betegség túlélési esélyei nem jók. A megfigyelések szerint azonban, aki 2 hetet túlél, az általában már életben marad, és ha lassan is, de felépül.

Ahogy arról már szó volt, több ebola vírusfaj létezik, melyek közül a legtöbb halálos áldozatot szedő a Zaire ebolavírus, melynek halálozási aránya 89%, a Szudán ebolavírusé pedig 41-69%.

Természetesen azt is vegyük mindehhez a statisztikához hozzá, hogy a legtöbb beteg nagyon rossz egészségügyi helyzetben lévő országban él, kedvezőtlen higiéniás körülmények között és nagy szegénységben kezelik el őket, nem megfelelő egészségügyi ellátás és személyzeti feltételek mellett. Az is fontos tény, hogy a betegek elkülönítése ezekben az országokban koránt sem megoldott.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr706729957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása