Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Címkék

Megfejtették a férfigyűlölő kórokozók titkát

Medukáció 2017.01.11. 15:52

Az egyik legnagyobb orvostudományi rejtély, hogy bizonyos fertőzések miért okoznak komolyabb tüneteket férfiaknál, mint nőknél. Egy új kutatás ezt próbálja megválaszolni.

Szólj hozzá!

Olcsó vérvizsgálattal a rejtett szívbetegségek ellen

Medukáció 2017.01.06. 15:50

Egy olcsó vérvizsgálattal megjósolható, mely látszólag egészséges pácienseknél magas a szívroham kockázata.

Szólj hozzá!

A testben vagy a környezetben lebomló implantátumokat fejlesztettek ki

Medukáció 2016.12.20. 11:34

Biológiailag lebomló elektronikai eszközök kifejlesztésén dolgozik egy amerikai kutatócsoport, az új technológia segítségével hamarosan ideiglenes implantátumok készülhetnek, például a műtéti fertőzések leküzdésére vagy a csontnövekedés serkentésére.

Szólj hozzá!

Fejlett „mikrochip” az agyban

Medukáció 2016.12.08. 11:27

Az emberre jellemző agyi tulajdonságok alakíthatják ki az intelligenciánkat, és agyunk Achilles-sarkaként felelősek lehetnek az agyi betegségek kialakulásáért is – szegedi kutatók új eredményei.

Szólj hozzá!

Valóság és illúziók: kiderült, hogy miért a zajos agy a hatékony agy- II. rész

Medukáció 2016.11.27. 15:46

Modell és céltábla
Orbán Gergőék elgondolása nagyjából a következőképpen áll össze. Agyunk folyamatosan érzékeli a bennünket körülvevő világot, és a rengeteg ismeret, emlék, tapasztalat, benyomás alapján megpróbálja valahogy modellezni az érzékszerveinken keresztül kapott információkat. 

Szólj hozzá!

Valóság és illúziók: kiderült, hogy miért a zajos agy a hatékony agy- I. rész

Medukáció 2016.11.22. 15:44

Látásunk legalapvetőbb szintjén is befolyásolják idegsejtjeink működését a világról alkotott agyi modelljeink. Orbán Gergővel, az MTA Wigner FK Lendület-csoportvezetőjével, a témáról a Neuron című folyóiratban most megjelent cikk vezető szerzőjével beszélgettünk érzékelésünk újraértelmezett modelljéről, az agy matematikájáról és az idegrendszerünkhöz csatlakozó implantátumok jövőjéről.

Szólj hozzá!

Először tesztelték a forradalmi génmódosító technikát emberen

Medukáció 2016.11.15. 15:42

Először juttattak egy páciensbe CRISPR–Cas9 technikával módosított sejteket kínai kutatók. A lépés orvostudományi szempontból kemény versenyt eredményezhet Kína és az Egyesült Államok között.

Szólj hozzá!

Az őssejtek differenciálódásának egyik kulcsfehérjéjét fedezték fel

Medukáció 2016.11.06. 15:37

 A felfedezés új lehetőségeket nyithat meg egyebek mellett a csontritkulás és a cukorbetegség kezelésében. A Tks4 nevű fehérje őssejt-biológiai funkcióit Buday László munkacsoportja azonosította az MTA TTK Enzimológiai Intézetében, Vas Virág vezetésével.

Szólj hozzá!

Demenciát okozhat a prosztatarák egyik terápiája

Medukáció 2016.10.25. 11:44

A prosztatarák kezelésére szolgáló androgénmegvonó terápián áteső férfiaknál kétszer nagyobb valószínűséggel alakulhat ki demencia a terápia megkezdését követő öt éven belül, mint azoknál a társaiknál, akiknél nem alkalmazzák a férfi hormont megvonó terápiát, derült ki egy új retrospektív tanulmányból.

Szólj hozzá!

Közelebb kerülhetünk az Alzheimer-kór leküzdéséhez

Medukáció 2016.10.19. 11:33

Hogyan működnek a tanulás során összerendezetten az agykéreg alatti, úgynevezett neuromodulátoros rendszerek? Ezt a kérdést szeretné megválaszolni Hangya Balázs, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetben működő Lendület Rendszer-neurobiológia Kutatócsoport vezetője, aki az Európai Kutatási Tanács (ERC) Starting Grant pályázatán 1,5 millió eurós támogatást nyert kutatási projektjére.

Szólj hozzá!