Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Mitől lehet még? Kínai? Finn? Olasz? Nem mindegy?!

Medukáció 2013.06.28. 13:27

Ebben a bejegyzésben láthatjuk még a gyermekkori cukorbetegség (T1DM) kialakulásában szerepet játszó külső tényezőket és a T1DM földrajzi eloszlását, változatosságát.

Milyen gyakori az I-es típusú cukorbetegség a világban?

A T1DM rendkívüli változatosságot mutat világviszonylatban. Míg Kínában az évenkénti megjelenése 0.61 eset 100ezer főre, addig ez az arány például a finneknél már 41.4(!!!) eset ugyanúgy 100ezer főre vetítve. Eltérések figyelhetőek meg, nemcsak az ilyen távoli, hanem az egymáshoz közel elhelyezkedő országok esetében is, mint Finnország és Észtország. Ezenkívül különbségek mutatkoznak még a viszonylag hasonló genetikai állománnyal rendelkezők körében is, mint pl. Izlandon vagy Norvégiában.

Érdekes volt az a kutatás, amit a finnek között végeztek, amikor is 2 csoportot különítettek el a T1DM-esek körében, és a túléléseket hasonlították össze. A két csoport közül az egyikbe azok tartoztak, akiknél a T1DM korán jelent meg (0-14 év), a másikba pedig azok, akiknél ez későn (15-29 év). Az eredmények azt mutatták, hogy idővel a túlélés a korai megjelenés esetén javult, míg az 1980-as évektől kezdve a késői megjelenés esetében rosszabbodott. Az alkoholfogyasztás egy nagyon fontos haláloki tényezőnek bizonyult a T1DM-mel élők körében. A nőknél mind a két csoportban magasabb volt a halálozás, mint a férfiaknál.

Az olaszok esetében kifejezett különbségeket találunk az országon belül. Míg a félszigeten élőknél a gyakoriság csak 8.4 eset/100ezer ember, addig ez az arány Szardínián már 36.9 eset/100ezer fő. Ez is azt bizonyítja elég erőteljesen, hogy a genetika mellett a környezeti tényezőknek óriási szerepük van az I-es típusú cukorbetegség kialakulásában.

A legtöbb ország sajnos azt nyilatkozta, hogy a T1DM az utóbbi 20 évben legalább a duplájára emelkedett.

 

A rasszok szerepe az I-es típusú cukorbetegségben

A környezeti faktorok mellett a rasszhoz tartozás is meghatározó tényező a T1DM-ben. A fehérek között fordul elő a gyermekkori cukorbetegség a leggyakrabban, míg a kínaiak közt a legkevésbé. Az USA-ban másfélszer nagyobb az esélye egy fehér lakosnak a cukorbetegség ezen fajtájára mint egy hispán vagy afrikai származásúnak.

Rendkívül érdekes az a megfigyelés, miszerint ha egy csoport egy olyan régióból, ahol a T1DM aránya alacsony, egy olyanba költözik, ahol magas, akkor a leszármazottak körében később az arány el kezd mozogni, emelkedni a befogadó ország aránya felé.

Fiú vagy lány számít? A nem befolyása az I-es típusú cukorbetegségre

Területenként változhat a nem befolyása. Ha egy területen magasabb az I-es típusú cukorbeteg aránya, akkor az a fiúknál (főleg az idősebbeknél) gyakoribb, míg, ha egy alacsony előfordulású régióban vagyunk, akkor lányok közt magasabb a T1DM gyakorisága. Az idősebb fiúknál ezen kívül az előfordulás esetében még szezonális eltérések is mutatkoznak.

 

Az életkor befolyása az I-es típusú cukorbetegségre

A T1DM gyakorlatilag bármely életkorban előfordulhat, de a megfigyelés az, hogy az életkor előrehaladtával a pubertás közepéig nő a gyakoriság, utána pedig csökken. Érdekes esetet képviselnek az egy év alattiak. Náluk ritkán jelenik meg cukorbetegség, ha azonban mégis, akkor azt komolyan kell venni, mert az újszülötteknél, a csecsemőknél, kisbabáknál igen magas esély van az ennek kapcsán bekövetkező halálra, ha a diagnózis felállítása késik. Ez azért van így, mert a cukorbetegség újszülöttekben és iskoláskor alatt könnyen elnézhető. Épp ezért ha kicsi kétely, vagy gyanú is van ez irányban, akkor azonnal nézessünk vagy nézzünk legalább egy vizeletcukrot.

A cukorbetegség tünetei újszülöttekben és kisbabáknál a következők lehetnek:

  • súlyos gombás bőrgyulladások vagy bőrtünetek a pelenka alatt
  • súlyos kiütések a pelenka alatt
  • megmagyarázhatatlan rossz közérzet, gyengeség
  • elégtelen testsúlygyarapodás vagy esetleg fogyás
  • megnövekedett szomjúság
  • hányás és kiszáradás folyamatosan nedves pelenka mellett

A felsorolt tünetek segítséget adhatnak, de előfordulhat sajnos az, hogy a T1DM megvan ugyan, de csak némelyik, vagy akár egyik tünet sincs jelen.

Azokon a területeken, ahol a T1DM előfordulása magas, a megjelenése 2 életkori csúcsot mutat. Az egyik csúcs 4-6 évesen jelentkezik, a második, az első csúcsnál még több új esetet hozó csúcs pedig 10-14 éves korban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr535382040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása