Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Asztma: Csapás a múltból – megoldás a jelenben II.

Medukáció 2012.09.29. 09:51

Hogyan vizsgálják ki asztma gyanús gyermekem?

 A korai diagnózis és kezelés kulcsfontosságú, hogy visszafordíthatatlan károsodás ne alakuljon ki!

A gyermekünket a háziorvos tüdőgyógyász (pulmonológus) szakorvoshoz fogja utalni. Az asztma tünetei olykor sok más betegségére is hasonlíthatnak, így a kivizsgálás emiatt is igen fontos. A tünetek értékelése után, főleg ha azok típusosak, a diagnózis nem nehéz. Természetesen további vizsgálatok szükségesek lesznek, mert a diagnózis nem mindig egyértelmű.

 1.Légzésfunkció vizsgálat: célja, hogy a tüdő működését felmérjék, és megállapítsák, hogy történt e benne károsodás. Két eszköze van:

 1.Spirometer: a hörgők összeszűkülését mutatja meg, illetve azt, hogy a gyermek milyen gyorsan tudja kilélegezni a levegt. Asztmásoknál a kilégzés nehezített, nem a belégzés.

2. Csúcsáramlásmérő: otthon is használható. A kilégzett levegő sebességét mutatja meg. Segítségével már a rohamok előtt felkészülhetünk azokra. Normálisan 10-20%-ot változik naponta. Ha ez több lenne, az gyulladást jelent és ilyenkor azonnal hívjuk fel a gyermek kezelőorvosát a további teendő érdekében, az esetleges gyógyszermódosítás miatt.

 2.Inhalációs provokációs tesztek: Célja, hogy kiváltsunk egy enyhe asztmás reakciót, a hörgők gyulladásos állapotának felmérése céljából. Általában olyan anyag, amire a beteg amúgy vélhetően nem allergiás, mert akkor a vizsgálat túl kockázatos lenne.

 3.Vérvizsgálat: A vér oxigén, szén-dioxid szintjét, illetve a vér ph-ját nézzük vele. Ezek adnak felvilágosítást arról, hogy a szövetek oxigénigényét a légzés megfelelően fedezi-e. Az allergiás eredet megállapítása érdekében ellenanyag szinteket (pl: IgE-szint) is nézhet a szakember.

 4.Bőrpróba: szintén az allergiás eredet és a provokáló allergének kivizsgálására irányul.

 5.Mellkasröntgen felvétel

 6.Füll-orr-gégészeti vizsgálat

 7. Orvostól függően esetleg egyéb vizsgálatok

 

Mi lehet veszélyes? Mi okozhat gyermekemnél rohamot?

 

Számtalan tényező játszhat szerepet, azonban ez egyénenként eltérő.

 

  • Felső égút fertőzések
  • Pollenek, poratka, penész
  • Állati szőr
  • Légszennyezés
  • Hideg levegő
  • Fizikai megterhelés
  • Bizonyos kemikáliák, gyógyszerek: aszpirin, béta-blokkolók
  • Lelki, emocionális stressz
  • Reflux betegség

 

Az asztmás tünetek leggyakrabban a késő éjszakai vagy hajnali, kora reggeli órákban jelentkeznek. Napközben az enyhe esetek akár tünetmentesek is lehetnek.

 

 

Testi-lelki terápia

 A kezelés egyrészt gyógyszeres, másrészt rengeteg lehetőség van már a lelki eredet kezelésére, illetve a tünetek hatásos, mégsem kizárólag gyógyszeres kordában tartására. Gyógyszert magunktól sosem hagyhatunk el!

 

Gyógyszeres kezelés

 Minden esetben időben el kell kezdeni, és pontosan úgy kell szedni vagy használni a gyógyszereket, ahogy azt a kezelőorvos előírta. A gyógyszerek egy részét, mégha kevesebbet és kisebb adagban is, de a tünetmentes időszakban is kell szedni, ahogy azt a szakorvos mondja!!! Önmagunktól a kezelést tilos módosítani vagy abbahagyni. A gyógyszerek kiválasztása és adagjainak beállítása eredményesen csak az orvossal szoros együttműködésben lehetséges. A kezelés egyénileg teljesen eltérő lehet. Ami a szomszéd gyereknek bevált, az nem biztos, hogy a mi gyerekünknek is jó, és fordítva!

 

A gyógyszerek 3 csoportra oszthatóak

 

  1. Fenntartó kezelésre szedett gyógyszerek: ezeket a tünetmentes időszakban is kell szedni a rohamok megelőzése és a tünetmentesség fenntartása miatt!
  2. Rohamoldó gyógyszerek: ha véletlenül mégis kialakulna hirtelen asztmás roham, akkor ezeket kell alkalmaznunk a roham elmúlása érdekében.
  3. Allergia okozta asztma kezelésére: csökkentik az allergia okozta légúti gyulladást és túlérzékenységet. Megakadályozzák, hogy a szervezet feleslegesen reagáljon egyes allergénekre. Ez is megelőzés.

 

1. Fenntartó kezelés gyógyszerei:

Minden nap kell szedni őket a rohamok megelőzése érdekében.

 Inhalációs kortikoszteroidok: Be kell őket lélegezni. Nagyon hatásos gyulladáscsökkentők a légutakban. Csökkenti a rohamok gyakoriságát és a kezeléshez szükséges gyógyszermennyiség is kevesebb lesz. Mivel közvetlenül a légutakba kerülnek, ezért kicsi az esély az általános mellékhatások kialakulására. Az alkalmazásuk után öblögetni kell, és kiköpni a vizet, hogy kimossuk a gyógyszert a szájból, így kerüljük el a gombás fertőzést. A betegtájékoztatót mindig olvassuk el!! 

Hosszú hatású, ún. béta-2 receptor agonisták: általában a fenti kortikoszteroidokkal együtt adják, hörgőtágító hatásuk van. Ezeket nem minden esetben adja az orvos.

Ún leukotrien módosítók: ezeket is kortikoszteroidokkal adják és az ún. leukotrieneket vagy azok hatását gátolják, melyek szintén a rohamokért lennének felelősek.

 

2. Rohamoldók:

A roham kialakulásának kezdetén kell őket inhalálni vagy beszedni, mikor már kezdenénk érezni a zihálást, nehézlégzst, fulladás, sípolás jeleit. Rövid távon hatnak, megelőzésre nem jók, ezért ezeket állandóan nem is kell alkalmazni, csak ha úgy érezzük, jön a roham, vagy roham alatt.

 

Rövid hatású béta-2 receptor agonisták: ilyen az inhalációs salbutamol. Az inhalátorok használatához kérdezzük meg az orvosunkat, és olvassuk el a betegtájékoztatót. A megfelelő alkalmazás kulcsfontosságú. Nem nehéz.

 Egyéb:

Szájon keresztüli vagy intravénás kortikoszteroidok: Súlyos rohamban vagy súlyos asztma fennállása esetén adják őket. Az intravénásak perceken belül, a szájon keresztüli kortikoszteroidok csak 1-2 nap alatt hatnak. Hatásosak, de nagyon sok mellékhatásuk van. Csak igen indokolt esetben adja őket az orvos!

 

3. Allergiás asztma

Az allergiás eredetű asztmásoknál fontos, az allergének, a provokáló tényezők kikerülése, kiiktatása a környezetből. Ezen felül két speciális terápiás eljárás tartozik ide: az immunoterápia és ún. IgE-ellenes monoklonális antitestek alkalmazása, melyek elterjedőben vannak.

 

Pszichés kezelés

 

Amikor az asztma kialakulásának okait beszéltük, számos szociális és még több pszichés kapcsolatot és okot említettünk. A családnak és a magatartásbeli tényezőknek kulcsszerepük van. Ezek befolyásolása, megbeszélése hihetetlen mértékben segíthet Önöknek asztmás gyermekük gyógyításában.

 Családterápia. Beszéltünk a család fontos szerepéről, az érzelmek megnyilvánulásainak tiltásáról és azok fontos asztmát okozó szerepéről. Beszéltünk a túlvédő, a gyermek kibontakozását, kíváncsiságát, önállóságát tiltó nevelés szerepéről. Ezek után nem csoda, hogy a lelki terápiának a család szintjén is folynia kell. Ez nem jelenti azt, hogy bárki hibás vagy még kevésbé, hogy bolond lenne. A mindennapok rohanásában, stresszében, megfelelni akarásában sok nem szándékos hibát, vagy mulasztást követünk el, amelyekről talán mi magunk sem tudunk. Ezek együttes megbeszélése egy szakemberrel oldja majd ezeket, amik a gyermek állapotának javulásán is látszódni fog. A családterápia elsősorban a családon belüli problémamegoldásra fókuszál.

 A kontrollvesztettség állapotának javításában sokat segítenek a légző gyakorlatok. A betegek megtanulják, hogy hogyan vegyék a levegőt a rohamok alatt. Megtanulják továbbá ezen relaxációs gyakorlatok alatt megnyugtatni magukat, ellazítani magukat, melyek rohamoldó hatása hihetetlen nagy. Ezeket mindig megbízható szakemberekkel kezdjük el megtanulni, és az ő utasításaikat kövessük akkor is, mikor egyedül alkalmazzuk őket.

 Sport. A kontrollvesztettség, tehetetlenség érzése ellen az önvédelmi sportok sokat segíthetnek. A jóga mint sport igen értékes segítség a helyes, nyugodt, kontrollált légzés szempontjából. Ha a beteg ura a légzésének, már ura a betegségének is. Ez az érzés a legtöbb félelmet teljesen megszünteti. Egyáltalában elmondható, hogy a sport kiiktatása nemhogy felesleges, de egyenesen káros az új szemlélet alapján. Számtalan olimpikon is asztmával küzd, mégis sportol. Természetesen kiemelt figyelmet igényel az ilyen emberek sportolási szokása. Extrém sportok, mélyvizi, palackos merülések, magashegy túrák nem ajánlottak. Kocogás, lazább futás, úszás vagy bármilyen sport, mely akkora megerőltetést nem igényel, ami fulladást okozna, kifejezetten javasolt. A hideg levegőn való fizikai munka ellenjavallt. Gyermekeink asztmájáról a testnevelést, vagy bármilyen sportot oktató tanárt, edzőt értesíteni kell. A biztonság kedvéért a gyerekek mindig tartsanak maguknál gyorsan ható rohamoldó gyógyszert, mégha tünetmentesek is, akkor is! 

A sóbarlangok, a tengeri levegő szintén jó tünetenyhítő, gyógyító hatással bírnak.

 A gyógyszeres terápián kívül tehát sok és nagyon hatásos kezelés áll a rendelkezésünkre kiegészítésként, melyek hatványozottan segítenek a tünetmentesség elérésében. Szerepük kiemelt, fontos. A gyógyszereket azonban természetesen minden esetben szedni kell, ahogy a szakorvos előírta. Bármilyen változtatás csak az ő engedélyével lehetséges, konzultáljunk vele bátran!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr144809585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása