Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Modern probléma? – kb. 4000 éves múmiákban is van már érelmeszesedés

Medukáció 2013.08.12. 11:31

fat evolution.jpg

2013-ban közzé tett kutatási eredmények alapján az érelmeszesedés bizony már őseinket is érintette, akik sem chipset nem ettek, sem pizzát nem rendeltek éjfélkor, és 10 évesen még bizonyára nem ültek a számítógép előtt 60 kilós kövér gyerekként. A vizsgálatban 137 múmia vett részt J. Szív és érrendszeri állapotukat  CT-vel vizsgálták.

Az érelmeszesedés napjaink egyik legégetőbb egészségügyi problémája, valamint a szív-érrendszeri, és a stroke miatti halálozás egyik legfőbb felelőse. Az érelmeszesedés érintheti az agy, a szív, a vese, a szem, és valamennyi más szervrendszerünk keringését is. Kezelésre szoruló állapot, mely terápia nélkül bizonyosan idő előtti halálozáshoz vezet.

Hányan halljuk orvosainktól, hogy az érelmeszesedés megelőzhető a megfelelő táplálkozással, mozgással, jól beállított életmóddal, mindenféle omega-3 olajokkal és egzotikus, vagy épp rég elfeledett, de most újra előkapott növények - gyomok kivonataival?! Gyakorlatilag minden cég és tudomány meg tud élni így ebből kis túlzással J. 

Na de mi a helyzet több ezer éves őseinkkel, akiknél szintén megtalálták az érelmeszesedés súlyos jeleit??? Bár a kutatás érdekes, senki se nyissa ki a chipses zacskót, a zsíros bödönt, mert ez valószínűleg csak annyit fog jelenteni, hogy az érelmeszesedésben a genetikának is döntő szerepe van. Így felénk a XXI. században épp az az üzenet, hogy ha érelmeszesedésre születésünktől kezdve hajlamunk van, akkor nem tehetünk mást, minthogy még jobban odafigyelünk életmódunkra, ételeinkre és a megfelelő mennyiségű mozgásra! Ahogy azt a hülye orvosok javasolják J Hát… sorry semmittevők!!!

A kutatás alapján már az ősi kultúrákban is bizony gyakoribb volt az érelmeszesedés, mint ahogy azt korábban gondoltuk. A kutatás eredményeit még érdekesebbé és jelentősebbé teszi az, hogy a vizsgált múmiák egymástól távoli földrajzi helyekről származnak különböző életstílusokkal, étkezési szokásokkal és persze más genetikával is.

 A következő kb. 4000 éves őslakosok megmaradt testeit vizsgálták teljes test CT-vel:

  • Ősi Egyiptom lakosai - farmerek
  • Ősi Peru lakosai- farmerek
  • Az USA dél-nyugati részén élő ősi puebló indiánok – farmerek és vadászok
  • Az Aleut-szigetek vadászó-gyűjtögető őslakosai (ez a szigetlánc Oroszországtól indul és a legnagyobb része Alaszkához tartozik.) 

A vizsgált múmiák több mint harmadánál igazolódott érelmeszesedés, ami könnyen jelentheti azt, hogy az embernek természetes hajlama van erre a betegségre. Tudomásunk szerint a fenti kultúrák egyike sem volt vegetáriánus. A táplálkozási szokásaik természetesen azonban eltértek, ami még érdekesebbé teszi azt az eredményt, hogy mégis mindegyikben megjelent az érelmeszesedés. A hal és az erdei vadak mindegyik fenti kultúra ételeinek részeit képezték. A fehérjebevitel azonban eltért, mivel az egyiptomiak például már a háziasított lábas jószágokat ették, míg az aleutiak tengeri étkeken éltek.

Mind a 4 kultúrára egyaránt jellemző volt azonban a hétköznapi életben végzett viszonylag nagy fizikai aktivitás.

Összesen 137 múmiát vizsgáltak teljes test CT-vel a 4 különböző kultúrában összesen.  Az eredmények alapján a múmiák 34%-ának volt valószínűleg vagy biztosan érelmeszesedése:

  • ősi egyiptomiak: 29/76 múmia
  • ősi peruiak: 13/51
  • ősi pueblo indiánok: 2/5
  • ősi aleut-szigetiek: 3/5 

Hol voltak a testben az érelmeszesedés főbb helyei?

  • 28 múmiánál az aortában (ez a szívből kiinduló, a testet ellátó főverőér)
  • 25 múmiánál a csípő és a comb nagy artériáiban
  • 17 múmiánál a carotisokban (fő nyaki verőerek)
  • 6 múmiánál a szív koszorúereiben
  • Négyből egy múmiának legalább 2 helyen is volt érelmeszesedése.

A csontszerkezeti kiértékelések alapján a vizsgáltak átlagéletkora a halál bekövetkeztekor kb. 43 év volt. Az életkor pozitív összefüggést mutatott az érelmeszesedéssel.

Mindegyik populáció abban az időben élt, amikor a halálozások döntő többsége a fertőzések miatt következett be. A krónikus (idült) fertőzések és gyulladások nagy száma elősegíti az érelmeszesedés kialakulásának azt a részét, melyet gyulladás idéz elő.

Az érelmeszesedés tehát már ősidők óta jelen van a legkülönbözőbb kultúrákban is egyaránt. Ez alátámasztja a genetika fontos szerepét. Mindemellett senki sem állítja azt, hogy ezentúl üljünk a fenekünkön, együnk nyugodtan akkor és azt, amit csak akarunk, mondván, hogy úgysem tudunk mit tenni, ha rossz géneket örököltünk. Erről itt szó sincs. Ha ugyanis hajlamunk van az érelmeszesedésre, akkor ez még egy nagyon súlyos érv amellett, hogy még inkább igyekezzünk megelőzni vagy feltartóztatni azt megfelelő táplálkozással, helyes életvitellel, kielégítő mennyiségű mozgással. 

   

forrás: www.medscape.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr425457350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása