Bemutatkozás

Mindenkit szeretettel üdvözlök a blogon!

Dr. Eipel Olivér vagyok, 3 éve végeztem a SOTE általános orvosi karán. Jelenleg kutatói tevékenységet végzek a gyermekkori leukémiákkal kapcsolatban.
Hogy miért is hoztuk létre ezt a blogot?
Nap, mint nap tapasztalom a betegek vagy ismerőseim körében, hogy az emberek orvos helyett egyre inkább a neten „gyógyítgatják” magukat.


Tovább >>

Friss topikok

Címkék

A gyógyszerész szakma jövője a párbeszéd

Medukáció 2017.03.28. 16:45

A gyógyszerész szakma jövője a párbeszéd

Szakmai véleményével a kamarának továbbra is lehetősége lesz bekapcsolódni a területet érintő jogalkotási folyamatba.

Szólj hozzá!

A gyermekkori agydaganatok genetikai héttere

Medukáció 2017.03.22. 16:38

Magyarországon évente 300-350 új daganatos megbetegedést diagnosztizálnak gyerekeknél, ennek egy része agydaganat. A II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika most indult kutatása a gyermekkori agydaganatok genetikai hátterét térképezi fel. A mintegy száz beteg bevonásával megvalósuló vizsgálat kiterjed arra is, hogy a felnőtteknél alkalmazott gyógyszerek közül melyek segíthetik a kis betegek gyógyulását.

Címkék: agy genetika agydaganat gyerekkori agytumor

Szólj hozzá!

Magyar kutatók eredménye is segíthet a szuperbaktériumok ellen

Medukáció 2017.03.09. 17:12

Az élőlények számára létfontosságú a genom épségének fenntartása, ezért a DNS-ben folyamatosan bekövetkező hibák kijavítására hatékony és precízen szabályozott javítómechanizmusok alakultak ki.

Szólj hozzá!

Milliószor gyorsabban lehet vizsgálni a mozgó, gondolkodó agyat magyar kutatók új módszerével

Medukáció 2017.02.22. 15:10

Napjainkban a központi idegrendszeri betegségek és problémák (mint például az alvászavar) emésztik fel az orvosi ellátásra költött legnagyobb összegeket. Ráadásul a legtöbb gyógyszer csak tüneti, nem pedig oki kezelést jelent a felmerült problémákra. Mindenképpen szükséges az agy működésének mélyebb megismerése, hogy hatékonyabb és szelektívebb, végleges megoldást adó gyógymódokat fejleszthessenek ki a kutatók.

Szólj hozzá!

Az agy gyógyulását segítő új idegsejt típust fedeztek fel magyar kutatók

Medukáció 2017.02.13. 15:09

Agyunk regenerációs képessége a test más szöveteihez képest kicsi, azonban ma már közismert, hogy kevés helyen és korlátozott számban ugyan, de születnek benne új idegsejtek. Miután pedig megszülettek, rendeltetési helyükre vándorolnak. Nem nehéz belegondolni, micsoda hatalmas segítséget jelentene a gyógyításban, ha pontosan ismernénk e vándorlás folyamatát.

Szólj hozzá!

Leukémia elleni szert fejlesztettek ki magyar kutatók

Medukáció 2017.02.08. 14:56

Idén kezdik meg annak, a magyar kutatók által fejlesztett, gyógyszerjelölt molekulának a klinikai vizsgálatait, amelytől a humán leukémia kezelésében várnak eredményeket.

Szólj hozzá!

Megfejtették a férfigyűlölő kórokozók titkát

Medukáció 2017.01.11. 15:52

Az egyik legnagyobb orvostudományi rejtély, hogy bizonyos fertőzések miért okoznak komolyabb tüneteket férfiaknál, mint nőknél. Egy új kutatás ezt próbálja megválaszolni.

Szólj hozzá!

Olcsó vérvizsgálattal a rejtett szívbetegségek ellen

Medukáció 2017.01.06. 15:50

Egy olcsó vérvizsgálattal megjósolható, mely látszólag egészséges pácienseknél magas a szívroham kockázata.

Szólj hozzá!

A testben vagy a környezetben lebomló implantátumokat fejlesztettek ki

Medukáció 2016.12.20. 11:34

Biológiailag lebomló elektronikai eszközök kifejlesztésén dolgozik egy amerikai kutatócsoport, az új technológia segítségével hamarosan ideiglenes implantátumok készülhetnek, például a műtéti fertőzések leküzdésére vagy a csontnövekedés serkentésére.

Szólj hozzá!

Fejlett „mikrochip” az agyban

Medukáció 2016.12.08. 11:27

Az emberre jellemző agyi tulajdonságok alakíthatják ki az intelligenciánkat, és agyunk Achilles-sarkaként felelősek lehetnek az agyi betegségek kialakulásáért is – szegedi kutatók új eredményei.

Szólj hozzá!