Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

SKARLÁT - a betegség képe

Medukáció 2013.09.17. 20:57

Streptococcus_pyogenes_01.jpg

A skarlát tünetei és lefolyása:

 A skarlátot előidéző GABH-streptococcusokkal való megfertőződés után kb. 1-4 nap lappangási idő következik. Ezután hirtelen belázasodik a beteg és torokfájás jelentkezik.  A következő tünetek lehetnek még jelen: fejfájás, hányinger, hányás, hasi fájdalom, izomfájdalom és általános rossz közérzet, levertség. 

A láz kitörése után kb. 12-48 óra után kezdhetnek megjelenni a típusos, skarlátra jellemző kiütések. Ezek kezdetben a fül alatt, a nyakon, a mellkason, a hónaljak és a vállak területén jelennek meg, majd kb. 24 órán belül tovább terjednek a törzsre és a végtagokra.  A kiütések legkifejezettebbek a hajlatokban (hónaljak, lágyékok, térdhajlat) és a nyomásnak kitett helyeken (pl. fenék). A kis gombostűfejnyi kiütések később már olyan sűrűn helyezkednek majd el egymás mellett, hogy messzebbről nézve már csak egy egybefüggő pirosasság fog látszódni. A bőr viszkethet, de rendszerint nem fájdalmas. Nyomásra a pirosasság elhalványul.

Az arcon nincs kiütés, csak a láz miatti pirosasság látszódik. Az ajkak körüli terület tipikusan sápadt.

Súlyos esetekben hólyagszerű képződmények jelenhetnek meg a hason, a kezeken és a talpakon.

A tünetekhez tartozhat még hevesebb, gyorsabb szívdobogás, mint általában láz esetén mindig, illetve a megnagyobbodott elülső nyaki nyirokcsomók. A látható nyálkahártyák gyakran pirosak, fényesek, a lágy szájpadon pedig gyakran vannak apró piros pöttyök (petechiák, papulák).  

Típusos tünet az ún. málnanyelv: A betegség kitörésének 1. vagy 2. napján a nyelv erősen fedett lesz egy fehér membránszerű képződménnyel, amin keresztül a megduzzadt papulák (piros kis dudorszerű képződmények) elődudorodnak. A nyelvről a 4.-5.-napra ez a membrán leválik, és előtűnnek a nagyrskarlátos torok.pnga nőtt papulák az immáron piros és fényes nyelven. Amennyiben a skarlát torokfertőzésből adódóan indult ki, úgy a garatmandulák nagyok duzzadtak, gennyesek és pirosak lesznek (lásd a képen).  

Azoknál a betegeknél, akik nem fordulnak orvoshoz, és nem kapnak megfelelő ellátást, a láz a második napon fogja elérni a csúcsát, ami kb. 39,5-40 Celsius fok is lehet. Antibiotikumos kezelés hatására a láz 12-24 óra alatt kezd el enyhülni.

A kiütések általában 4-5 napig tartanak, melyek eltűnése után 7-10 nappal megindul a teljesen normálisnak tekinthető lemezes hámlás. Ez a skarlátnak szintén egy igen jellemző képe. Az arcon és a törzsön ez a hámlás gyengébb, míg a tenyereken és a talpakon erősebb mértékű. Az arc hámlása után az ujjakon levő csak 1 hét után következik be. A hámlás akár 1 hónapig, vagy tovább is eltarthat attól függően, hogy milyen súlyos volt a skarlát megjelenése.

skarlátos hámlás.png

 

Mi okozza a kiütéseket skarlát esetén?

A jellegzetes bőrkiütéseket a kórokozó által termelt ún. erythrogén toxin okozza, mely a kiserek falainak gyulladását idézi elő. Ez a folyamat vezet a fenti bőrelváltozások kialakulásához. A kapillárisok fala néha átszakadhat, ezért egybefüggő erősen pigmentált harántvonalak jelenhetnek meg a bőrön. A leggyakrabban érintett területek a hónaljárkok, a könyökök elülső része és a hajlatok. Ezek általában a kiütések eltűnte után is még 1-2 napig megmaradhatnak.

 A skarlát elleni védettség alapja egyébként az immunrendszerünk toxin elleni hatásának megléte.

Forrás:
http://emedicine.medscape.com/article/1053253-clinical#showall
http://scienceblogs.com/aetiology/2011/07/06/scarlet-fever-in-hong-kong/
Képek:
http://emedicine.medscape.com/article/1053253-clinical#showall

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medukacio.blog.hu/api/trackback/id/tr425521275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása