Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Címkék

A tumorsejtek átvágják az agy védőgátját

Medukáció 2017.09.22. 10:31

Az emlőkarcinóma, a melanóma és a tüdőrák esetében figyelhető meg leginkább az agyi áttétképzés. Ahhoz, hogy a tumorsejtek bejussanak az agyba, át kell haladniuk a sok más esetben „bevehetetlen” falon, a vér-agy gáton.

Szólj hozzá!

Elkerülhető mellékhatások?

Medukáció 2017.09.08. 16:04

A kemoterápiás kezelések jelenleg sajnos a gyorsan osztódó, de egészséges sejteket is komolyan károsítják, ezért lépnek fel olyan mellékhatások, mint a hajhullás, hányás, hányinger és az immunrendszer állapotának általános leromlása. A jövőben ezt úgy lehetne kiküszöbölni, hogy a tumorellenes hatású szerves kismolekulákat kizárólag a daganatsejtek belsejébe juttatjuk be – mondja Mező Gábor, az MTA-ELTE Peptidkémiai Kutatócsoport tudományos tanácsadója, az MTA doktora.

Szólj hozzá!

A rekeszizom sokkal idősebb, mint gondoltuk

Medukáció 2017.08.23. 13:55

A rekeszizom eredete kevéssé ismert, dacára annak, hogy milyen perdöntő szerepet kapott a szárazföldi gerincesek evolúciója során. Most kutatók egy csoportja kihasználta a felkínálkozó lehetőséget, és elemezte az emlősszerű hüllők (Synapsidák) egyik legöregebb csoportjának paleobiológiáját és légzőszervrendszerét. Ez a csoport a Caseidae család, amely a perm elején jelent meg, és nagyjából a perm közepére (300–250 millió évvel ezelőtt) tűnt el az élet színpadáról.

Szólj hozzá!

Mesterséges csontszövet

Medukáció 2017.08.09. 16:10

Az emberi szövetekhez teljes mértékben alkalmazkodó, beültethető csontszövetet hoztak létre magyar kutatók. A megoldás már nem csak laboratóriumban működik, hanem terápiaként is alkalmazható, mégpedig a világon először hazánkban. Ennek a fejlesztésnek elismeréseképpen vehette át Lacza Zsombor ortopéd szakorvos, az OrthoSera GmbH ügyvezetője és kutatási igazgatója december közepén a Gábor Dénes-díjat.

Szólj hozzá!

Spenótlevélből hoztak létre emberi szívszövetet

Medukáció 2017.07.28. 12:37

A spenót nemcsak egészséges és finom, de a legújabb kutatások szerint alkalmas lehet emberi szövetek, így például szívizom pótlására is, derül ki a National Geographic cikkéből, ami a Worcester Polytechnic Institute laborjaiban folyó kutatásról számol be.

Szólj hozzá!

Gipszmentes jövő

Medukáció 2017.07.14. 12:35

Akinek volt már csonttörése, az tudhatja, hogy a gipsz milyen kellemetlen is tud lenni. Nagy, nehéz és a komfortosság legkisebb csíráját sem hordozza magában. Ugyanakkor a különféle üvegszálas gipszek elég olcsóak, és őszintén megvallva, elég jók ahhoz, hogy ne nagyon foglalkozzon senki a továbbfejlesztésükkel.

Szólj hozzá!

A biológiai alapkutatást és a személyre szabott daganatterápiát is segíti szegedi kutatók „beszélgető szoftvere”

Medukáció 2017.06.23. 10:43

A képelemző program intelligens kérdésfeltevéssel kommunikál a biológussal/patológussal, és a szakember válaszai alapján folyamatosan tanul. Ezzel képessé válik arra, hogy többmilliárdnyi sejt között olyan új sejttípusokat fedezzen fel, amelyek új információkat adhatnak a biológiai mintákról, utat nyitva új biomarkerek felfedezése és ezáltal a diagnosztika, a célzott gyógyszerkutatás vagy a személyre szabott terápia precizitásának növelése előtt. A szoftverhez szerzői szabad hozzáférést biztosítanak.

Szólj hozzá!

A halolaj bizonyíthatóan csökkenti az újbóli szívinfarktus előfordulását

Medukáció 2017.06.09. 16:55

A szív- és érrendszeri eseményt, például infarktust, vagy a bal kamrai funkció megőrzése nélküli szívelégtelenséget elszenvedők számára hasznos lehet a többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak felírása – ezt az ajánlást adta ki az American Heart Association.

Szólj hozzá!

Bélflóra: bámulatos dolgok derültek ki

Medukáció 2017.05.24. 16:09

Az utóbbi évek széleskörű nemzetközi kutatásai eredményeképpen megismerhettük a mikrobiom fogalmát, melynek segítségével valódi válaszokat kaphatunk arra a kérdésre, hogy pontosan hogyan vezet a bélrendszer egyensúlyának felborulása a ma népbetegségnek számító kórképek megjelenéséhez.

Szólj hozzá!

Magyar siker a mellrák feltárásában

Medukáció 2017.05.10. 16:04

Az emlődaganatok és áttéteik családfáját, filogenezisét írja le, és ezzel segíthet a primer daganat, illetve az áttétek kezelési sorrendjének felállításában a Semmelweis Egyetem munkatársainak közreműködésével készült nemzetközi kutatás, amelyet a Nature Communications tudományos folyóirat ismertetett.

Szólj hozzá!