Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Régi betegség, nem vén betegség: Szamárköhögés

Medukáció 2013.12.22. 16:53

névtelen.bmp

                                                            Bordetella pertussis baktériumok

 

A bárányhimlővel ellentétben a szamárköhögés (=pertussis) kapcsán már senkinek sem egy kedves betegség képe jut eszébe. Valóban, ennek a betegségnek nem csak a tünetei ijesztőek, de az is igaz vele kapcsolatban, hogy a múltban rengeteg gyermek halálát követelte, és bár sokan nem tudják, de még mind a mai napig nem tűnt el a fertőzések porondjáról, sőt a fertőzöttek száma emelkedik!

A betegség általában véve kedvezőbb kimenetele a 100 évvel ezelőtti állapothoz képest a kezelési lehetőségek előrelépésén túl a védőoltásoknak is nagyban köszönhető. Magyarországon a szamárköhögés ellen kötelező a védőoltás. Itt is megjegyezném, hogy a védőoltások beadatása messze túlmutat egyéni érdekeinken, társadalmi felelősség is. Ugyanis ha mi nem oltatjuk be magunkat, akkor nemcsak magunkkal tolunk ki, hanem azokkal is, akiket a betegségünkkel megfertőzünk. Az is előfordulhat, hogy olyan embernek adjuk át a betegséget, akire az valamilyen oknál fogva veszélyesebb (pl. 6 hónap alattiak stb. lásd később) így számára súlyosabb szövődményekkel, vagy akár halállal is végződhet a kór.  Ez nemcsak a szamárköhögésre, hanem a legtöbb betegségre igaz, de azokra mindenképp, amik ellen a védőoltás kötelező! A 2 év alatti csecsemőkben a pertussis még mind a mai napig nem ritkán okoz halált.  

 

Mi is az a szamárköhögés pontosan, honnan ez a név?

A szamárköhögés egy leggyakrabban cseppfertőzéssel terjedő légúti betegség, melynek legjellegzetesebb tünete az 1-6 (de akár 10) héten keresztül is tartó, hangos, húzó ("szamárordítás-szerű”) belégzéssel kísért, rohamokban jelentkező, kínzó köhögés (lásd lejjebb még). Ezt a betegséget leggyakrabban a Bordetella pertussis (1. ábra), ritkábban a Bodetella paraperussis nevű baktérium okozza.

 

Történelem - a védőoltás szerepe

A betegséget legelőször a 16. században különítették el, mint egy különálló kórképet. 1906-ban pedig Bordet izolálta a fenti 2 baktériumot. A védőoltás előtti időszakban a szamárköhögés sok áldozatot szedett. Az újszülöttek egyik vezető haláloka volt. A védőoltás bevezetése óta az USA-ban például a fertőzéses esetek száma 99%-kal esett vissza 1930 és 1980 között! Természetesen mind a mai napig számolni kell kisebb helyi járványok kitörésével.

A szamárköhögés még mindig egy vezető megbetegedés és halálok a 2 év alattiaknál!  A védőoltás tehát nemcsak azért fontos, hogy magunkat védjük, hanem azért is, hogy a többieket, főleg az ilyen esendő korcsoportokat. Ha mi nem vagyunk beoltva, akkor ugyanis azzal, hogy betegek leszünk együtt járhat az is, hogy másokat megfertőzünk (csecsemőket, időseket pl. a tömegközlekedésben), akiknél adott esetben akár súlyos szövődmények is felléphetnek, vagy meg is halhatnak. A védőoltás beadatása tehát nemcsak önvédelem, hanem társadalmi felelősség is!

A szamárköhögés elleni vakcinációrol egy másik cikkben lesz később részletesen szó.

Az USA-ban úgy tartják, hogy a pertussis a védőoltásokkal leginkább megelőzhető betegség az 5 év alattiak körében.

Hogyan terjed a fertőzés?

A betegséget cseppfertőzéssel lehet elkapni. A beteg a köhögésével a levegőbe juttatja légútaiból a baktériummal fertőzött váladékát, amit a többiek belélegeznek. A baktérium a légutak csillószőrös nyálkahártyáit fertőzi meg. A kórokozó megtalálható az orrtól elkezdve egészen a kishörgők oszlásáig. A fertőzés nagyon ragályos, az emberek 80-90% elkapja (ha nincsenek oltva!). A terjedés leginkább a késő nyári, kora őszi időszakban kiemelkedő.

A fertőzést úgy is el lehet kapni, ha a fertőzöttel sokáig vagyunk egy légtérben, ha közvetlen arc-arc kapcsolat alakul ki, vagy ha beteg a légúti váladékával érintkezünk.

 

Kik vannak különösen veszélyben, kik a szamárköhögés szempontjából magas kockázatú betegek?

  • koraszülöttek
  • újszülöttek
  • fiatal csecsemők (főleg 6 hónap alattiak)
  • szívbetegek
  • a bármilyen tüdőbetegségben szenvedők
  • izom-ideg bántalmakban szenvedők (ez alatt nem a rándulásokat, sérüléseket kell érteni persze)
  • idegrendszeri betegségben szenvedők
  • 65 év felettiek
  • minden asztmás
  • minden elhízott

Náluk nagyobb a veszély a súlyosabb betegségre, a szövődményekre (lásd később) vagy akár a halálra. A fentiek értelmében, ha beoltjuk magunkat, őket is védjük. A betegeknek mindenkit kerülniük kell, de őket pedig főként, valamint a terheseket és a nem beoltottakat is!

 

Kik fertőződhetnek meg különösen könnyen?

  • A be nem oltottak!
  • A fertőzöttekkel érintkezők a fentebb részletezett módon/módokon
  • Az aktuálisan járványos helyen élők
  • A terhesek (őket a betegeknek mindenképp kerülniük kell)

Bár a védőoltás elengedhetetlen, azért azt jó, ha tudjuk, hogy 11 éves kor után kötelezően már nem kapjuk, és a védettség nem egy életre szól! 12 évvel az utolsó oltást követően már semmilyen védettség nem mutatható ki. 3-5 év után az oltás már nem véd meg olyan hatékonyan a tipikus pertussisos tünetektől (lásd őket később).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr895704581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása