Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Címkék

Bélflóra: bámulatos dolgok derültek ki

Medukáció 2017.05.24. 16:09

Az utóbbi évek széleskörű nemzetközi kutatásai eredményeképpen megismerhettük a mikrobiom fogalmát, melynek segítségével valódi válaszokat kaphatunk arra a kérdésre, hogy pontosan hogyan vezet a bélrendszer egyensúlyának felborulása a ma népbetegségnek számító kórképek megjelenéséhez.

Szólj hozzá!

Magyar siker a mellrák feltárásában

Medukáció 2017.05.10. 16:04

Az emlődaganatok és áttéteik családfáját, filogenezisét írja le, és ezzel segíthet a primer daganat, illetve az áttétek kezelési sorrendjének felállításában a Semmelweis Egyetem munkatársainak közreműködésével készült nemzetközi kutatás, amelyet a Nature Communications tudományos folyóirat ismertetett.

Szólj hozzá!

Új emberi vérsejteket fedeztek fel

Medukáció 2017.04.21. 13:05

Az emberi test valószínűleg a leginkább tanulmányozott biológiai rendszer. Azt gondolhatnánk, hogy szinte már mindent tudunk róla. Időről időre mégis újabb felfedezésekről számolnak be a kutatók. Ezúttal négy olyan új vérsejttípust fedeztek fel, amely létezéséről eddig egyáltalán nem tudtunk.

Szólj hozzá!

Anyagi problémák esetén egy gén fokozza a depresszió kockázatát a 30 feletti férfiakban

Medukáció 2017.04.12. 13:01

Meglepő felfedezést tettek az MTA és a Semmelweis Egyetem kutatói, miközben a depressziót kiváltó génvariánsokat keresték az emberi genomban. Kiderült, hogy egy konkrét génváltozat csak pénzügyi-gazdasági nehézségek esetén fokozza a depresszió kockázatát, ráadásul csak férfiakban, és ott is főleg 30 év felett. A kutatásokról Gonda Xénia, az MTA-SE Neurokémiai és Neuropszichofarmakológiai Kutatócsoport tagja beszélt az mta.hu-nak.

Szólj hozzá!

A gyógyszerész szakma jövője a párbeszéd

Medukáció 2017.03.28. 16:45

A gyógyszerész szakma jövője a párbeszéd

Szakmai véleményével a kamarának továbbra is lehetősége lesz bekapcsolódni a területet érintő jogalkotási folyamatba.

Szólj hozzá!

A gyermekkori agydaganatok genetikai héttere

Medukáció 2017.03.22. 16:38

Magyarországon évente 300-350 új daganatos megbetegedést diagnosztizálnak gyerekeknél, ennek egy része agydaganat. A II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika most indult kutatása a gyermekkori agydaganatok genetikai hátterét térképezi fel. A mintegy száz beteg bevonásával megvalósuló vizsgálat kiterjed arra is, hogy a felnőtteknél alkalmazott gyógyszerek közül melyek segíthetik a kis betegek gyógyulását.

Címkék: agy genetika agydaganat gyerekkori agytumor

Szólj hozzá!

Magyar kutatók eredménye is segíthet a szuperbaktériumok ellen

Medukáció 2017.03.09. 17:12

Az élőlények számára létfontosságú a genom épségének fenntartása, ezért a DNS-ben folyamatosan bekövetkező hibák kijavítására hatékony és precízen szabályozott javítómechanizmusok alakultak ki.

Szólj hozzá!

Milliószor gyorsabban lehet vizsgálni a mozgó, gondolkodó agyat magyar kutatók új módszerével

Medukáció 2017.02.22. 15:10

Napjainkban a központi idegrendszeri betegségek és problémák (mint például az alvászavar) emésztik fel az orvosi ellátásra költött legnagyobb összegeket. Ráadásul a legtöbb gyógyszer csak tüneti, nem pedig oki kezelést jelent a felmerült problémákra. Mindenképpen szükséges az agy működésének mélyebb megismerése, hogy hatékonyabb és szelektívebb, végleges megoldást adó gyógymódokat fejleszthessenek ki a kutatók.

Szólj hozzá!

Az agy gyógyulását segítő új idegsejt típust fedeztek fel magyar kutatók

Medukáció 2017.02.13. 15:09

Agyunk regenerációs képessége a test más szöveteihez képest kicsi, azonban ma már közismert, hogy kevés helyen és korlátozott számban ugyan, de születnek benne új idegsejtek. Miután pedig megszülettek, rendeltetési helyükre vándorolnak. Nem nehéz belegondolni, micsoda hatalmas segítséget jelentene a gyógyításban, ha pontosan ismernénk e vándorlás folyamatát.

Szólj hozzá!

Leukémia elleni szert fejlesztettek ki magyar kutatók

Medukáció 2017.02.08. 14:56

Idén kezdik meg annak, a magyar kutatók által fejlesztett, gyógyszerjelölt molekulának a klinikai vizsgálatait, amelytől a humán leukémia kezelésében várnak eredményeket.

Szólj hozzá!